Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zvláštní revize pro zdravotnické prostředky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.08.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zvláštní revize pro zdravotnické prostředky


Zvláštní revize pro zdravotnické prostředky
Víte, že zdravotnické prostředky nejsou ve smyslu zákona č. 341/2011 Sb. vyhrazená technická zařízení? Jak se tedy provádí výchozí a pravidelné revize? Znáte definici pevně připojeného spotřebiče? Elektrický zdravotnický prostředek, který je z principu funkce mnohem nebezpečnější, protože obvykle obsahuje elektricky vodivou příložnou část, revizi elektrické bezpečnosti nepodléhá.
Komerční sdělení, ze dne: 6.08.2013



Zvláštní revize je zcela nový a průlomový pojem.
ZP totiž nejsou vyhrazená technická zařízení ve smyslu zákona č. 341/2011 Sb. a nepodléhají tedy pravidelným revizím bezpečnosti podle tohoto zákona. Z toho plyne paradox současné právní úpravy České republiky.



Běžný elektrický spotřebič podléhá pravidelným revizím elektrické bezpečnosti. Elektrický zdravotnický prostředek, který je z principu funkce mnohem nebezpečnější, protože obvykle obsahuje elektricky vodivou příložnou část, revizi elektrické bezpečnosti nepodléhá.

To se týká také zařízení plynových a tlakových. V předchozí variantě nový zákon omezoval provádění zvláštních revizí na ZP, které jsou pevně připojeny ke zdroji elektrické energie. To je z principu nejasné. Zákon totiž nedefinuje, co to je, pevně připojený elektrický zdravotnický prostředek. Zřejmě se jedná o zdravotnický prostředek, který nelze bez použití nástroje odpojit od elektrické instalace. To by bylo analogické se zavedenou praxí u vyhrazených elektrických zařízení.

Není jasné, proč toto omezení předchozí varianta zákona vyžadovala. Pevně připojené zdravotnické prostředky totiž nejsou více nebezpečné než pohyblivě připojené zdravotnické prostředky, spíše naopak. Pevně připojené ZP mají obvykle velký příkon, ale jejich přívod elektrické energie je pevně uložen, není mechanicky namáhán a je kryt před možným poškozením zdravotnickým personálem. Naopak síťový přívod s vidlicí pohyblivě připojeného ZP je vystaven mechanickému namáhání a možnému poškození za provozu.

Úkolem zvláštní revize je kontrola bezpečnosti ZP, takže pokud revidovat, tak všechny elektrické ZP s výjimkou těch s vnitřním napájením tedy bateriových.
    
 
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 60
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.