Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Venkovní přípojky nn a ochrana před přepětím (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.01.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Venkovní přípojky nn a ochrana před přepětím


#EH: Venkovní přípojky nn a ochrana před přepětím
Jak se před půl stoletím definovala venkovní přípojka rodinného domu? Komu tehdy patřila? Jaká byla konstrukce tehdejší přípojky? Jak přísné byly předpisy v ochraně proti blesku a přepětí? Byl to již v té době relevantní problém nebo je to pouze novodobá problematika? Podívejme se do literatury v té době aktuální ... přívod spojen s přípojkou, a končí hlavními pojist­kami na elektroměrové desce. Vodiče jsou ukončeny na konzole, na střešníku nebo na ...
František Tuček, ze dne: 22.01.2021



Odpovědi jsem nalistoval v knize s údaji platnými kolem roku 1970 ...

(9) Venkovní přípojky nn
Venkovní přípojka je část rozvodu nn energetického závodu. Začíná odbočením z rozvodné sítě nebo transformovny směrem k od­běrateli a končí podpěrou na připojovaném objektu (včetně této pod­pěry), tj. střešníku, konzoly nebo háků do zdi. Svorky, jimiž jsou při­ pojeny na přípojku vodiče přívodu, patří již k přívodu. Přívod je část elektrovodného zařízení odběratele a je pokračováním přípojky. Začíná svorkami, jimiž je přívod spojen s přípojkou, a končí hlavními pojist­kami na elektroměrové desce. Vodiče jsou ukončeny na konzole, na střešníku nebo na hácích do zdi. Nejmenší průřez vodiče přípojky pro vodič Alfe je 16mm2. Konzola střešníku se používá v provedení pro přípojky, jestliže délka přípojky je do 20m. Je-li délka přípojky delší než 20 m, musí být všechny armatury v provedení jako u vedení nn.


Obr. 33. Uspořádání bleskojistek na stožáru


(10) Ochrana vedení před přepětím
Venkovní vedení musí být chráněno před přepětím a jeho účinky. Přepětí může vzniknout buď úderem blesku poblíž vedení nebo i pádem vodiče vysokého napětí na vedení apod. Jako ochran proti přepětí se používá svodičů přepětí, nejčastěji ventilových bleskojistek. Ventilová bleskojistka je přístroj, který působením svého charakteristického prvku (obsahuje jiskřiště a nelineární sériové odpory) omezuje přechodně vzniklá přepětí na velikost pokládanou za bezpečnou pro jištění zařízení.

Omezuje dobu i amplitudu následného síťového proudu. Ventilová bleskojistka je určena pro opakované působení. Zařazuje se zpravidla mezi vodiče síťové soustavy a zem. Uspořádání bleskojistek na stožáru je na obr. 33 a 34. V sítích nn se ponejvíce používá bleskojistek typu LV 0,5 na jmenovité napětí bleskojistky 0,5kV.



Obr. 34. Spojení bleskojistek se zemí

Bleskojistky se osazují vždy u zdroje a na vhodných místech v síti ve vzdálenosti 1 až 3 km a na koncích dlouhých větví, jinak co nejblíže chráněným předmětům. Svody se dělají z pozinkovaného plechu o prů­řezu 50mm2. Bleskojistky na stožárech nebo budovách se osazují na konzoly. Upevňují se na ně objímkami nebo držáky dodávanými spolu s bleskojistkami ...
Tolik a více k uvedeným otázkám se lze dočíst v knize Technologie, Květoslav Kučera, František Soukup, Státní nakladatelství technické literatury (1970).

Pokud chcete údaje upřesnit nebo popsat změny k dnešnímu dni, využijte níže otevřené diskusní téma ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.