Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak nenápadně zničit sousedovi třeba ledničku. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.04.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak nenápadně zničit sousedovi třeba ledničku.


K celé tragédii došlo tak, že na sloupě se přerušila pojistka u fáze L3. Jak začala spokojená kuchařka vařit na svém trojfázovém sporáku, došlo k tomu, že přes ploténky se dostalo snížené napětí do fáze L3 ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.04.2001

Všichni víme co dokážou napjaté sousedské vztahy. Ovšem tento příběh vznikl úplně nevinně.

Tento náčrtek na účetním lístku z hospody znázorňuje celou problematiku. V levém domě bydlí spokojená kuchařka a v pravém rozčílený soused. Protože mu shořela lednička a teď má teplé Starobrno. (Všimněte si lístku). 
K celé tragédii došlo tak, že na sloupě se přerušila pojistka u fáze L3. Jak začala spokojená kuchařka vařit na svém trojfázovém sporáku, došlo k tomu, že přes ploténky se dostalo snížené napětí do fáze L3, jejíž přívod byl přerušen pojistkou na sloupě blízkého transformátoru. Mezitím v pravém domě pivaře byla připojena lednička právě na fázi L3, která nyní měla cca 110V. Motor kompresoru vrčel, kňučel a sténal, tak dlohou dokud neshořel. Pivař se vrátil domů, očekávaje chlazené Starobrno a místo toho nalezl v lednici teplou břečku a spálený motor.
Zdrceného a nešťastného jsme nalezli v hospodě, kde zapíjel žal. Stěžoval si, že se zbláznil, večer se mu rozsvěcuje světlo v různých intenzitách. Tak nám to nedalo a trochu jsme pátrali. Sousedka kuchařka rázem celou věc objasnila svou stížností, že nemůže nic ohřát. Pokoušeli jsme pivaři situaci vysvětlit. Ovšem že to nepochopil, taky po patnáctém pivu se není čemu divit.

Poznámka pamětníka této události:
Existují dvě možnosti vzniku této poruchy, která zničila ledničku v sousedním domku a způsobovala změny jasu žárovek v odpojené fázi vlivem spálené pojistky na sloupu s transformátorem.
1.) El. sporák, který způsobil poruchu měl odpojen střední (N) vodič od uzlu topných těles. Tomu odpovídá vyjádření "kuchařky", že jí sporák hřál slabě, pouze některé plotýnky a to ještě při zapnutí minimálně dvou přepínačů plotýnek na sporáku.
2.) Poruchu způsobila akumulační kamna typu Fikotherm (schéma zapojení ), která vlastní "kuchařka" také a tyto se od jiných akumulačních kamen (schéma zapojení Elka) liší tím, že nemají vyveden uzel vyhřívacích těles. Kzávadě by ale došlo až po přepnutí na nízkou sazbu (noční proud), což způsobily i pozorovatelné změny jasu žárovek podle toho, jak byly k postižené fázi připojovány další spotřebiče.

Zabezpečení proti této závadě ze strany rozvodných závodů:
Výkonové (trubicové) pojistky umístit do pojistkových odpínačů (ABB EJF), které v případě spálení některé z pojistek vypnou všechny tři fáze přívodu.

 Je to zřejmé z nákresu na pivním lístku, jak k tomu došlo?

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.