Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.06.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3


Které změny obsahuje EN 50110-1:2013 proti předchozí EN 50110-1:2004? Co oproti předcházející edici ÚNMZ neuvažuje? Z kterých částí se EN 50 110 skládá? Jaký je rozsah této normy? ... TNI není normou a tudíž není v žádném směru závazná, ale jenom se snaží lépe objasnit požadavky normy s ohledem na národní zvyklosti.
Autorský článek, ze dne: 26.06.2014



Změny a nové požadavky - výtah z normy

...
EN 50110-1:2013 obsahuje následující významné technické změny s ohledem na EN 50110-1:2004:

Oproti EN 50110:2004 zavedené jako ČSN EN 50110-1 ed. 2 je zpřesnění definic osob odpovědných za elektrické zařízení a pracovní činnosti na elektrickém zařízení a zároveň stanovení jejich zodpovědnosti a kvalifikace. Norma upřesňuje činnosti osob zodpovědných za elektrické zařízení a pracovní činnosti na elektrickém zařízení.
Názorně je uvedena zodpovědnost jednotlivých odpovědných osob v příloze B normy. Dále jsou doplněna ustanovení o mimořádných opatřeních, působení oblouku a provedena jejich aktualizace.

Oproti předcházející edici neuvažuje ÚNMZ se zapracováním „Národní přílohy“do normy, ale pouze pro objasnění nebo upřesnění textu budou uvedeny „Národní poznámky“. Pro objasnění některých článků a požadavků normy bude vydána TNI jako komentář k ČSN EN 50110-1 ed. 3:2014. Je třeba si však uvědomit, že TNI není normou a tudíž není v žádném směru závazná, ale jenom se snaží lépe objasnit požadavky normy s ohledem na národní zvyklosti. Odlišné požadavky legislativy na bezpečnost při činnostech na elektrických zařízeních a při práci s nimi v jednotlivých státech CENELEC jsou uvedeny v části 2 ČSN EN 50110-2 ed. 2. Za základ pro zpracování normy byly CENELEC vzaty národní zákony, předpisy a normy a mezinárodní směrnice spadající do působnosti EN 50110.

Jak již bylo uvedeno EN 50110 se skládá ze dvou částí:
Tato koncepce je považována za rozhodující při postupném zavádění jednotné úrovně bezpečnosti v Evropě při obsluze, pracovní činnosti na/nebo s elektrickými zařízeními nebo v jejich blízkosti. Dokument připouští současné rozdílné národní požadavky na bezpečnost. Záměrem je během doby postupně vytvořit společnou úroveň bezpečnosti.

Základní motto normy je že, sebelepší pravidla a postupy nemají žádný význam, pokud všechny osoby pracující na/nebo s elektrickým zařízením nebo v jeho blízkosti nejsou s nimi a všemi zákonnými požadavky seznámeny a neřídí se jimi.

Rozsah platnosti normy
Tato norma stanovuje požadavky na bezpečnou obsluhu elektrických zařízení a činnosti na nich nebo v jejich blízkosti. Tyto požadavky se týkají všech činností tj. obsluhy, práce a údržby. Platí i pro veškerou neelektrickou pracovní činnost, například stavební práce v blízkosti venkovních vedení nebo zemních kabelů, stejně jako pro pracovní činnost na elektrických zařízeních všude tam, kde existuje elektrické nebezpečí. Tato Evropská norma neplatí pro laiky, při používání instalací a zařízení, za předpokladu, že tyto instalace a zařízení odpovídají příslušným normám a jsou k  používání laiky navrženy a instalovány.

Termíny a definice

Je třeba si připomenout některé termíny a definice, které byly nově zavedeny, upraveny nebo doplněny oproti předchozí edici normy: elektrická instalace (electrical installation) /dříve elektrická zařízení/ veškerá elektrická zařízení, která slouží pro výrobu, přenos, přeměnu, distribuci a užití elektrické energie obsluha a práce; provozní činnosti (operation): všechny aktivity včetně pracovních činností nutných k uvedení elektrického zařízení do činnosti.

Tyto aktivity zahrnují takové činnosti jako spínání, řízení, monitorování pro ověření elektrického zařízení revize a údržbu. Tyto činnost zahrnují jak elektrické tak i neelektrické práce. Pro upřesnění této definice je v návrhu normy doporučeno rozšíření o provozní činnosti.
Ing. Bohuslav Kramerius, Předseda TNK 21 a člen TNK 22


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.