Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zumtobel Staff, Luxmate emotion... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.06.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zumtobel Staff, Luxmate emotion...


zum4.jpg
Každý světelný technik ví, že svítidla nejsou pouze o samotném světle v místnosti. Dnes již osvětlení vypovídá mnohé o uživateli, je totiž součástí designu interiérů i exteriérů.
Miroslav Minařík, ze dne: 16.06.2003

Jednou z předních společností v moderním osvětlování na světě je bezpochyby Zumtobel Staff. Tato společnost pravděpodobně zklame zájemce o nejlevnější (low-end) řešení, nenabízí totiž pouze vytvoření osvětlení.

Řešení Zumtobel (samozřejmě i jejich konkurence) nabízí tvorbu scény, atmosféry, celkového designu. Tím ovšem se zařazuje do vyšší třídy, na kterou člověk pomýšlí tehdy, když chce opravdu to nej...
Byl bych hrozně nerad aby tento článek někdo pojal jako P.R., není tomu tak, pouze vyjadřuji své vlastní pocity.

Probírám se prezentacemi této společnosti a zaujal mne systém DALI (digital adressable lighting interface). Pokud jste se někdy zabývali problematikou busových systémů, tak i tento systém pracuje na podobném principu. Pokud potřebujete ovládat více svítidel v různých scénách, pak většinou se přivede ke každému svítidlu přívod, který je centrálně spínán. Jak už název systému napovídá, jednotlivé svítidla mají svou adresu a pomocí elektronického telegramu, který vyšlete po společné sběrnici, ovládáte konkrétní svítidlo.

Kde využijete tento systém?
Určitě se dobře v administrativních budovách, kde máte pak možnost řídit centrálně žaluzie a denní osvětlení. Pokud chcete mít přehled o pohybu osob v jednotlivých sekcích firemního labyrintu, pak tento systém tuto službu poskytuje také.

Samozřejmě znalci mohou podotknout, že známe různé sběrnicové systémy (EIB, Lohnworks, Profibus....), a ty kromě podobné funkce nabízí ještě mnohem více. Ovšem možná to více, nemusí být vždy lépe. Systém vytvořený pro osvětlování má ve svých vlastnostech pouze to, co se týká funkcí osvětlování a funkcí s tím těsně souvisejících. Kdo dnes chce držet krok s uváděnými novinkami, musí vstřebávat daleko více informací, než člověk žijící běžným životem.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.