Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Zkratové proudy v instalacích nízkého napětí, základní veličiny, zjednodušený výpočet, dimenzování vedení a jisticích přístrojů


Document Actions
Zkratové proudy v instalacích nízkého napětí, základní veličiny, zjednodušený výpočet, dimenzování vedení a jisticích přístrojů
Práce projektanta elektrických zařízení je komplexní činnost, která vyžaduje jak znalost právních předpisů a technických norem, tak znalost technických vlastností zařízení a materiálů. Výsledné řešení musí být technicky co nejlepší a zároveň musí splňovat požadavky investora na cenu. Na rozdíl od práce revizního technika, který pracuje s již hotovou instalací a jeho úkolem je posouzení ...
František Štěpán, Komerční sdělení, ze dne: 17.04.2013
reklama


Práce projektanta elektrických zařízení je komplexní činnost, která vyžaduje jak znalost právních předpisů a technických norem, tak znalost technických vlastností zařízení a materiálů. Výsledné řešení musí být technicky co nejlepší a zároveň musí splňovat požadavky investora na cenu. Na rozdíl od práce revizního technika, který pracuje s již hotovou instalací a jeho úkolem je posouzení bezpečnosti, projektant navrhuje nové řešení.

Mezi základní výpočty patří impedance obvodů a na to navazující výpočty zkratových proudů, dále rozložení zátěží a proudů v instalaci a rovněž i posouzení mezí úbytků napětí. Vzhledem k rozsahu činností, stálým změnám a omezenému času se samozřejmě v co největším rozsahu využívá výpočetní technika. Při použití vhodných programů se ušetří mnoho času a výsledky je možné použít i jako část projektové dokumentace.


Výpočty zkratových proudů v instalacích nn
Naprostá většina instalací u nás se provozuje v sítích TN, sítě TT na jižní Moravě představují jen zlomek celkového počtu instalací a postupně se i zde přechází na sítě TN. Sítě IT se používají výjimečně tam, kde je vyžadována co nejvyšší spolehlivost napájení, protože k vybavení nadproudového jisticího přístroje dochází až při druhé poruše. Bezpečnostní podmínky pro všechny druhy sítí jsou dány normou ČSN 33 2000-4-41.

Pokud mluvíme o výpočtech zkratů, pak je nutné rozlišovat dva případy. V blízkosti zdrojů se při zkratu generují velké zkratové proudy obvykle v řádech desítek tisíc ampér a jisticí přístroje musí vyhovět z pohledu zkratové odolnosti. Jinak se na tu samou instalaci díváme, pokud máme vyhovět podmínkám bezpečného odpojení ve stanoveném čase. Aby byly splněny základní požadavky bezpečnosti podle ČSN 33 2000-4-41, musí být v případě zkratu mezi živou částí a ochranným vodičem zajištěno dostatečně rychlé odpojení od napájení. Tím je zaručeno, že se na neživé části trvale nevyskytuje napětí vyšší, než je mezní dotykové napětí, povolené pro dané podmínky. Pokud to není možné, nebo v případech složitějších vnějších vlivů, je navíc nutné provést opatření pro zvýšení ochrany pomocí doplňkového pospojování, které sníží hodnotu trvalého dotykového napětí. Další možností je použití proudového chrániče, jehož citlivost zajistí splnění podmínek prakticky ve všech případech (ale nelze zapomínat na úbytky napětí při provozu). Tam kde se vyskytují laici (vnější vliv BA1), je pro zajištění doplňkové ochrany nutné použít chrániče s citlivostí 30mA. Hledisko bezpečnosti osob je samostatná problematika a věnují se jí další příspěvky.

V závislosti na tom, v jaké části instalace se nacházíme, se mění i nároky na přesnost výpočtů. Obecně vzato je samozřejmě nutné zajistit co nejlepší přesnost výpočtů, ale z pohledu reálného chování obvodu při vzniku poruchy nemůžeme nikdy přesně říci, jak bude skutečná porucha probíhat a že skutečnost bude přesně odpovídat vypočteným hodnotám. Skutečný zkrat většinou nezpůsobí ideálně vodivé spojení dvou vodivých částí, ale vzniká jako sled několika jevů a často má charakter nedokonalého spoje, vznik obloukového zkratu, atd. Jistá nepřesnost proto není příliš na závadu, pokud je ovšem postupem zaručeno, že se s výsledky, i se započítáním chyb, dostáváme na stranu vyšší bezpečnosti.

U velkých výkonů a v bezprostřední blízkosti zdrojů (obvody vlastní spotřeby v elektrárnách, velké rozvodny, obvody v bezprostřední blízkosti zdrojů) se provádí detailní výpočet s respektováním všech složek impedance. Normou ČSN 33 3020 definované složky impedance pro jednofázové a dvoufázové zkraty jsou: Z(0) – netočivá složka, Z(1) – sousledná složka a Z(2) – zpětná složka. Impedance poruchové smyčky  Zsv (podle ČSN 33 2000- 4-41) je  ovlivněna součtem těchto tří složek.  Pro ruční výpočty se tyto parametry nepoužívají, ale většina výpočtových programů je využívá ve svých algoritmech.

Výpočtem poměrů při zkratech v trojfázové soustavě se zabývají normy ČSN 33 3020 a ČSN 33 3022. Výpočet lze provádět s poměrnými (procentními) hodnotami impedancí nebo se skutečnými hodnotami. Postup výpočtu se skutečnými hodnotami impedancí uvedeme jen pro ilustraci a vypadá takto:
  • Síť, v níž se mají určit zkratové poměry, se znázorní tzv. výchozím schématem, v němž se vyznačí všechny provozní stavy.
  • Označí se místa, v nichž se budou počítat zkratové poměry.
  • Určí se (vypočtou se) impedance jednotlivých prvků soustavy. Impedance jednotlivých prvků soustavy se pak přepočtou na vztažné napětí, obvykle odpovídající jmenovitému napětí v místě zkratu (vztažné napětí je voleno pro celou soustavu jednotně).
  • Pro výpočet souměrných (třífázových) zkratů je nutné určit sousledné složky impedance, pro výpočet nesouměrných zkratů (dvoufázových, jednofázových) je třeba znát také zpětné složky impedance a netočivé složky impedance prvků elektrizační soustavy.
  • Sestaví se náhradní schémata pro složkovou soustavu souslednou, zpětnou a netočivou.
  • Výpočetními metodami - u jednodušších konfigurací sítě postupným zjednodušováním, u složité sítě s větším počtem uzlů pomocí počítače se stanoví výsledná zkratová impedance daného místa zkratu.
  • Vypočítá se zkratový proud jakožto proud ekvivalentního napěťového zdroje a zkratové impedance.


V běžných podmínkách instalací se postupuje jednodušším způsobem a pracuje se jen s impedancí vyjádřenou reálnou a imaginární složkou (R, X). Na další úroveň zjednodušení je možné přistoupit u koncových obvodů s relativně velkými impedancemi v řádech desetin až jednotek ohmů, kde převažuje činná složka R a vliv imaginární X složky se zanedbává.

Poznámka: V této souvislosti je možné zmínit, že většina moderních revizních přístrojů sice udává měření impedance, ale ve skutečnosti neměří impedanci pomocí střídavého proudu, ale pouze činný odpor smyčky poruchového proudu (viz údaje v manuálech měřicích přístrojů, např. jako Rschl). Vzhledem k chybě měření se jedná přijatelné zjednodušení. Důvodem tohoto řešení měření kladnou nebo zápornou půlvlnou je požadavek na nevybavení proudových chráničů při revizi.


Druhy zkratových poruch
Dojde-li ke spojení dvou vodičů s různým napětím, hovoříme o zkratu. Zkratem v síti rozumíme elektromagnetický přechodný děj, který vznikne náhlým zmenšením impedance mezi fázovými vodiči případně mezi fází a středním nebo ochranným vodičem. Příčinou chybného vodivého spojení může být chybná manipulace, mechanické poškození izolace, poškození kabelu při zemních pracích apod., její přirozené znehodnocování např. vlhkostí nebo je důsledkem zvýšeného namáhání při spínacích pochodech. Zkrat způsobující zmenšení impedance má za následek okamžité zvětšení proudu na mnohonásobek normálního provozního proudu, jehož hodnota závisí na napětí a impedanci. Zkratový proud dosahuje hodnot v rozmezí tisíců až desetitisíců ampér a svými dynamickými (silovými) a tepelnými účinky ohrožuje všechny prvky instalace a elektrizační soustavy, kterými protéká.

Podle způsobu zatěžování jednotlivých vodičů třífázové soustavy při zkratech (resp. jejího zdroje) rozeznáváme zkraty symetrické, neboli souměrné (třífázové, případně třífázové zemní) a zkraty nesouměrné (dvoufázový, dvoufázový zemní, jednofázový) jak je naznačeno obrázcích.



Z hlediska dimenzování elektrických sítí dle ČSN je významný případ 3fázového symetrického zkratu, při kterém vzniká největší zkratový proud. Opačným případem je 1fázový zemní zkrat s velkou impedancí smyčky poruchového proudu, kde díky malému zkratovému proudu může být čas odpojení poruchy značně dlouhý a po tuto dobu se na neživých částech vyskytuje nebezpečné napětí.




Obecné schéma pro výpočet zkratových proudů ve střídavých sítích nn

Výchozím parametrem pro výpočty zkratových proudů je impedance soustavy. Výpočet impedance celého obvodu se provádí jako samostatný součet všech reálných a samostatných imaginárních složek jednotlivých komponentů soustavy. Na základě zjištěného výsledku je možné vypočítat předpokládané hodnoty zkratových proudů, které jsou zásadní pro konstrukci rozvaděčů z hlediska jejich zkratové odolnosti a provést kvalifikovaný výběr vhodných jisticích přístrojů.


Výpočet impedance
Velikost poruchového proudu je dána vztahem [3]:

Ip= Uo / Zp

Pro impedanci Zp platí obecný vztah:



Impedance se vyjadřuje se jako absolutní hodnota z komplexního vyjádření činné
a imaginární složky.
RT, XT – rezistance RT, reaktance XT, složky impedance zdroje, obvykle transformátoru [Ω],
L1, L2, … Ln – délky jednotlivých vedení, která vytvářejí smyčku poruchového proudu [m],
Sf1, Sf2, … Sfn; SPE1, SPE2, … SPEn – průřezy fázových vodičů a průřezy ochranných vodičů, resp. vodičů PEN jednotlivých vedení, která vytvářejí smyčku poruchového proudu [mm2];
ρ Cu – rezistivita měděných vodičů jednotlivých vedení [Ω mm2/m], obvykle se předpokládá ρ Cu = 0,018Ω mm2/m. Pokud by však některé (nebo některá) vedení jako součásti smyčky byly jiného materiálu, např. z hliníku, dosazovaly by se pod odmocninu (kromě délek a průřezů měděných vodičů) ještě délky a průřezy vodičů z hliníku násobené rezistivitou hliníku ρ Al,
λ – induktivní reaktance na jednotku délky vodiče [Ω /m]. Pokud nejsou známy přesnější údaje, je možno u kabelového vedení počítat s hodnotou λ  = 0,08mΩ /m bez ohledu na průřez,
Uo – fázové napětí naprázdno [V].
Popis podmínek pro nejběžnější použití jak pro revizní, tak projekční činnost, je podrobně popsán v Technické normalizační informaci k ČSN 33 2000-4-41 (TNI ČSN 33 2000-4-41). Vzhledem k poměrně velké pracnosti při započítání všech prvků instalace podle uvedeného postupu je možné s výhodou použít Praktické pomůcky pro elektrotechniky [2],[3].


Průběh zkratového proudu

Velkým zkratovým proudem se v prostoru elektrizační soustavy poruší rovnováha mezi magnetickým a elektrickým polem a do nového rovnovážného stavu přechází soustava přechodnými složkami proudu a napětí. Časový průběh zkratového proudu závisí na okamžiku vzniku zkratové poruchy. Tento průběh může vykazovat nesymetrii vůči časové ose s přítomností stejnosměrné složky. Čím blíže jsme ke zdroji, tím více se projeví X/R a začíná se projevovat i vliv stejnosměrné složky proudu. V naprosté většině případů se nenacházíme těsně v blízkosti zdroje (generátor) a proto mluvíme o tzv. vzdáleném zkratu. Průběh zkratového proudu je v tomto případě nesymetrický a se vzdáleností od zdroje se stále více blíží průběhu ustáleného zkratového proudu.



Pro dimenzování elektrických zařízení a nastavení ochran se definují tyto charakteristické hodnoty zkratového proudu:
  • Ik" Počáteční rázový zkratový proud: tj. efektivní hodnota symetrického zkratového proudu bez stejnosměrné složky při vzniku zkratu.
  • Ikm (ip) Nárazový zkratový proud: tj. první amplituda (vrcholová hodnota) nesymetrického  zkratového proudu se stejnosměrnou složkou. Je rozhodujícím kritériem při kontrole dynamického namáhání zařízení sítě. Poznámka: v novějších předpisech se pro Ikm (uváděno v dřívějších ČSN) používá symbol ip (převzato z IEC).
  • Itr  Vypínací zkratový proud (symetrický) a jeho stejnosměrná složka ia tr. Je kritériem pro kontrolu dimenzování vypínačů a jističů.
  • Ike Ekvivalentní oteplovací proud: tj. efektivní hodnota ekvivalentního, neboli pomyslného symetrického (souměrného) zkratového proudu, který vyvolá za dobu trvání zkratu tk stejné tepelné účinky jako skutečný nesymetrický zkratový proud se stejnosměrnou složkou. Je kritériem pro posouzení tepelného namáhání zařízení elektrizační soustavy.
  • Ik Ustálený zkratový proud: tj. efektivní hodnota zkratového proudu (symetrického) po zaniknutí všech přechodných složek. U elektricky vzdálených zkratů (většina praktických případů) je roven počátečnímu rázovému zkratovému proudu Ik". U elektricky blízkých zkratů tj. v rozvodech v blízkosti zdrojů s velkými synchronními generátory je Ik < Ik" vlivem narůstající vnitřní reaktance synchronního stroje během doby trvání zkratu.


Napájecí síť
Naprostá většina instalací používá pro napájení transformátor. V tabulce 1 jsou uvedeny parametry běžně používaných transformátorů.



Tab. 1 – Parametry transformátorů 22/0,4kV (na straně nn)

Porovnáním hodnot různých výrobců zjistíme, že rozdíly nejsou významné a stačí proto vycházet z uvedených údajů. Hodnota zkratového proudu je samozřejmě nejvyšší bezprostředně na svorkách transformátoru a se vzdáleností od transformátoru dále již jen klesá. Tomu odpovídá i použití jisticích přístrojů, jejichž vypínací schopnost musí odpovídat místu jejich instalace. Diskutovaný vliv stejnosměrné složky zkratového proudu je patrný jen v blízkosti transformátoru, kde je patrný vliv induktivní reaktance X (vyšší poměr hodnot X /R). S rostoucí vzdáleností se stále více projevuje vliv činné složky impedance R.

Pro zajištění napájení i v případě poruchy nebo odstávky transformátoru se používá záložní transformátor, případně generátor. Přepínání zdrojů je ruční, nebo automatické pomocí záskokového automatu, nicméně většinou dojde ke krátkodobému přerušení napájení v jednotkách sekund až minut. Ve zvláštních případech se zvýšenými požadavky na spolehlivost napájení se proto nasazují jednotky nepřerušovaného napájení (UPS).


Dimenzování vedení z hlediska zkratu
Vedení (vodiče a kabely) i přístroje zařazené v obvodu musí snést maximální zkratový proud, který se ve vedení může objevit. Je to proud, který vznikne v důsledku zkratu na začátku vedení, které předtím nebylo zatěžováno, takže se počítá s jeho minimálním elektrickým odporem. Na tyto maximální možné zkratové proudy, které jsou různé podle toho, v jakém místě sítě je počítáme, se ověřují jak vedení, tak přístroje. Kromě toho je nutno ověřit, zda jisticí přístroje jsou schopny zapůsobit i při nejmenších zkratových proudech, které v obvodu vzniknou. Vedení se ověřují z hlediska maximálních zkratových proudů.  Jako výchozí podmínku pro výpočty se používá vztah uvedený například v ČSN 33 2000-4-43 (čl. 434.3.2): √ t = k . S / Ik

t – doba trvání zkratu [s]
k – materiálová konstanta
S – průřez [mm2]
Ik – zkratový proud [A]

Jednoduchým převedením na jiný tvar vychází vztah, který je z hlediska porovnávání parametrů jističů a pojistek výhodnější: Ik2.t = k.S

Jinými slovy, porovnáváme odolnost kabelu charakterizovaného statickými parametry k.S s hodnotami tzv. prošlé energie I2.t  (Jouleův integrál I2.t). V případě malých jističů a pojistek výrobci udávají hodnotu I2.t ve svých katalozích ve formě grafů, takže není problém provést rychlou kontrolu pro uvažovanou hodnotu zkratového proudu. V praxi ovšem nemáme tolik času, abychom prováděli jednotlivé výpočty ručně a proto se stále více používají výpočtové programy. Jako příklad můžeme vzít postupy použité ve firemním programu Pavouk, který pracuje s podmínkami platných norem. V databázi programu je pro každý kabel uvedena hodnota krátkodobého výdržného proudu pro čas 0,1s, tj. Icw(0,1s). Je to velikost zkratového proudu, která může kabelem procházet po dobu 0,1s, aniž by se kabel zahřál na teplotu vyšší než dovolenou teplotu při zkratu. A proč se tato hodnota udává pro dobu zkratu 0,1s ? To je totiž nejdelší doba, která je uvedená ve výrobkových normách pro jističe (např. ČSN EN 60 947-2), za kterou musí jističe odpojit zkrat a je to tedy i nejdelší doba průchodu předpokládaného zkratového proudu kabelem. Běžně však bývají doby trvání zkratu kratší. Dnes vyráběné jističe vypínají zkrat podstatně dříve než za 0,1s, malé jističe mají vypínací časy v jednotkách milisekund, výkonové jističe desítky milisekund. Výjimkou jsou výkonové jističe s elektronickými spouštěmi s možnosti časového zpoždění pro dosažení selektivity jističů. V tomto případě musí být porovnávány hodnoty Icw , aby jistič nepropustil o obvodu vyšší energii, než je vodič schopen vydržet.

Veličina Icw(0,1s) je odvozena z předpokladu, že veškeré teplo, které se vyvine průchodem zkratového proudu, také tento vodič absorbuje a ohřeje se jím. Tento předpoklad je oprávněn proto, že za krátkou dobu průchodu zkratového proudu nedojde k podstatnému přenosu tepla do okolí. V každém případě však chyba, která vznikne zanedbáním přenosu tepla do okolí, je na straně bezpečnosti. Skutečný proud by tedy mohl být i nepatrně vyšší než proud vypočítaný na základě uvedeného předpokladu. V programu se přepočítává reálný zkratový proud Ik" (počáteční) na ekvivalentní oteplovací proud vodičem pro 0,1s Ike(0,1s). To je proud, který by procházel vodičem po dobu 0,1s a měl by stejné účinky jako reálný zkratový proud, který tam prochází po čas Ttr (od začátku zkratu do okamžiku vypnutí jisticího přístroje). Tento proud se porovnává s Icw(0,1s) a musí být menší, tj. Ike(0.1s) ≤ Icw(0,1s). Důležité je, že hodnotu Icw pro čas 0,1s si můžeme snadno vypočítat z materiálu vodiče a jeho průřezu, viz výše uvedený vztah.


Dimenzování jisticích přístrojů z hlediska zkratu

Vyžaduje se jednak ověření z hlediska maximálních zkratových proudů, tj. zda je jisticí přístroje vydrží, a také ověření z hlediska minimálních zkratových proudů, tj. zda je tyto přístroje odpojí.
 
  • Ověření z hlediska maximálních zkratových proudů
Přístroje, které jsou zařazeny v obvodu, ve kterém došlo ke zkratu, musí tento zkrat vydržet. Proto jsou přístroje ověřovány i z hlediska průchodu zkratového proudu. U malých jističů (MCB) se udává jeden parametr - jmenovitá vypínací schopnost  Icn, u výkonových jističů se udávají dvě vypínací schopnosti a to jmenovitá mezní vypínací schopnost Icu a jmenovitá provozní vypínací schopnost Ics. Je zaručeno, že jistič vydrží průchod proudu Icu a že jej také vypne. Potom však již není zaručeno, že jistič bude splňovat veškeré požadavky tak, jak má. Jinak řečeno - není již zaručeno, že takový proud vypne podruhé. Pokud se týká proudu Ics, u toho je zaručeno, že proud rovnající se Ics nejen vypne, ale že zůstane nadále funkční a že i po toto vypnutí splňuje příslušné parametry. Není jej tedy po zkratu třeba vyměňovat.

V případě použití výpočtových programů se setkáme navíc s vpínacím zkratovým proudem Itr, tj. zkratový proud v okamžiku vypnutí, který se skládá jednak ze své střídavé složky Ik a stejnosměrné složky Ia (Iss). Uvedené parametry se porovnávají s hodnotami  Icu a  Ics jističe nebo s hodnotou Icn pojistky (jmenovitá vypínací schopnost). Zkratový proud Itr musí být menší než Icu. Jestliže je však třeba, aby jistič zůstal i po maximálním možném zkratu nadále funkční, musí být zkratový proud Itr menší než Ics.

Hledisko zkratových proudů v síti se dostává do popředí zájmu projektanta zejména v blízkosti zdroje, kde se vedle střídavé složky proudu Ik projevuje i stejnosměrná složka zkratového proudu Ia. V případě rozvaděčů nelze zapomínat na dynamické účinky zkratů, kdy se dynamický proud Idyn rozvaděče srovnává se zkratovým proudem v síti Ikm.

Kritéria výběru jisticích přístrojů jsou tato:
a) podle jmenovité zkratové vypínací schopnost jističe: Icu ≥ Ik" kde:
Icu ......... jmenovitá zkratová vypínací schopnost jističe
Ik" ......... počáteční rázový zkratový proud
V případě náročnějších požadavků provozu se doporučuje dimenzovat na parametr Ics.

b) podle jmenovité zkratové zapínací schopnosti jističe: Icm ≥ Ιkm kde:
Icm ........ jmenovitá zkratová zapínací schopnost pojistky
Ikm ........ nárazový zkratový proud (též označovaný ip)

c) u pojistky podle jmenovité vypínací schopnosti pojistky: Icn ≥ Ik" kde:
Icn ......... jmenovitá zkratová vypínací schopnost pojistky
Ik" ......... počáteční rázový zkratový proud

  • Ověření z hlediska minimálních zkratových proudů - ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí
Jedním z nejužívanějších způsobů zajištění ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí (správněji ochrany při poruše) je ochrana automatickým odpojením od zdroje. V případě poruchy, kdy dojde k vodivému spojení izolace mezi živou a neživou částí, je odpojení obvodu zajištěno vhodným jisticím přístrojem. Podmínky pro včasné odpojení poruchy jsou uvedeny v ČSN 33 2000-4-41. Aby byla bezpečnost zaručena ve všech uvažovaných případech, musí se hodnota impedance ještě vynásobit zpřísňujícími koeficienty (vliv poklesu napětí zdroje při zkratu, oteplení vodičů, atd.). Výsledný tvar je: Zs ≤ 2/3 × Uo/Ia

Zs – impedance smyčky poruchového proudu [Ω]
2/3 – zpřísňující koeficient, případně podle národního doplňku (ed.2, 2007) až 1/2
Uo – napětí sítě [V]
Ia – vybavovací proud jisticího přístroje [A]

Hodnota impedance smyčky se obvykle vyjadřuje jen jedním číslem, kde se v podstatě bere v úvahu jen činná složka R (rezistence). Z praktických důvodů se zanedbává jalová složka X (indukční reaktance), která se začíná uplatňovat u vyšších průřezů, např. u 120mm2 je to přibližně +10%, u 150mm2 je to +15%, u 185mm2 je +20%, atd.). Toto zjednodušení při ručním výpočtu proto není na závadu, protože se navíc používají zpřísňující koeficienty, které významně ovlivní výsledek ve prospěch bezpečnosti. Ty není nutné brát v úvahu, pokud je výpočet proveden přesně se zohledněním všech důležitých parametrů prověřovaného obvodu.

Pokud se ale pohybujeme v části instalace v těsné blízkosti zdrojů, tj. v obvodech s nízkými hodnotami impedancí pak je vždy nutné použít podrobné výpočty a ty již vyžadují úplné výpočty s komplexními čísly.

 Předepsané časy odpojení v síti TN jsou delší než v síti TT, ve které se k odpojení používají klasické jisticí přístroje (jističe nebo pojistky). Pro Uo = 230V je to u koncových obvodů do 32A včetně 0,4s, u distribučních obvodů a obvodů nad 32A je to 5s. Impedance se uvažuje při provozní teplotě (tedy větší než za studeného stavu) a počítá se s tím, že se fázové napětí vlivem zkratového proudu snižuje. Všechny uvedené požadavky je nutné při návrhu brát v úvahu.


Ochrana rozvaděčů před účinky zkratových proudů
Doposud jsme se zmínili o ochraně z hlediska úrazu elektrickým proudem a vhodné volbě jisticích přístrojů. Z hlediska odolnosti obvodu se zkratem (napájecí síť - jističe/pojistky - místo s poruchou) je nutné najít dostatečně bezpečné řešení, aby všechny použité prvky vydržely bez poškození a byly schopné opakovaného použití. V instalacích s velkými jmenovitými proudy v jednotkách tisíců ampér však musíme brát zřetel nejen na vlastní technická zařízení, ale i na bezpečnost obsluhy, která se může pohybovat v blízkosti rozvaděčů. Při vypínání zkratových proudů výkonovým jističem dochází k vyfukování oblouku z jeho zhášecích komor a to je provázeno prudkým nárůstem tlaku a teploty v rozvaděči. Pokud je rozvaděč zcela uzavřen, může vlivem nárůstu tlaku dojít k prudkému otevření dveří, nebo k vyražení krycích panelů, což může způsobit vážný úraz obsluhy. Z tohoto důvodu se rozvaděče vstupních polí vybavují horními kryty ve formě klapek, které se při určitém přetlaku samočinně otevřou a tím redukují možné riziko.

Dalším hlediskem při návrhu rozvoden velkých výkonů je odolnost proti vnitřnímu obloukovému zkratu. Této problematice se věnují jednotlivé části norem pro rozvaděče (viz stále platná ČSN EN 60439-1, příp. nová ČSN EN 61439-2). Rozvaděče nízkého napětí musí splňovat požadavky na elektrickou a mechanickou bezpečnost a navíc je možné stanovit i doplňující požadavky na tzv. formu vnitřního oddělení (způsob oddělení, od 1a, 1b až 4a a 4b). Jedná se definici způsobů oddělení živých a neživých částí uvnitř rozvaděče pro omezení následků v případě vzniku vnitřního obloukového zkratu. Základní způsob oddělení 1a je rozvaděč bez jakéhokoli dodatečného vnitřního oddělení, což je u nás nejobvyklejší provedení. V případě vzniku obloukového zkratu uvnitř rozvaděče pak hrozí, že dojde ke zničení výbavy rozvaděče a rozvodna je až do doby výměny rozvaděče mimo provoz. Proto se doporučuje používat vyšší stupně vnitřního dělení a jako nejvyšší je uváděn způsob 4b, kde je každý přístroj oddělen přepážkami (izolační desky, kovové plechy), které zajistí nepřenesení zkratu mimo zasaženou oblast. V případě vzniku oblouku uvnitř rozvaděče pak dojde k poškození jen omezené části. Důležité je, že poškozená část je jen v malé části rozvaděče a většinou je možné uvést rozvaděč do provozu s tím, že úplná oprava se provede při nejbližší odstávce. Podle normy ČSN EN 60439-1 je způsob vnitřního dělení závislý na dohodě a tedy není povinný. Role projektanta v této oblasti je tedy poradní, nicméně pokud dojde k doporučení již ve fázi projektu, realizace by měla toto doporučení brát v úvahu.

Všechna výše uvedená opatření jsou založena na tom, že vzniklý zkrat trvá po dobu několika desítek milisekund, než vypne hlavní jistič. Pokud je vnitřní dělení dostatečné (otázka pravděpodobnosti), poškození zasáhne jen část rozvaděče. Poněkud dramatičtější situace však nastává v rozvodnách se jmenovitými proudy několika tisíc ampér, kde zkratové proudy běžně převyšují 50kA a energie zkratu může způsobit až explozi rozvaděče. Pokud se spolehneme jen na vypnutí hlavního jističe, který je sice na dané zkraty dimenzován, ale oblouk trvá například 30ms, což jsou tři vlny plného zkratového proudu (!), pak oblouk spolehlivě zničí celý rozvaděč včetně sousedních polí. V případě přítomnosti obsluhy v blízkosti explodujícího rozvaděče se jedná o vážné, nebo i smrtelné úrazy. Nutná oprava rozvodny pak není záležitostí na jeden den a tím narůstají i provozní ztráty. Z výše uvedených důvodů se dnes nabízejí i systémy aktivní ochrany, které dokáží vznikající obloukový zkrat včas identifikovat a zajistí jeho uhašení v časech několika milisekund. Jako příklad poslouží systém ARCON firmy Eaton, který dokáže eliminovat zkratový proud během rekordních 2-3ms. Toho je dosaženo použitím speciální zkratovací jednotky, která zajistí vodivé spojení sběrnic mezi sebou a tím okamžitě sníží obloukové napětí na nulu a tím dojde ke zhasnutí oblouku. Výkonový jistič poté odpojí zkratový proud napájecí sítě. Prošlá energie při zkratu je dostatečně malá na to, aby mohlo dojít ke zničení rozvaděč. Rozvodnu je možné po kontrole stavu rychle uvést znovu do provozu. Ve velice náročných podmínkách (např. nepřetržité chemické provozy), kde každý neplánovaný výpadek přináší velké ztráty, je aktivní ochrana v mnoha zemích vyžadována i pojišťovnami.


Porovnání zkratových parametrů sítě, rozvaděče a jisticího přístroje

Obecně lze říci, že pro každý jisticí přístroj musíme použít nějaký rozvaděč a naopak, rozvaděče slouží pro montáž jisticích přístrojů. Vedle výše porovnávání vypínacích schopností jističů, které souvisí s efektivní hodnotou zkratového proudu, je nutní provést kontrolu hodnot nárazového zkratového proudem Ikm, který vyjadřuje špičkovou hodnotu první půlvlny zkratového proudu. Pokud budeme dost daleko od zdroje (například několik desítek metrů), nesymetrický překmit první půlvlny zkratového proudu se už prakticky neprojeví a pak lze jednoduše počítat, že Ikm = Ik × √2 , což odpovídá poměru maximální a efektivní hodnoty proudu. Čím blíže ke zdroji budeme, tím narůstá i vliv stejnosměrné složky.
Nárazový zkratový proud se vypočítá podle vztahu: Ikm = K × Ik

Koeficient K je závislý zejména na výkonu zdroje a v nejčastějších případech nepřesáhne hodnotu 1,6. Pokud nahlédneme do normy pro rozvaděče (ČSN EN 60439-1) a do normy pro výkonové jističe (ČSN EN 60947-2) uvidíme, že v obou normách se pracuje se stejnými předpoklady a tudíž můžeme srovnávat jednotlivé parametry mezi sebou. V případě rozvaděčů se jedná o poměr hodnoty dynamického proudu Idyn a hodnoty jmenovitého krátkodobého výdržného proudu Icw(1s), což odpovídá efektivní hodnotě ustáleného zkratového proudu protékajícího po určenou dobu. V případě výkonových jističů se přitom jedná o poměr hodnot jmenovité zkratové zapínací schopnosti Icm a jmenovité zkratové vypínací schopnosti Icu. S narůstajícím výkonem zdroje se koeficient K postupně zvyšuje (při zkratových proudech nad 50kA se počítá až s koeficientem 2,2). Významnou roli v potlačení vlivu stejnosměrné složky zkratového proudu však hraje vzdálenost od zdroje (již několik metrů kabelu významně redukuje stejnosměrnou složku proudu). Pro rychlou orientaci tedy můžeme srovnávat parametry uvedené v tabulce.



Vztahy mezi zkratovými proudy sítí nn, rozvaděči a jističi

K - přepočítávací součinitel závislý na výkonu zdroje (rozmezí je od 1,5 do 2,2)

František Štěpán

Použité materiály:
[1] ČSN 33 2000-4-41 edice 2 Elektrická zařízení. Část 4: Bezpečnost. Kapitola 41: Ochrana před úrazem elektrickým proudem. Praha, ČNI 8/2007
[2] Informační systém IN-EL, Praktické pomůcky
[3] Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady, svazek 80, Michal Kříž
[4] Program Pavouk 2.9 – výpočtový program firmy Eaton (Moeller) pro dimenzování a jištění sítí nn
[5] Katalog Výkonové jističe a vypínače (firma Eaton, / Moeller)


 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 56
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933