Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Znáte pohádku O princezně Jasněnce a létajícím fíčku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.12.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Znáte pohádku O princezně Jasněnce a létajícím fíčku


Znáte pohádku O princezně Jasněnce a létajícím fíčku
O tom jak okouzlující matematička k elektrikářovi přišla. Pořekadlo, že vrána k vráně sedá, nemusí vždy platit. Každý opravdový elektrikář ví, že póly stejné polarity se odpuzují. V tom smyslu se odehrál i příběh princezny Jasněnky. Ale co se jednou stalo? Cvak! Vylétlo fíčko. Tedy podle Jasněnky proudový chránič. Pro většinu populace jev, který se tu a tam stane. Pro Jasněnku neplánovaná a nepochopitelná věc.
Miroslav Minařík, ze dne: 26.12.2010

 Musím upozornit, že tato pohádka není dámskou limonádou, ale pohádkový příběh pro nás. Pro elektrikáře.



Za sedmero kopci žila princezna Jasněnka. Její jméno napovídá o její vzdělanosti, však i kráse kterou měla zcela určitě po své mamince. Již ve dvanácti propadla kouzlům matematiky a o studiích se z ní stal hotový přízrak. Moderní trendy a chování společnosti šlo mimo ní. Měla svůj svět, ve kterém se stoprocentně realizovala.

Protože bylo její spontánní chování opravdu fázově posunuto od chování okolí o mnoho stupňů, bylo to s ní často naprosto k nevydržení. Málokdo by čekal od postavičky něžného vzhledu, tvrdý formální a pragmatický projev, kterým častovala každého, kdo s ním musel komunikovat.

Dokonce i orgasmu vytvořila vzorec a prý konstruktivní pravidelnost. Po té co rodičům vypočítala den úmrtí, král naznal, že již dospěla a musí se osamostatnit. Koupil jí byt v bohaté čtvrti a zajistil ji tak, aby nemusela nic měnit na svém životním standardu.

Výraz byt by platil v případě, že by šlo o obytnou plochu. Rozmístění a funkce pokojů odpovídaly spíše tajným podzemním výzkumným laboratořím. Tam se Jasněnka cítila bezpečná.

Každý člověk je originál.
Jasněnka toho byla příkladem. Po několika měsících se s ní z okolí již nikdo nechtěl bavit. Dokonce i potraviny si nechala zajišťovat službou. Nesnesla tupě zírající prodavačky v místním obchodě a již se nechtěla pouštět do předem vyhraných slovních bitev.

Ale co se jednou stalo?
Cvak! Vylétlo fíčko. Tedy podle Jasněnky proudový chránič. Pro většinu populace jev, který se tu a tam stane. Pro Jasněnku neplánovaná a nepochopitelná věc. Princip proudového chrániče znala možná lépe, než některý revizní technik, ale iritovala jí skutečnost, že některý ze spotřebičů měl tu drzost ...

Takto to nenechám ...
Zde na portále nebylo těžké najít místního elektrikáře.

Místní elektrikář Džanek byl drsňák nad drsňáky. Měl kolem dvou metrů a slovy dam velmi pohledný chlapík. Jeho vizáž však také skrývala skutečnosti, které by těžko někdo na první pohled odhadnul. Rád cestoval, flirtoval, ale své řemeslo měl nade vše.
Když se po zazvonění objevila tvář Jasněnky proběhlo Džankovi hlavou několik úchylných milostných scénářů za kterými udělala tečku Jasněnčina uvítací věta: "To je tedy rychlost".

Jasněnka rychle oskenovala příchozivší postavu. Modráky, neoholen, chlupatý, komisňáky ... nízké IQ, pomyslela si a rychle jej zařadila mezi lůzu. Vybavuje mi proudový chránič. Protože je na všechny obvody jediný netuším co to může způsobovat. Najděte příčinu a dejte mi vědět. Pracuji v patře.
Tolik bylo zadání práce.
Džanek nestačil ani zakývat hlavou a byla pryč. Otevřel rozvaděč a uviděl práci Vládi Rozmahela. Tak to mám jistotu, že to zde dělal spolehlivý elektrikář. Po chvíli pátrání se dostal až do Jasninčiny pracovny. Zaklepal.

Co chcete? Už to konečně bude?
Džanek vstoupil dovnitř a uviděl výpočetní centrum kombinované s literárním skladištěm. Uprostřed všeho Jasněnka, které evidentně docházela energie v laptopu a tím i trpělivost s vypadeným chráničem.

Některý ze spotřebičů na obvodech zde je špatný. Mohu to prověřit?
Pokud by Džanek zajel Jasněnce pod sukni, nebyla by její reakce patrně tak drsná. Vy jste se člověče úplně pomátl! Zde! Zde se na nic sahat nebude, vše mám pod kontrolou sama!
Džanek se podivil nad prudkostí zadavatelky, ovšem s ledovou chladností reagoval po svém. Chytil Jasněnku kolem pasu, přitáhl ji k sobě a hlubokým hlasem jí zarecitoval do ucha: "Pouze prověřím unikající proudy, máte zde hodně velkou výpočetní kapacitu ...! Zjistím stav vašeho zařízení ..."
Jasněnce se v hlavě v tu chvíli neobyčejně zatemnilo. Ve vteřině opustila své vědecké ambice a dala svobodu biologické touze po kontaktu. Džankův pěstovaný smysl pro příležitost fungoval spolehlivě asi jako to vypadlé fíčko. Jeho ruka zamířila k sukénce značky American Eagle ...

A jak to nakonec dopadlo?
U Jasněnky se tehdy nesvítilo ještě den po té. Domluvená revize svodu HVI nebyla také provedena v plánovaný čas. Jeden mobil vibroval v předsíni a druhý v pracovně. Kdesi uvnitř budovy Džanek s Jasněnkou probírali příležitosti a hrozby norem 33 1490 a 62 305. Mysleme si co chceme, ale Jasněnka konečně našla protějšek, který jí rozumí ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.