Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Reverzační spouštěče a přepínače s ministykači řady BG (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.05.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Reverzační spouštěče a přepínače s ministykači řady BG


revspou6xx.jpg
Co to je reverzační spouštěč? Lovato nabízí tři různé typy reverzačních spouštěčů a jeden typ montážní sestavy... Podívejte se na jejich rozdíly mezi a na jejich schémata!
Komerční sdělení, ze dne: 15.05.2003

REVERZAČNÍ SPOUŠTĚČ je zvláštním typem spouštěče pro elektromotory složený ze dvou stykačů; to dovoluje pohon motorů ve 2 směrech otáčení prostřednictvím odpovídajícího zapojení.

V podstatě jeden stykač startuje a zastavuje motor ve směru “vpřed” zatímco druhý ve směru “vzad” . Pro sestavu reverzačního spouštěče se vždy doporučuje namontovat mezi stykače vzájemné mechanické blokování a vytvořit i elektrické blokování, aby se vyloučilo současné sepnutí stykačů z důvodu absolutní spolehlivosti. V opačném případě vzniká riziko možného třífázového zkratu.

Řízení motoru prostřednictvím reverzačního spouštěče je běžná a jednoduchá aplikace z hlediska zapojení a montáže. Pokud strojní zařízení obsahuje ovládání motoru v obou směrech a jedná se o větší množství jednotek , může být kompletní reverzační spouštěč užitečným a levným řešením.

STYKAČOVÁ SESTAVA PŘEPÍNAČE se skládá ze 2 čtyřpólových stykačů, vzájemně mechanicky blokovaných a používá se k přepínaní napájení mezi skupinou zátěží. Nejběžnější aplikace přepnutí z hlavního napájení na nouzové (obvykle generátor). Použití čtyřpólových stykačů je nezbytné k odpojení všech třech fází a nuly.

Lovato nabízí tři různé typy reverzačních spouštěčů a jeden typ montážní sestavy:

1) BGR kompletní reverzační spouštěč (viz schéma 1)
Reverzační spouštěč, dva stykače jsou doplněné externím mechanickým blokováním (typ BGX5000), silové propojení a pomocné propojení (pro vytvoření elektrického. blokování). Nástavbu s pomocnými kontakty a odrušovací filtr lze připojit, pokud je potřeba.

2) BGT zjednodušený reverzační spouštěč (schéma zapojení 2)
V tomto případě je mechanické blokování integrováno uvnitř stykačů, čímž se jednotka stává kompaktnější. Dodává se pouze se silovým propojením. Nástavbu s pomocnými kontakty a odrušovací filtr lze připojit, pokud je potřeba.

3) BGTS reverzační spouštěč do plošných spojů (schéma zapojení 3)
Protože je poměrně rozšířené řízení motorů jednotkou s pomocnými stykači na desce plošných spojů, Lovato zařadilo do svého sortimentu také reverzační spouštěč určený pro toto speciální použití. Reverzační spouštěč s pájitelnými vývody má vestavěné mechanické blokování. Propojení pro reverzaci fáze se provádí na plošných spojích.

4) BGC přepínací jednotka se stykači (schéma zapojení 4)
Také v tomto případě mechanické blokování integrováno uvnitř stykačů, čímž se jednotka stává kompaktnější.
 

Propojovací vodiče dodávané s typy BGR a BGT jsou v pevném provedení; to umožňuje rychlou a jednoduchou montáž při instalaci.

 

Schéma zapojení 1

Schéma zapojení 2

Schéma zapojení 3

Schéma zapojení 4

 


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.