Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zdroje produkující malé napětí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.12.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zdroje produkující malé napětí


Zdroje produkující malé napětí
Napájecí adaptéry, nabíječky akumulátorů jsou zdroje malého napětí. Pokud jsou v pořádku, nemůže dojít k úrazu způsobenému spotřebičem třídy III (malé bezpečné napětí) i kdyby tento spotřebič vykazoval závadu na izolaci. Proto je z hlediska elektrické bezpečnosti daleko důležitější provést revizi napájecího zdroje.
Komerční sdělení, ze dne: 29.12.2009

Mezi tyto zdroje patří napájecí adaptéry, nabíječky akumulátorů a jiné spotřebiče s výstupem, do kterého je ze spotřebiče generováno malé napětí.

El. spotřebiče tř. III, tj. takové spotřebiče, které jsou napájeny malým bezpečným napětím, také podléhají revizím. Nelze však doporučit, aby u takových spotřebičů obsahujících elektronické obvody, byl podle STN i ČSN 33 1610 měřen izolační odpor napětím 500V. Mohlo by dojít k poškození elektroniky spotřebiče. Z hlediska elektrické bezpečnosti je daleko důležitější provést revizi napájecího zdroje. Pokud ten je v pořádku a na jeho výstupu se vyskytuje pouze malé napětí, nemůže dojít k úrazu způsobenému spotřebičem, i kdyby vykazoval závadu na izolaci.

Prohlídka

Měření


Měření dotykového proudu síťového zdroje

(ČSN 33 1610 kap.6.2.2 c): U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí.

Zkouška chodu

Ing. Leoš Koupý

Více informací z oblasti naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.