Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Vezměme to zkrátka (2.)


Document Actions
klimobr4.jpg
Od samých začátků používání elektrické energie lidé ví, že jedním z nejvážnějších nebezpečí je elektrický zkrat. Projektanti a revizní technici mají za úkol zajistit, aby zkrat neublížil, aby byl bez nebezpečí vypnut. Můžeme zkratový proud změřit? Většina revizních přístrojů tyto měření nabízejí. Co vlastně měří?
David Klimša, ze dne: 11.03.2004
reklama

Pro výpočet Ik (230/Z) vezměme Zsm měřenou mezi fází a ochranným vodičem v případě, že jsme ji změřili blízko transformátoru. Pokud ji měříme dále na vedení, vydělme ji dvěma. Čím dál víc od zdroje to bude pravda. A pokud nemáme nic lepšího, Ikm lze opět považovat za 2,2násobek Ik. Nenechte se prosím zmást těmi 230. Jedná se opravdu o výpočet třífázového proudu. Původní vzorec vypadá maličko jinak, ale takto si ho lze zjednodušit.

Udělal jsem softwarovou pomůcku, která umí vypočítat informativní hodnotu třífázového zkratového proudu oběma způsoby. V prvním případě bere v úvahu i výkon transformátoru, ve druhém si umí z naměřené Zsm vypočíst předpokládanou hodnotu R a X zdroje a jednotlivých vedení a pro plánované vedení přesně počítat hodnotu Ikm. Ve skutečnosti se bude hodnota Ikm přibližovat hodnotě Ik tím více, čím dále budeme od zdroje. Zohledňuje také, zda jsme Zsm naměřili blízko zdroje nebo daleko na síti. Tuto pomůcku si lze zdarma stáhnout z www.el-soft.net.

Některé programy z opatrnosti počítají, jako by ochranný vodič byl po celé své délce jen polovičního průřezu ve srovnání s fázovým, a navíc ještě počítají s koeficientem 1,5. Důvodem je změna naměřené Zsm vzhledem k provoznímu oteplení vodičů. Pravdou je, že průřez ochranného vodiče není nikdy po celé své délce jen polovinou průřezu fázového vodiče a dokonce paralelně připojené náhodné vodiče mohou jeho hodnotu velice zlepšit. Také koeficient 1,5 nezahrnuje jen provozní změnu teploty a navíc změna teploty ochranného vodiče vlivem provozního proudu je zanedbatelná.

Tak či onak, výsledkem bude vždy jen informativní hodnota třífázového proudu. Přesný výpočet připojovaných vedení nenahradí ztrátu vzniklou nepřesnostmi na zadání. Jak budeme s výsledky zacházet v praxi? Vypínací schopnost jističů a pojistek musí být větší než vypočtený Ik. Odolnost rozvaděčů a dalších zařízení, která budou namáhána dynamickými účinky zkratového proudu musí být větší než Ikm.

I tato pravidla jsem pro účel tohoto článku trochu zjednodušil, ale v praxi se podle nich lze řídit. Tady bych se rád ještě chviličku zastavil. Často se setkávám s tím, že někdo neumí vypočíst zkratový proud nebo impedanční smyčku a řekne: „Ze zkušeností vím, že tolik a tolik stačí“. To by mohl říct člověk, který pozoroval v laboratoři průběh 100 poruch, měřil u toho časy a teploty. Ale těžko říci „ze zkušenosti vím“ jen proto, že se mi za celou dosavadní praxi nestal malér.

Jak je to se zkratovou odolností kabelů?
Vždy když se zeptám, zda je pro CYKY 3x2,5 jištěný jističem 16A horší nadproud 25A nebo 100A, vždy všichni s naprostou jistotou tvrdí, že 100A. Je to trošku paradox, ale opak je pravdou. Menší nadproudy sice zahřívají vedení pomaleji, ale jsou též odpojeny za mnohem delší čas a konečná teplota vodičů je větší. Výjimku tvoří jističe se zpožděnou vypínací charakteristikou.

Proto, když kontroluji zkratovou odolnost kabelu, zajímá mne vždy nejmenší možný zkratový proud, to je jednofázový zkrat na konci vedení a lze za něj považovat 230/Zsm. V případě použití pojistek a běžných jističů dále nepokračuji. U jističů se zpožděnou vypínací charakteristikou je potřeba ještě kontrolu provést i na největší možný zkratový proud, což je třífázový zkratový proud na začátku vedení. Pro výpočet neberu Ikm ale tzv. Ike nebo-li ekvivalentní oteplovací proud, což je jakýsi průměr Ikm a Iku a závisí hlavně na době trvání zkratu. Je to pomyslný proud, jenž stejně zahřeje vodiče jako Ikm a následující Iku do vypnutí. Je to jakoby ty sinusovky, kterými kreslíme průběh zkratu byly z ledu a roztály by. Vzniklá hladina vody by představovala Ike.

Výše popsaná kontrola odolnosti kabelu proti zkratovým proudům je součástí programu Elektrovýpočty (viz www.el-soft.net) a výpočet Ike je zase součástí výše popsané pomůcky, která je ke stažení zdarma. Smysl celé kontroly je v tom, že daný zkratový proud musí být vypnut rychleji, než teplota vodičů překročí přípustnou mez. Program řekne, že daný zkratový proud musí být odpojen do určitého času (a to lze ověřit z charakteristiky daného jisticího prvku), nebo stanoví maximální I2t. Je to v podstatě totéž. Vždy se jedná o množství energie, kterou lze kabel bez následků zatížit. Doporučuji přečíst si ČSN IEC 1200-53. Všimněte si, že u jističů charakteristiky čas/proud končí cca při 0,01 sec. a pro kratší časy se používají charakteristiky I2t. Důvod je ten, že čas 0,01 sec. je v podstatě průběh jedné půlvlny. Podívejme se ještě jednou na obrázek znázorňující průběh zkratu a zkusme si představit proužek třeba 0,005 sec. a pohnout s ním. Zkrat nemusí začít když proud protíná nulovou osu. Vznikne část sinusovky, jakýsi "patvar" a těžko z něj vyčíst nějaký proud. Představíme-li si opět, že je z ledu a roztaje, vznikne voda jejíž množství znázorňuje energii. Výrobce I2t charakteristikou říká, že jistič při daném zkratu nepropustí víc než určité množství energie. Program Elektrovýpočty poskytne informaci pro srovnání s charakteristikou čas/proud i I2t.

Na závěr bych chtěl poděkovat za dopisy, ve kterých mi bude osvětleno, že věci se mají trošičku jinak. Docela dlouho jsem řešil dilema, zda podat informace zcela přesně s tím, že většina je nebude umět v praxi použít, nebo napsat jen „skoropravdu“ s možností jejího použití v praxi. Ještě jednou bych proto zdůraznil, že smysl tohoto článku je přijatelně zjednodušit problém tak, aby ho pochopil a v praxi uměl použít každý projektant a revizní technik.

Abychom mohli říci: „Orientujeme se v problematice a zjištěné výsledky jsou blízké pravdě.“

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933