Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Zvláštní revize pro zdravotnické prostředky


Document Actions
Zvláštní revize pro zdravotnické prostředky
Víte, že zdravotnické prostředky nejsou ve smyslu zákona č. 341/2011 Sb. vyhrazená technická zařízení? Jak se tedy provádí výchozí a pravidelné revize? Znáte definici pevně připojeného spotřebiče? Elektrický zdravotnický prostředek, který je z principu funkce mnohem nebezpečnější, protože obvykle obsahuje elektricky vodivou příložnou část, revizi elektrické bezpečnosti nepodléhá.
Komerční sdělení, ze dne: 6.08.2013
reklama


Zvláštní revize je zcela nový a průlomový pojem.
ZP totiž nejsou vyhrazená technická zařízení ve smyslu zákona č. 341/2011 Sb. a nepodléhají tedy pravidelným revizím bezpečnosti podle tohoto zákona. Z toho plyne paradox současné právní úpravy České republiky.



Běžný elektrický spotřebič podléhá pravidelným revizím elektrické bezpečnosti. Elektrický zdravotnický prostředek, který je z principu funkce mnohem nebezpečnější, protože obvykle obsahuje elektricky vodivou příložnou část, revizi elektrické bezpečnosti nepodléhá.

To se týká také zařízení plynových a tlakových. V předchozí variantě nový zákon omezoval provádění zvláštních revizí na ZP, které jsou pevně připojeny ke zdroji elektrické energie. To je z principu nejasné. Zákon totiž nedefinuje, co to je, pevně připojený elektrický zdravotnický prostředek. Zřejmě se jedná o zdravotnický prostředek, který nelze bez použití nástroje odpojit od elektrické instalace. To by bylo analogické se zavedenou praxí u vyhrazených elektrických zařízení.

Není jasné, proč toto omezení předchozí varianta zákona vyžadovala. Pevně připojené zdravotnické prostředky totiž nejsou více nebezpečné než pohyblivě připojené zdravotnické prostředky, spíše naopak. Pevně připojené ZP mají obvykle velký příkon, ale jejich přívod elektrické energie je pevně uložen, není mechanicky namáhán a je kryt před možným poškozením zdravotnickým personálem. Naopak síťový přívod s vidlicí pohyblivě připojeného ZP je vystaven mechanickému namáhání a možnému poškození za provozu.

Úkolem zvláštní revize je kontrola bezpečnosti ZP, takže pokud revidovat, tak všechny elektrické ZP s výjimkou těch s vnitřním napájením tedy bateriových.
    
 
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 60
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933