Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zvláštní požadavky na zásuvková spojení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.08.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zvláštní požadavky na zásuvková spojení


Zvláštní požadavky na zásuvková spojení
Instalace zásuvek má svá pravidla. Ne všechna však máme na paměti. Která norma pojednává o provedení vidlic a zásuvek v elektroinstalacích? Kdy se zásuvka považuje za pevně instalovanou? Která ČSN stanovuje počet maximálně deseti vývodů na jeden zásuvkový obvod? Jaké pravidla jsou pro dočasně připojované spotřebiče. Má elektrikář stejný názor na připojování spotřebičů přes adaptory jako naše předpisy?
Autorský článek, Igor Nováček, ze dne: 23.08.2018



Zásuvková spojení - v případech, kdy vodiče nebo kabely nejsou pevně instalovány, tj. v prozatím­ních (dočasných) instalacích, kde se shromažďuje větší množství osob, musí být použity zásuvky a vidlice takového pevného provedení, které je vhodné pro prostředí přicházející v těchto prostorech v úvahu.



Provedení zásuvek a vidlic odpovídající ČSN EN 60309-1 ed. 3 se považuje za pevné. Pevné zásuvky - musí být instalováno takové množství zásuvek, aby to uživateli umožnilo splnit bezpečně jeho požadavky z hlediska napájení. Nutno přitom dodržet počet maximálně deseti vývodů na jeden zásuvkový obvod, jak stanoví ČSN 33 2130 ed. 2. Pokud k tomu zásuvka není speciálně konstruovaná, nesmí se na ni připojovat více než jeden po­hyblivý přívod.



Je třeba, aby se, pokud možno, do jedné zásuvky pomocí adaptorů nepřipojovalo několik vidlic. Prozatímní (dočasně připojovaná) zařízení musí být chráněna alespoň dvěma navzájem nezávislý­mi způsoby (např. samočinným odpojením pomocí nadproudových jistících prvků a citlivým prou­dovým chráničem se jmenovitým reziduálním vybavovacím proudem 30mA).



Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!







TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.