Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

#EH: Stavba stožárů (prakticky) ...


Document Actions
#EH: Stavba stožárů (prakticky) ...
Jak se vlastně stožár staví? Jak taková stavba probíhá? Takové a podobné otázky dostávám od dětí! když jsem pátral v učivu střední školy, tak jsem toho moc nenašel, proto uvádím další část o stavbě stožárů v minulosti. Jak hluboko a jaké rozměry bývají patky? z vlastní praxe si matně vzpomínám na ruční stavění. Stavění pomocí stavěcích vidlí, vrátkem, třínožkou už znám také pouze z doslechu. Proto je žádoucí uvést aktuální metodiku výstavby. Samozřejmě u profesionálních dodavatelů existují přesné montážní postupy, ovšem ti, kteří se nezabývají výstavbou sítí nebo veřejnost sama, nemá ani potuchy ...
František Tuček, ze dne: 26.02.2021
reklama


Dřív se člověk dozví jak se staví stožár vysokého napětí, než obyčejného někde na ulici ... říká mi mladý chlapec. Proč to mám znát, když nám to nikdo neukáže. A podobné postesky slýchávám stále. ovšem potřeba stavby stožárů stále trvá. Pominuli dodavatelé internetu (ISP), pak existuje mnoho jiných potřeb. Mezitím co legislativní požadavky vyhledáme celkem jednoduše, tak o pracovní náročnosti toho moc není. I když ... zkušenosti se stavbou "májky" nalézt problém oporavdu není. Ale jak to tedy bylo standardem před půl stoletím?

Vlastní stavba. Nevystrojené stožáry se rozvezou po trase. (V ne­sjízdném terénu se roznesou.) Nošení stožárů se zúčastní vždy dosta­tečný počet pracovníků, aby nedošlo k jejich přetížení a zranění. Stožáry se nosí na rameně, a to tak, že všichni pracovníci nesou stožár na stejném rameni.


Obr. 24. Postup při ručním stavění stožáru I stavěcími vidlemi


Při nošení, kdy jsou pracovníci prostřídáni na obou stranách stožáru, může velmi snadno dojít k úrazu při shazování stožáru nebo při jeho náhodném pádu.


Postup při ručním stavění stožáru I stavěcími vidlemi


Je vhodné, jestliže předák velí a ostatní pracují naráz podle jeho povelů. Pro rozvážku stožárů lze též použít koní. Stožáry se vystrojí na místě, kde se budou stavět. Po vystrojení popřípadě opatkování stožárů začneme stavět.


Postup při ručním stavění stožáru I stavěcími vidlemi


Stožáry se stavějí buď ručně pomocí stavěcích tyčí nebo vidlí, nebo pomocí vrátku, rumpálu či třínožky (hlavně betonové stožáry). Při stavbě pomocí strojů se pak využívá autojeřábu nebo traktoru. Převážná část stožárů nn se však staví ručně s malou mechanizací.

Ruční stavění. Do vykopané jámy se vloží prkno tak, aby bylo postaveno na dně a vyčnívalo z výkopu. Stožár se přisune k jámě a patou se opře o prkno. Pak se stožár začne u špice zvedat stavěcími tyčemi.


Obr. 25. Stavěcí tyč jednoduchá a stavěcí vidle


Stavěcí soupravu tvoří dvě tyče, spojené asi 20cm od konce provazem nebo ocelovým lanem. Vždy dva pracovníci podpírají stožár tyčemi tak, že je obtočen lanem mezi tyčemi a konce tyčí jsou opřeny o zem. Tyče jsou postaveny šikmo, takže pracovníci nejsou pod stožárem.


Obr. 26. Stavění vrátkem a stavěcími nůžkami


Pracuje se obyčejně se třemi stavěcími soupravami, které po posta­ vení drží stožár ve svislé poloze, dokud se neudusá v zemi. Prkno ve výkopu umožňuje lepší sklouznutí paty stožáru do výkopu a po postavení stožáru se vyjme. Při zahazování a dusání dbáme na to, aby stožár byl v trase a stál rovně, tj. svisle k zemi, a byl v zemi řádně upevněn kameny a udusán. Je vhodné používat jedné lopaty a dvou pěchů. Postup při stavění je znázorněn na obrázcích výše. Stavění pomocí stavěcích vidlí je obdobné, nesmíme však povrch sloupů zbytečně rozbodat. Stavěcí vidle a tyče jsou nakresleny na na obrázku 25.

Stavění vrátkem. Na obrázku 26 je znázorněno stavění stožáru pomocí vrátku a pod­pěry (nůžek). Je samozřejmé, že se při tomto způsobu stavění musí stožár podpírat vidlemi se stran, aby nepadl. Vrátek musí být dostatečně vzdálen od výkopu, alespoň na výšku stožáru, aby nedošlo ke zranění obsluhy vrátku při pádu stožáru a stavěcích nůžek.

Stavění třínožkou. Tohoto způsobu se používá při stavbě vedení na betonových stožárech. Stožáry se zapouštějí do hloubky 1,8m a navíc se zabetonují. Na tah je možno je vyklonit až o 3/4 průměru stožáru u vrcholu.


Obr. 27. Stavění stožáru navijákem na třínožce


Ke stavbě betonových stožárů po­ užíváme s výhodou třínožky (obr. 27). Třínožku tvoří tři tyče dlouhé 6 až 7m, tloušť­ky 10 až 12cm. Na spodním konci jsou opatřeny kováním s bodci, aby po zemi neujížděly. Horní konce mají kování s otvorem pro čep. Střední tyč má na prodlouženém kování kladku (lanovnici). Všemi tyče­ mi se provleče svorník o prů­měru 25mm a zajistí se závláčkou. Na Středním sloupku dole ve výši asi 1m se upevní naviják s převodem 1:50. Od navijáku se vede ocelové lano o průměru asi 10mm přes kladku k objímce, která se upevňuje na stožár.

Nepředpokládám, že by se našel kutil, pachtící se po "načerno" stavěném stožáru. Proto je dobré popsat instalaci pro představu náročnosti pro zabezpečení bezpečného provozu. Pro investora poptávajícího dodávku stožáru to může být opravdu cenná informace. Odhad času a ceny je pak snáze obhajitelný ...

Námět na reportáž.
Pokud by chtěl někdo před redakční kamerou postavit podobný stožár, volejte prosím 773 123 100. Děkujeme


Více o sloupech ...
  • v redakční knihovně zde
  • v diskusním fóru zde
  • na Elektrika.TV zde



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933