Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#EH: Stavba stožárů (teorie) ...


Document Actions
#EH: Stavba stožárů (teorie) ...
... před půl stoletím už je také historie. Stavbu stožáru dnes, v době digitalizace, nepřeberných možností ukládání vedení a třeba i bezdrátových spojů, se stavba dřevěného sloupu řadí spíše do kuriozit než do učebních osnov středních odborných škol. Ovšem jak mnozí víme, být odborníkem znamená znát a umět mnoho souvisejících činností, které nejsou obvykle vyžadovány nebo dokonce očekávány. Před padesáti lety snad každý elektrikář uměl lézt na sloup, znal jeho konstrukci a způsob instalace. Kdo to zná dnes, má možná malé, lehce smazatelné plus. O jaké informace jde? Sledujte zde ...
František Tuček, ze dne: 12.02.2021
reklama


Dnešní učební osnovy odborných škol (asi logicky) vypouští informace o technologických postupech elektrických zařízení, které jsou dnes nahrazeny novými. Pokud by chtěl dnešní učeň, student pátrat, jak to bylo kdysi běžné, musel by zajít do studovny některé z knihoven nebo intenzivně hledat na Aukru nebo antikvariátech. Jak se tedy kdysi stavěly sloupy?

Trasu budoucího venkovního vedení zaměříme a jednotlivé pod­pěrné body vykolíkujeme. V těchto místech pak kopeme jámy pro stožáry. Tvar výkopu se řídí druhem stožáru podle obr. 18 až 21. Hloubka výkopu pak délkou stožáru a únosností zeminy, zpravidla 1/6 až 1/5 délky stožáru.


Obr. 18. Profil a rozměry výkopu pro stožár I

Na obrázku 18 je tvar výkopu pro stožár I, na obrázku 19 pro stožár D.


Obr. 19. Profil a rozměry výkopu pro  stožár D

Obrázek 20 znázorňuje výkop pro stožár A, popřípadě U a Š. Pak je však délka výkopu kratší podle rozkročení stožáru. Šířka výkopu je co nejmenší (u stožáru I na šířku lopaty, u ostatních pak na šířku pražců).


Obr. 20. Profil a rozměry výkopu pro stožár A

Na obrázku 21 je výkop pro stožár I se vzpěrou.


Obr. 21. Umístěni výkopů pro stožár I se vzpěrou


Výstroj a montáž podpěrných bodů (ocelové součásti pro nn vy­hovují podle ČSN 34 8401 pro rozpětí do 40m). Výstroj a montáž zedních konzol: Konzol používáme pro vedení po stěnách objektů tam, kde jsou objekty dostatečně vysoké a kde je nad okny dostatek místa. Konzoly se zhotovují z válcované profilové oceli U 80/45 mm pro sítě nn a U 65/45mm pro venkovní přípojky. Po zhotovení a vyvrtání otvorů se opatří ochranným nátěrem suříku a základní fermežové barvy. Zední konzoly montujeme se sklonem od zdi, aby po nich nezatékala voda na zdivo. Sklon volíme asi 5mm na 1m. Dlouhé vyložené konzoly zajišťujeme podpěrou.


Obr. 22. Upevnění izolátorů na hácích na dřevěný stožár


Zední konzoly zazdíváme ce­mentovou maltou 1:2 do plného pevného zdivá do hloubky alespoň 25cm a nejméně 40cm od rohu, aby byla zajištěna dostatečná pev­nost. Je-li štítová zeď slabá, pak konzolu připevňujeme až k trámo­vé konstrukci za zdí. Rámové kon­zoly zazdíváme do hloubky 30cm. Končí-li na rámové konzole vede­ní do průřezu 25mm2 u mědi nebo 35mm2 Alfe, pak lze toto vedení zakončit na izolátorech i kladkách uspořádaných pro vodiče pod sebou. Je-li průřez vodičů větší, pak se tyto vodiče ukončují jedině na kladkách zavěšených na konzole na svornicích s příložkami. Proto se při vodičích pod sebou musí použít dvou konzol.

Výstroj a montáž dřevěných stožárů. Na průběžné vedení s vodiči pod sebou s mírnými lomy směru vedení se používá izolátorů na hácích, které se montují 15cm od špičky stožáru. Ostatní druhy vedení se upevňují na konzoly. Oba způsoby jsou znázorněny na obr. 22 a 23.


Obr. 23. Vystrojení dřevěného stožáru izolátoru na hácích a
na konzolách při použití pátého vodiče pro veřejné osvětlení


Stožáry se vystrojují na zemi, dokud není stožár ještě vztyčen. Navrtávákem (nebozezem) se navrtají díry pro vrut na háku a izolátor s hákem se našroubuje do stožáru. Zde je nutno dodržovat vzdálenosti jednotli­vých vodičů jak od sebe navzájem, tak od částí konstrukce stožáru. Konzoly se montují tak, že se stožár provrtá a konzola se upevní ke stožáru svorníkem M20. Kromě toho se ještě konzola zajišťuje proti otočení vrutem (u svařované konzoly) podle obr. 7.

Ve skalnaté půdě, kde 3/4 výkopu tvoří skála, je dovoleno zapustit stožár na 1/8 délky. Jámy pro stožáry J a D se kopou vždy ve směru trasy vedení, jámy pro kozlíky vždy ve směru výslednice tahů. V ze­minách málo únosných se pata stožáru podkládá betonovou deskou, aby se zmenšil měrný tlak na zeminu. Jámy se ponejvíce kopou ručně krumpáčem, lopatou a dloubákem. Při použití mechanizace se jámy vrtají mechanickým nebozezem, nebo se za odborné asistence střílejí trhavinou.

Námět na reportáž.
Pokud by chtěl někdo před redakční kamerou postavit podobný stožár, volejte prosím 773 123 100.
Děkujeme


Více o sloupech ...
  • v redakční knihovně zde
  • v diskusním fóru zde
  • na Elektrika.TV zde
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933