Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Obnovitelné zdroje (1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.06.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Obnovitelné zdroje (1.)


Třete ebonitovou tyč liščím ohonem! Kdo ví, kolik takových liščích ohonů asi nahradí Temelín? S Temelínem bychom mohli mít spíše přebytky energie, ovšem Temelín asi nebude moc zajímat chalupáře a chataře. Protože jsme přišli o editora rubriky o elektrárnách, tak jsme se sami poohlédli po Internetu, co je zajímavého.
Komerční sdělení, ze dne: 1.06.2001

Využití obnovitelných zdrojů energií je rozhodně stále aktuální. Samozřejmě poslední dobou se o nich hovoří ve spojitosti s Temelínem. S Temelínem bychom mohli mít spíše přebytky energie, ovšem Temelín asi nebude moc zajímat chalupáře a chataře. Protože jsme přišli o editora rubriky o elektrárnách, tak jsme se sami poohlédli po Internetu, co je zajímavého.

Malá větrná elektrárna určená pro dobíjení aku-baterií 12 nebo 24V. Svou hmotností a rozměry je ideální pro použití na jachtách a lodích, stabilních i mobilních karavanech, chatkách, včelínech a všude tam, kde není přípojka elektrické sítě.

Malá hmotnost usnadňuje i jednoduchou montáž. Je opatřena kabelem v délce 12m, který je zabezpečen sběrnými kroužky s uhlíky.
AP 60 může pracovat i ve spolupráci s fotovoltaickým kolektorem. Fotovoltaický panel do 100W lze připojit přímo na vedlejší svorky regulace dobíjeni aku. Jako doplněk lze použít invertor (měnič napětí) 230V/50Hz.

Mikroturbo je vhodné jako vlastní zdroj elektrické energie v místech mimo dosah elektrické sítě, např. na vzdálených samotách, chatách apod. Je možné jej použít i jako záložní zdroj elektrické energie.

Může napájet všechny spotřebiče až do výše jmenovitého výkonu, např. topidlo, ohřívač vody, osvětlení, domácí elektrické a elektronické spotřebiče atd. Mikroturbo je vybaveno atestem i pro použití v pitné vodě stejně jako turbiny pro větší výkony.

Větrná elektrárna TAAWIN TURBO 3500 W je stroj klasické koncepce s vodorovnou hřídelí, s unikátní  převodovkou se stálým převodovým poměrem 1 : 5. Veškerá výbava stroje mechanická i elektrická je zabudována do masivního ocelového svařeného rámu. Rám je proti korozi chráněn žárovým pozinkováním. Všechny části  elektrárny umístěné na ránu jsou zakryty  plastovým krytem se zvukově tlumící vložkou.

Tento obal stroj a jeho části účinně chrání před povětrnostními vlivy jako je prach, voda, sníh a tepelné záření. Kryt je sám odolný proti UV záření a teplotám od –40 až do +60oC. Odolností a životností je větrná elektrárna určena pro použití nejnáročnějších  klimatických pásmech. Pro severní oblasti je možné jednotlivé rotorové listy vybavit vyhříváním proti výskytu námrazy.
 

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.