Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Základy ISDN v kostce


Document Actions
Článek
ISDN je stále častěji používaný výraz. Všeobecně je známo, že nabízí něco více než "obyčejná" linka. Co to ale je ISDN, jak to "chodí" a co nám přináší.
Radek Kaisler, ze dne: 24.05.2002
reklama

ISDN

je založeno na definici CCITT (nyní ITU-T), která ujasňuje vztahy mezi veřejnými nebo pobočkovými ústřednami a koncovými zařízeními (ISDN-telefony, -faxy, počítačové karty). Velká výhoda ISDN spočívá v tom, že využívá stávající telekomunikační linky, komunikace probíhá digitálně po celé přenosové trase a propustnost tras je mnohem vyšší než u analogových přenosů. 

 


Základní prvky ISDN
Cíle a prostředky, které bylo nutno definovat pro zavedení jednotné telekomunikační koncepce, jsou shrnuty do dvou základních prvků: 
ISDN-standard je koncipován v ETSI (European Telecommunications Standards Institut).
Memorandum o porozumění, tzv. ISDN-MOU (Memorandum Of Understanding), o implementaci evropských ISDN služeb tak, jak jsou zakotveny v ETSI, které dodržují všichni signatáři tohoto memoranda. K podpisu došlo v prosinci 1989 a prvními signatáři bylo 18 provozovatelů telekomunikačních služeb ze 17 zemí. Později podepsali ISDN-MOU další provozovatelé ISDN služeb. 
Implementace Euro-ISDN je souhrn vlastností a služeb, které jsou nabízeny uživatelům.


Nosné služby 

jsou telekomunikační služby, které poskytují schopnost přenosu signálů mezi síťovými rozhraními uživatelů. Jsou definovány pro rozhraní mezi terminálem a sítí. 
3,1 kHz - audio-kanál umožňuje přenos řeči a zvukových signálů tak, jak známe z nynější telefonní služby.
64 kb/s datový kanál pro přenosy dat po B-kanálu.

 

Dva druhy přístupových rozhraní do sítě ISDN: 

Základní přístup (přípojka) S0 (neboli ISDN2) obsahuje dva B - kanály s přenosovou rychlostí 64 kb/s pro přenos dat a jeden D - kanál s přenosovou rychlostí 16 kb/s pro signalizaci. Označuje se také jako 2B + D, v zahraniční literatuře také jako BRA (Basic Rate Access) nebo BRI (Basic Rate Interface).
Tato přípojka je dodávána jako BUS (sběrnice) nebo jako přípojka k pobočkové ústředně . 

Primární přístup (přípojka) S2M (neboli ISDN30) obsahuje třicet B - kanálů s přenosovou rychlostí 64 kb/s pro přenos dat a jeden  D - kanál s přenosovou rychlostí 64 kb/s pro signalizaci. Označuje se také jako 30B + D, v zahraniční literatuře také jako PRA (Primary Rate Access) nebo PRI (Primary Rate Interface).
Dodává se pouze ve tvaru k pobočkové ústředně nebo k zařízením, která s ní mohou přímo komunikovat (počítačová karta). 

 

Doplňkové služby poskytují další výhody uživatelům. 

 Jsou nabízeny společně s přenosovými službami a nemohou být nabízeny bez nich. Tvoří je pětice základních služeb: 
CLIP - Calling Line Identification Presentation (předání čísla volajícího volanému) 
CLIR - Calling Line Identification Restriction (potlačení předání čísla volajícího) 
MSN - Multiple Subscriber Number (vícenásobné uživatelské číslo - umožňuje přiřadit samostatná telef. čísla až osmi zařízením připojeným na jednu základní přípojku) 
DDI - Direct Dialing In ( provolba u pobočkové ústředny) 
TP - Terminal Portability (možnost přepojení konc. zařízení během hovoru do jiné zásuvky v rámci jedné ISDN přípojky)

 

 

  

Většina implementací Euro-ISDN nabízí také další doplňkové služby
UUS - User to User Signalling ( přenos jistého omezeného množství dat přes D - kanál v okamžiku vytváření spojení nebo v jeho průběhu) 
SUB - Sub Addressing ( v případě většího počtu připojených terminálů umožní tato služba specifikaci volaného terminálu nad rámec ISDN - čísla doplňkovým číslem připojeným k původnímu ISDN-číslu) 
CUGs - Closed User Groups (umožňuje vytvoření uzavřených uživatelských skupin) Poslední tři zmiňované služby jsou nejvíce využívány v počítačové komunikaci.

 

Možnosti a principy využití přípojek ISDN jsou opravdu rozmanité. Jistě se k nim ještě vrátíme v dalších příspěvcích.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933