Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Znáte AFDD EATON s proudových chráničem?


Document Actions
Znáte AFDD EATON s proudových chráničem?
Poruchový oblouk, který může být popsán jako „miniaturní blesk“, je vysoce energetický výboj elektrické energie mezi dvěma nebo více vodiči, který vyzařuje teplo, jež může poškodit izolaci vodiče a způsobit požár. Poruchové oblouky mohou vznikat náhle nebo se mohou rozvíjet mnoho let ... Sériové obloukové poruchy jsou nízkoproudé poruchové oblouky ve vodiči ... Paralelní obloukové poruchy – nízkoproudé poruchové oblouky mezi fází a nulovým vodičem ... Instalace obloukové ochrany (AFDD) je doporučena dle normy ČSN 33 2000-4-42. ... AFDD+ od EATON kromě funkce obloukové ochrany spojuje funkce jističe a proudového chrániče do jednoho zařízení ...
Komerční sdělení, ze dne: 7.06.2019


Věděli jste, že přibližně 25% požárů v domácnostech je způsobeno elektrickou poruchou? Inovativní přístroj pro detekci poruchových oblouků 3 v 1 AFDD+ společnosti Eaton se zabudovaným proudovým chráničem s nadproudovou ochranou chrání lidi, věci a majetek před nebezpečím požáru způsobeným obloukovou poruchou. Tento nový přístroj společnosti Eaton detekuje vysokofrekvenční šum v koncových obvodech, které ukazují na přítomnost poruchového oblouku, automaticky vypnou koncový obvod a minimalizují tak riziko požárů.

Pro větší náhled kliknout!


Poruchový oblouk, který může být popsán jako „miniaturní blesk“, je vysoce energetický výboj elektrické energie mezi dvěma nebo více vodiči, který vyzařuje teplo, jež může poškodit izolaci vodiče a způsobit požár. Obloukové poruchy vznikají často v náchylných místech elektrické instalace kvůli takovým faktorům, jako je poškozená kabeláž, což může být způsobeno hlodavci, nadměrným působením slunečního světla nebo nesprávným vrtáním. Další příčiny obloukových poruch zahrnují přehřáté nebo namáhané elektrické kabely, opotřebenou elektrickou izolaci, uvolněné spoje či kontakty a vadné elektrické spotřebiče.

Poruchové oblouky mohou vznikat náhle nebo se mohou rozvíjet mnoho let, a vytvářet tak skryté nebezpečí pro lidi. Proto je velmi důležité rychlé detekování poruchového oblouku. Dlouho zavedené ochranné přístroje, jako jsou jističe a proudové chrániče, často nejsou schopny obloukové poruchy detekovat. Sériové a paralelní poruchové oblouky se někdy nazývají také nízkoproudé obloukové zkraty, které byly až do vynálezu přístroje pro detekci poruchových oblouků nezjistitelné.

Sériové obloukové poruchy
jsou nízkoproudé poruchové oblouky ve vodiči (fázovém nebo nulovém), jehož proud nejčastěji zůstává pod vypínací hodnotou jističe, a proto (občas) nevypne.

Paralelní obloukové poruchy – nízkoproudé poruchové oblouky mezi fází a nulovým vodičem nejčastěji zůstávají pod vypínací hodnotou jističe, který proto (občas) nevypne. Nízkoproudé poruchové oblouky mezi fází a zemí se svodovým proudem jsou velmi často vyšší než 30 mA. V tomto případě proudový chránič zapůsobí. Vznik deformace sinusového průběhu napětí při přechodu kolem nuly je typickou známkou přítomnosti obloukové poruchy.
 


Pro větší náhled kliknout!


Rychlé a citlivé detekování obloukových poruch
Přístroj AFDD+ využívá zabudované zpracovávání a inteligentní posuzování proudových signálů pro zajištění citlivého detekování poruchových oblouků v kombinaci se zamezením nežádoucího působení. Přístroj AFDD+ od EATON je vyvinut tak, aby jiné vysokofrekvenční signály na síti nenarušovaly jeho detekční schopnosti.

Instalace obloukové ochrany (AFDD) je doporučena dle normy ČSN 33 2000-4-42. Některé země, např. Německo, zavedly národní zákony, které vyžadují jejich použití za určitých stanovených podmínek, a proto jsou částečně povinné. V USA, kde se přístroje AFDD nazývají odpínače poruchového oblouku (AFCI), je použití takových přístrojů vyžadováno národními elektrotechnickými normami. Toto ochranné zařízení je zvláště vhodné a doporučované pro budovy s přechodným nebo trvalým pobytem osob, budovy s nenahraditelnými předměty (např. muzea) nebo předměty vysoké hodnoty, jakož i pro centrální infrastrukturu (místa překládání zboží), což mimo jiné zahrnuje nádraží a letiště.

Vícenásobná ochrana v jednom zařízení
AFDD+ od EATON kromě funkce obloukové ochrany spojuje funkce jističe a proudového chrániče do jednoho zařízení zajišťujícího ochranu proti poruchovým obloukům, jakož i reziduálním proudům, nadproudům a zkratům.  S využitím digitálních technologií je tento přístroj přesnější, než vyžadují výrobkové normy, a nabízí snadné vyhledávání poruch uvedením typu poruchy, která způsobila vypnutí přístroje. Jako takové je AFDD+ od EATON nákladově efektivní, robustní, připravené pro snadnou instalaci, které přispívá ke zvýšené bezpečnosti osob, majetku a nemovitostí. Nový přístroj AFDD+ společnosti Eaton je již nyní k dispozici u vašeho dodavatele elektroinstalačního materiálu.



Pro větší náhled kliknout!



Studie:
Požáry způsobené elektrickým proudem v elektrických instalacích nízkého napětí. Odborné informace na téma požárů způsobených elektrickým proudem v domovních a lehkých komerčních instalacích. Zde!
Související informace:
Detekce vzniku požáru v elektrických instalacích nn přístrojem AFDD zde!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Eaton Elektrotechnika s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Jste-li výrobcem strojů či řídicích rozvaděčů a toužíte být v obraze o nejnovějších trendech a produktech ve vašem oboru, pak si nenechte ujít toto živé vysílání! V prezentaci společnost Eaton představí svůj aktuální sortiment a poslední inovace v konstrukci strojů a rozvaděčů. Odhalí, jak moderní technologie a řešení mohou transformovat podnikání a posunout vaše produkty na čelo průmyslového vývoje. Připojte se a objevte, co vše Eaton přináší do světa strojírenství a elektrotechniky!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933