Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Jištění a dimenze

Zásuvky v domovní elektroinstalaci

  • 24.09.2021
Zásuvky v domovní elektroinstalaci
Malé nekonečné opakování pro naše zákazníky ... Kde má být připojená fáze? Kolik spotřebičů se připojuje na jeden zásuvkový obvod? Jak je to s třífázovými zásuvkami? Co když jich budu mít na jednom obvodu více? Jak velký jistič zvolit pro konkrétní zásuvkový obvod? Zásuvky musí být voleny podle napětí a proudové soustavy. Při použití dvou napěťových soustav musí být zásuvky vždy nezáměnné. Každá napěťová soustava musí mít stejný typ zásuvek v celém zařízení. A nakonec! Jistící prvek v zásuvkovém obvodu jistí pouze rozvod k zásuvkám (vedení) a obvykle nejistí připojený spotřebič.

Selektivita jištění. Přednáška Adolfa Hubálka z Odborných seminářů OEZ 2019

  • 14.03.2019
Selektivita jištění. Přednáška Adolfa Hubálka z Odborných seminářů OEZ 2019
V této epizodě je objasněno co je to selektivita prakticky. Kdy ji vyžadujeme, proč a jak jí dosáhneme nebo také kdy selektivity dosáhnout nelze. Technický podcast v krytí IP 007 s kódem dokumentace 190314.

EATON: Pojistkový odpínač XNH – maximálně bezpečný rozvod energie

  • 22.08.2016
EATON: Pojistkový odpínač XNH – maximálně bezpečný rozvod energie
Společnost Eaton představuje nejnovější generaci pojistkových odpínačů NH XNH. Výkonový rozsah a snadná instalace zařízení umožňují bezpečnější a časově úspornou realizaci projektů s nižšími náklady. Tento nový pojistkový odpínač společnosti pro řízení energií je také prvním spínacím zařízením vybaveným NH pojistkami, které může být standardně připojeno k systému SmartWire-DT.

ELKO EP: Hlavní jistič v rukách malých odběratelů

  • 1.06.2016
ELKO EP: Hlavní jistič v rukách malých odběratelů
Návrh nových tarifů za spotřebovanou energii, který se opíral zejména o hodnotu jističe, se odkládá. Nicméně problém zůstává – víte, jaký máte doma příkon hlavního jističe? Změnám v distribuci energií se nevyhneme ani do budoucna a další zdražování vyvolává oprávněnou obavu i řadu otázek.

EATON: „Neznámé“ vypínací charakteristiky instalačních jističů

  • 9.05.2016
EATON: „Neznámé“ vypínací charakteristiky instalačních jističů
Čas od času může i zkušeného elektrikáře po otevření dveří rozvaděče zaskočit nebývale velká plejáda použitých typů vypínacích charakteristik instalačních jističů. Kolik se toho vlastně skrývá pod oním jedním písmenkem? Překvapivě mnoho…

WAGO IN#10: Implementace a charakteristika elektronických jističů

  • 29.02.2016
WAGO IN#10: Implementace a charakteristika elektronických jističů
Vypínací charakteristika běžného tepelně magnetického jističe je daná poměrně širokým a nepřesným pásmem, při jakém proudu a v jakém čase jistič vypne. Oproti tomu elektronické jističe mají výhodu v tom, že vypínací charakteristiky jsou jasně definovány. Je tedy možné jasně nadefinovat čas, po jakém dojde k vypnutí daného kanálu při konkrétním přepětí nebo zkratu.

WAGO IN#9: Jaké jsou komunikační výstupy elektronických jističů

  • 15.02.2016
WAGO IN#9: Jaké jsou komunikační výstupy elektronických jističů
Elektronické jističe disponují komunikačním rozhraním. Jaké výstupy jističe nabízí? Projektant má na výběr z několika tipů informací o tom, v jakém stavu se jistič nachází. Nejběžnější je digitální výstup, který informuje o tom, že jistič vybavil a že je některý z kanálů v pasivním stavu. Sofistikovanější je pak komunikace nazvaná Manchesterský protokol.

WAGO IN#8: Jaký je princip funkce elektronických jističů?

  • 25.01.2016
WAGO IN#8: Jaký je princip funkce elektronických jističů?
Výhodou elektronických jističů Wago série 787 je jejich spínací kapacita. Ta umožňuje zajistit napájení periférií, jako jsou třeba motory, které při spínání potřebují vyšší výkon. Speciální charakteristikou spínačů je aktivní limitace proudu, jističe přímo měří proud na daném kanálu a na základě přímého měření jsou schopny vyhodnotit, jestli na kanálu došlo k přetížení či zkratu. Díky tomu jsou v krátkém čase schopny daný okruh vypnout a ochránit ostatní kanály.

WAGO IN#7: Proč používat elektronické jističe řady 787?

  • 13.01.2016
WAGO IN#7: Proč používat elektronické jističe řady 787?
Elektronické jističe Wago řady 787 typu 166x slouží k napájení a jištění zařízení malého napětí. Jejích výhodou je možnost rozdělení na 2, 4 nebo 8 kanálů a každý z těchto kanálů zvlášť nastavit na velikost proudové ochrany a také ho zvlášť ovládat. Oproti běžným jističům navíc poskytují informace, v jakém stavu se daná zátěž nachází - zda je kanál vypnutý, zapnutý, nebo jestli došlo k nějaké poruše.

WAGO IN#6: Elektronické jističe řady 787

  • 30.11.2015
WAGO IN#6: Elektronické jističe řady 787
Jak jistit obvody napájené malým napětím? Pomocí elektronických jističů Wago řady 787 typu 166x. Výhodou elektronických jističů od WAGO Elektro je spolehlivé odjištění. Přidanou hodnotou je pak schopnost informovat o stavu či ovládat spínání jištěných okruhů. Jističe také nabízejí jednoduchou distribuci napájení z jednoho zdroje a odjištění každého kanálu zvlášť.

Co je to SELV, PELV a FELV?

  • 5.11.2014
Co je to SELV, PELV a FELV?
Co znamenají kombinace písmen SELV, PELV a FELV? Z jakého anglického spojení je vytvořen jejich základ ELV? Jaká opatření se pod těmito písmeny skrývají? Co se dříve skrývalo pod označením MELV, od kterého se dnes již upustilo? Čím je zajištěna ochrana při poruše u ochranného opatření FELV? To se dozvíte v tomto článku.

Jak dimenzovat, ukládat a spojovat zemniče

  • 20.10.2014
Jak dimenzovat, ukládat a spojovat zemniče
Jaký maximální odpor mají mít jednotlivá uzemnění v síti TN a jaký maximální odpor má být na konci vedení? Jak klást zemnicí pásky? Jaké jsou minimální průřezy ocelových zemničů? Jak zvolit typ a hloubku uložení zemničů? A jakými pravidly se řídí spojování a oddělování uzemnění zřizovaných pro různá elektrická zařízení? To se dozvíte v tomto článku.

Základní zásady pro dimenzování vedení

  • 8.10.2014
Základní zásady pro dimenzování vedení
Jaké platí základní zásady pro dimenzování vedení? Proč teplota vedení při průchodu elektrického proudu roste až téměř s 2,5mocninou velikosti proudu a co z toho vyplývá? Jaká je úměra mezi zatížeností vodičů a kabelů a jejich průřezem? A jak postupovat, aby nedošlo k přetěžování vedení? To se dozvíte v tomto článku.

Záložní ochrana jisticích prvků

  • 30.01.2014
Záložní ochrana jisticích prvků
Co uděláte v případě, že vypínací schopnost jisticího přístroje je menší, než předpokládaný zkratový proud? V čem spočívá omezení zkratového proudu? Kterými prvky omezíte nežádoucí velké zkratové proudy? Které přístroje vypínají zkratový proud dříve, než jeho první půlvlna dosáhne maxima? Umíte vysvětlit pojem kaskádování? Kde nalezneme funkční kombinace odzkoušených hodnot vypínací schopností? Kde lze použít kombinaci sériově zapojených jističů?

Průběh zkratového proudu v síti nn

  • 24.01.2014
Průběh zkratového proudu v síti nn
Co při zkratu způsobí náhlá změna impedance v obvodu? Co může vykazovat nesymetrii vůči časové ose s přítomností stejnosměrné složky? Pro dimenzování elektrických zařízení a nastavení ochran se u zkratového proudu definují charakteristické hodnoty označované symboly. Co je to pojem "počáteční rázový zkratový proud", "nárazový zkratový proud", "vypínací zkratový proud", "ekvivalentní oteplovací proud", "ustálený zkratový proud"? Více v tomto článku ...
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933