Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Osoby v ČSN EN 50110 ed.3 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.08.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Osoby v ČSN EN 50110 ed.3


Víte, jakou osobu norma ČSN EN 50110-1 ed.3 vypouští a proč? Norma také nově zavádí pojem osoba pověřená kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti, která je zodpovědná za bezpečný stav zařízení během činnosti na něm nebo v jeho blízkosti. Ostatní definice jednotlivých osob zůstávají v normě bez podstatných změn, případně s drobným doplněním.
Autorský článek, ze dne: 6.08.2014




Nově je v normě uvedena osoba pověřená kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti (nominated person in control of an electrical installation during work activities), osoba odpovědná za bezpečný stav elektrického zařízení během pracovní činnosti na něm nebo v jeho blízkosti.

Tato osoba má posoudit možné následky pracovních činností na elektrickém zařízení nebo jejich částí, které jsou v její působnosti a účinků elektrického zařízení na pracující osoby. Některé z těchto povinností mohou být podle potřeby, delegovány na další osoby.

Ostatní definice jednotlivých osob zůstávají v normě s malým doplněním, bez podstatných změn,





V normě je uvedena namísto laika osoba seznámená.
Podle naší legislativy musí být každý zaměstnanec seznámen s riziky při provádění přidělené práce. Osoba seznámená (ordinary person) vypuštěn laik, osoba, která není ani znalá, ani poučená.

Definice pracovní zóny zůstává oproti předchozí edici beze změny. Pracoviště (work location), jakékoliv místo(a), prostor(y) nebo oblast(i), kde se má pracovat, pracuje se nebo se pracovalo, ochranný prostor; (live working zone), prostor kolem živých částí, ve kterém není při zasahování nebo vstupování do něho bez ochranných opatření zajištěna izolační hladina k odvrácení elektrického nebezpečí. Vnější hranice ochranného prostoru se označuje jako vzdálenost DL. Zóna přiblížení (vicinity zone), omezený prostor vně ochranného prostoru. Vnější hranice zóny přiblížení se označuje jako vzdálenost Dv. Nově je v definicích zaveden termín „autorizace“, zde se jedná písemné pověření osoby k provádění nebo zajišťování činností na elektrickém zařízení. Další malou změnou oproti předcházející normě je používání zkratek normě v anglickém jazyku. (vn = HV; nn = LV; mn = ELV). Na označení DC a AC jsme si už zvykli.

Požadavky na bezpečnou práci a obsluhu
zůstávají v podstatě stejné jako předchozích edicí, ale připomeňme si je: Před zahájením jakékoliv činnosti na elektrickém zařízení musí být provedeno posouzení elektrického rizika. Na jeho základě musí být stanoveno, jakým způsobem budou tyto činnosti vykonávány a jaká bezpečností opatření musí být provedena, aby byla zajištěna bezpečnost.

Odpovědnost za bezpečnost osob zapojených do pracovní činnosti a těch, které jsou nebo mohou být dotčeny touto činností, musí být v souladu s národní legislativou. Veškeré osoby vykonávající práci na elektrickém zařízení, s ním nebo v jeho blízkosti musejí být poučeny o bezpečnostních požadavcích o bezpečnostních předpisech a místních provozních a pracovních předpisech týkajících se jejich práce. Pokud je tato práce dlouhodobá nebo složitá, musí být poučení opakováno. Dotčené osoby jsou povinny postupovat ve smyslu těchto předpisů a pokynů.

Osoby musejí nosit oděv vhodný pro místo a podmínky, kde pracují. To zahrnuje používání přiléhavého oděvu a používání doplňků OOP (osobní ochranné prostředky). Před zahájením pracovní činnosti a během ní musí vedoucí práce dbát na dodržování všech příslušných bezpečnostních požadavků a předpisů. Vedoucí práce musí poučit všechny osoby zapojené do pracovní činnosti o všech rozumně předvídatelných nebezpečích, která jim nejsou okamžitě zřejmá.
Pracovní činnosti, při kterých je k zamezení elektrického nebezpečí nebo zranění třeba technických znalostí nebo zkušeností, nesmí provádět nikdo jiný kromě těch osob, které takové znalosti a zkušenosti mají, nebo budou vykonávány pod dozorem, který je pro provedení práce nezbytný.

Národní legislativa může stanovit minimální věk a kritéria pro způsobilost osob. V České republice je kvalifikace osob a jejich způsobilost dána vyhláškou 50/1978 Sb. I přes tuto skutečnost musí osoby pracující na elektrickém zařízení a/nebo odpovídající jakýmkoli způsobem za bezpečnou práci na elektrickém zařízení splňovat následující požadavky:


Ing. Bohuslav Kramerius, Předseda TNK 21 a člen TNK 22

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 67 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.