Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Vyhrocená situace sjednocování cechů ČR


Document Actions
spe.gif
Situace ve sjednocování našich celků se po materiálech, které jste společně s pozvánkou na 21. 8. dostali značně vyhrotila. Jednání 21. 8. se bohužel, z důvodů povodní nekonalo.
Julius Růžička, ze dne: 27.08.2002
reklama

Na příštím společném jednání 5. 9. v zasedací místnosti HK ČR Seifertova 22, Praha 3 Žižkov, je nutné, aby se všichni zúčastnění jasně vyjádřili, jak si a zda si sjednocení představují a jaký způsob sjednocení je pro ně přijatelný.
ESČ návrh, který prezident přednesl 12. 6. na schůzce pracovní skupiny považuje za dohodnutý a všemi schválený. Jakýkoliv jiný návrh považuje jako nedodržení dohody.

Několik informací pro ty, kteří na setkání pracovní skupiny 12. 6. nebyli:
K projednání byli předloženy návrhy dva ESČ a můj. V záznamu ze zasedání pracovní skupiny je návrh ESČ zaznamenám neúplně a o návrhu smlouvy o spolupráci je jen zmínka jako o mém diskusním příspěvku. Pro úplnost návrhu ESČ uvádím, že předkladatel, prezident ESČ Fiala, řekl naprosto jednoznačně, že uznává suverenitu a respektuje registrovaná elektro uskupení.

Julius Růžička

Že se rozhodně nejedná o získání nadřízenosti ESČ nad ostatními celky. Ale hned vzápětí řekl, že zástupci zvolení, jmenování nebo určeni v krajích budou do funkcí jmenováni prezidiem ESČ, že musí být (třeba i neplatícími) členy ESČ, musí hájit zájmy ESČ v krajích a budou ESČ v krajích zastupovat. Na jednání pracovní skupiny se skutečně jednalo o předání mandátu ESČ k zastupování ostatních, nebyly však sděleny podmínky, pravomoci a rozsah zastupování. Nebyly tudíž vzneseny ani podmětné připomínky. Zástupci ESČ podpořili jmenování proti volbě argumentem, že volby zástupců kraje jsou finančně náročné a kandidát není voličům znám. A dále, že volby posunou sjednocení o měsíce nebo i roky. Na mou odpověď, že jiný způsob než volbu u nás neznáme nereagovali. Je zřejmé, že ESČ souhlasí jen s takovým sjednocením, které může ovládnout a hledá cesty, které jiný způsob sjednocení alespoň stíží. Reakce Fialy na Elektro verzi 1 Sdružení společenstev to jen potvrzuje.
Druhý návrh byl obsažen v návrhu Smlouvy o profesní spolupráci mezi Elektrotechnickými svazy, společenstvy, cechy a elektrotechnickými sekcemi HK ČR. Dokument je tří stránkový, nebudu ho citovat. Základní princip je v uznání se navzájem, v principu volby zdola. Ve snaze umožnit všem stávajícím uskupením se spojit do jednoho, aniž by ztratily svou suverenitu. Ze zástupců, v krajích zvolených, je utvořeno grémium nově vzniklé profesní organizace. V podstatě byl návrh smlouvy téměř shodný s verzí 1 o sdružení společenstev. Tuto přepracovanou na Elektro verzi 1 jsem předal všem statutárním zástupcům sjednocujících se celků a tato Elektro verze 1 vzbudila "takový zájem ESČ". Postup, který zvolil prezident ESČ Fiala, dává jasně najevo, že ESČ uznává jedině svůj návrh za přijatelný. Návrh smlouvy nebyl ani úplně přečten a byl prezidentem ESČ zamítnut s tím, že pokud ESČ podepíše jakoukoliv smlouvu bude svou činnost smluvním stranám účtovat. V záznamu a ve zprávě z pracovního setkání pracovní skupiny je správně uvedeno, že ESČ je pověřen prezentací výsledků jednání pracovní skupiny. Avšak to, že uveřejnil v odborném tisku (ELEKTRO) a ve svém zpravodaji (ZKRAT) jen část, která mu vyhovuje, je jen jeho vůle.
Podávám informace o dalších krocích, které budou podniknuty v zájmu sjednocení všech elektrospolků, které o to mají zájem a tyto kroky měly být 21. 8. projednány.

Ve strategii rozvoje HK ČR na období 2002 až 2005 jsem navrhnul následující řešení:
Do 30. 9. projednat a představenstvem schválit "podmínky pro začleňování společenstev do HK ČR" tak, aby mohla být zatím do OHK začleněna společenstva s místní, okresní či krajskou působností. K tomu jsem zpracoval návrh těchto "podmínek" a předal HKČR.

Jiří Fiala

Při KHK již vznikají odborné sekce (např v Liberci z členů OHK téže profese, v Brně na základě smluvního vztahu). Tyto sekce umožňují sjednocení členů téže profese v kraji bez ohledu na způsob členství. Prozatím, než bude vytvořen sjednocený právnický elektrotechnický subjekt, požádat představenstvo HK ČR o ustavení odborné elektrotechnické sekce při HK ČR jako přípravu pro Sdružení společenstev - Elektrotechnické společenství ve smyslu Elektro verze 1. Tato sekce při HK ČR bude tvořena dvěma volenými zástupci krajů a zástupci začleněného společenstva. V souladu s vnitřními normami HK ČR si vypracuje své vnitřní normy a zvolí své vrcholné orgány. Všechny tyto návrhy jsou předkládány proto, aby celky, které projeví vůli stát se členem HK ČR se pro toto členství nemusely vzdávat své suverenity a nebyly členy HK ČR prostřednictvím jiného celku. Aby zvolení zástupci elektrotechniků v kraji nebyli ještě někým jmenováni (jsou-li jmenování, mohou být i odvolání, aniž by je odvolali ti, kteří je zvolili). A aby mohl vzniknout jeden, společný elektrotechnický subjekt, ve kterém princip volby bude normální, orgány subjektu budou voleny a ne jmenovány. Je nutné, aby HK ČR a její statutární zástupci vzali na vědomí, že členové suverénních celků chtějí být i nadále členy tohoto celku a jako vrcholný orgán projevili vůli být členy HK ČR jako profesní celek a ne jako jednotlivci. Jednotlivcům v členství v OHK nic nebrání. Jsou členy jako podnikatelé, ale nemají kontakt s profesí. Bude-li umožněn vznik odborných sekcí, bude řešen i tento problém!
Při sjednocování je nutné si uvědomit, že profese je dána a člověk ji může je kladně nebo záporně ovlivnit. Způsob členství v HK ČR není podstatný, podstatná je profese.
Je nutné rozdělit činnosti v HK. Každá část by měla dělat to co umí. Komora servis např. informační, v ekonomice, v právu, zahraniční vztahy. Zastupuje své členy v jednáních se státní správou či samosprávou, vyjadřuje se k tvorbě všeobecné legislativy apod. vše ve smyslu čl. 3 Statutu HK ČR. Společenstva a odborné sekce buď ve sdružení společenstev nebo na základě smlouvy zajišťují profesní informační servis ve smyslu čl. 4 Statutu HK ČR.

S pozdravem Julius Růžička

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933