Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Materiály nn, EMC, Zprávy

Nový HVI light plus 2023

  • 15.06.2023
Nový HVI light plus 2023
Příchod HVI vodiče se stal revolučním pro svou vysokonapěťovou izolaci, schopnosti snížit přechodový odpor, odolnosti vůči vnějším vlivům a zajištění spolehlivé ochrany blízkých osob při výboji. Od února letošního roku je v nabídce společnosti DEHN nový typ HVI vodiče s přídomkem light plus. Slouží jako náhrada stávajícího HVI light avšak s vylepšenými parametry. Tím se řadí mezi HVI light a HVI long. Jedná se o novou řadu na trhu vysokonapěťových izolovaných vodičů HVI spojující to nejlepší z nich, navíc za přijatelnou cenu.

Zaznamenali jste novou generaci DEHNventilu M2?

  • 15.09.2021
Zaznamenali jste novou generaci DEHNventilu M2?
Další pokračování legendárního DEHNventilu je zde! Neumartský výrobce ochran před bleskem a přepětím uvádí další vylepšený typ svodiče se souhrnným bleskovým proudem 100kA, vlny 10/350 a se schopností eliminace následného proudu 100kA. Chcete vědět jak tento nový model funguje? Seznamte se s technologií RAC a jednotlivými fázemi při práci tohoto ochranného přístroje! Tento článek srovnává technologii jiskřiště RAC a varistoru. A na závěr autor popisuje všechny výhody DEHNventilu M2!

Parametry svodičů přepětí pro informačně technické obvody

  • 25.03.2021
Parametry svodičů přepětí pro informačně technické obvody
Znáte parametry svodičů přepětí pro informačně technické obvody? Co je například výkonným prvkem v případě svodičů řady YelowLine pro slaboproudé obvody? Proč lze tento svodič používat jako univerzální na všech symetrických linkách? Která funkce dokáže o stavu online informovat pomocí RFID? A jak se přístroje instalují? ... Počet monitorovaných svodičů, které je zapotřebí před instalací naprogramovat pomocí adresy BUS a čísla pozice, se nastaví spínačem DIP pro všechny typy aplikací. V bezprostřední blízkosti modulu DRC MCM XT se nesmí nacházet žádné nenaprogramované ochrany. Když ano, musí ...

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody

  • 16.12.2019
#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?

DEHN: Křížové svorky s vratovým šroubem

  • 22.09.2014
DEHN: Křížové svorky s vratovým šroubem
Snadnější montáž křížové svorky? Firma DEHN + SÖHNE přichází s křížovou svorkou s vratovým šroubem, při jejíž montáži už není třeba mít v ruce druhý klíč. Jak svorka vypadá a v jakých se vyrábí provedeních? Jaké má rozměry a jaké materiály se používají pro její výrobu? Jaké třídy je svorka a podle jakých norem byla testována? Odpovědi na otázky a další informace o nové křížové svorce s usnadněnou montáží se dozvíte v tomto článku.

Ochrana proti přepětí se svodiči NOARK Electric

  • 11.02.2013
Ochrana proti přepětí se svodiči NOARK Electric
Co je zdrojem spínacího přepětí a jak to, že je mnohem menší než to v atmosférických jevech? Jaký je rozdíl mezi obvyklými svodiči a svodiči NOARK? Co zvyšuje podélné přepětí v dílčích pracovních vodičích? S jakými typy svodičů přepětí se můžeme setkat? Jaké jsou základní principy ochrany elektroinstalací proti projevům atmosférického a průmyslového přepětí? Noark uvádí na trh novou řadu svodičů přepětí pro běžné AC instalace Ex9UE.

DEHN: Dehnventil Modular

  • 29.08.2006
DEHN: Dehnventil Modular
Povídání o novinkách 2006. Uvedením nové řady produktů DEHNventil® Modular se rodina DEHNventilů® rozšiřuje o dalších deset modelů. Toto představení si všímá hlavních rozdílů mezi DEHNventil® Modular a DEHNventilem® předchozí generace.
FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933