Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: OPAKOVÁNÍ: Závislost odporu uzemnění na půdních podmínkách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.09.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

OPAKOVÁNÍ: Závislost odporu uzemnění na půdních podmínkách


Pro projekční návrh uzemňovací sítě je třeba znát měrný zemní odpor půdy. Zemní odpor je závislý na hodnotě rezistivity půdy (vodivosti půdy), která je ovlivňována atmosférickými vlivy a to až i do hloubky 2 metry. Jednotlivé vrstvy půdy mohou být rozličné. Někdy je horní vrstva vodivější než spodní a někdy je to naopak. Jaký vliv mají tyto skutečnosti volbu provedení zemničů?
Jiří Sluka, ze dne: 4.09.2015


Závislost odporu uzemnění na půdních podmínkách
V příloze ZA je popisován způsob výpočtu rezistence zemničů, která je také nově uvedena, proti předchozímu vydání normy. V příloze se uvádí, že zemní odpor je závislý na hodnotě rezistivity půdy (vodivosti půdy), která je ovlivňována atmosférickými vlivy a to až i do hloubky 2m. O rezistivitě půdy, ve vztahu k hodnotě zemního odporu, se mimo jiné hovoří i v příloze NB, ČSN 33 2000-4-41 ed.2. V příloze ZA.2 ČSN 33 2000-5-54 ed.2 byly doplněny tabulky udávající hodnoty rezistivity půdy podle jejího charakteru (bažinatá, jílovitá, kamenitá apod). Tyto tabulky možná konečně docílí toho, že se s termínem rezistivity půdy bude zabývat větší množství elektrotechniků, než tomu bylo do této doby, kdy se sice o termínu rezistivita půdy v normách hovořilo, ale nikde nebylo pořádně vysvětleno, co to rezistivita je a jaké hodnoty by měly být zjištěny.

Účinnost jakéhokoliv zemniče závisí na místních podmínkách. Odpor jednotlivých zemničů i odpor celkového uzemnění je úměrný rezistivitě půdy.

Podle druhů půdy budou i hodnoty rezistivity značně odlišné.

Pro ilustraci uvádím střední hodnoty rezistivity běžných druhů půdy:

Druh zeminy Rezistivita Ω/m
Rašelina 30
Ornice 100
Vlhký písek 200 až 300
Vlhký štěrk 300 až 500
Suchý písek nebo štěrk 1000 až 3 000
Suchá kamenitá půda 3000 až 10000

Pro ilustraci hodnot zemního odporu v síti TN při jmenovitém napětí 230V dle požadavků ČSN 33 2000-4-41 ed.2 uvádím výpočet zemního odporu RB dle známého vzorce pro tři různé druhy půd:

Rostlá zemina (ornice):       

RBmin/100
RB<100/100=1Ω

Vlhký štěrk:

RBmin/100
RB<300/100=3Ω

Suchá kamenitá půda (například skalnatý podklad):

RB<ρmin/100
RB<3000/100=30Ω

Jak je zřejmé z těchto jednoduchých výpočtů, tak pro kamenitou půdu je zcela nereálné se alespoň přiblížit k hodnotě uzemnění ochranného vodiče PE (PEN) 2Ω.

Z hlediska provedení uzemnění dle půdních podmínek je nutné vědět, že tam, kde jsou horní vrstvy půdy vodivější než vrstvy spodní, se doporučuje užít zemničů z pásků nebo drátů, které se ukládají do rýhy v hloubce 60 až 80cm.

Tam, kde spodní vrstvy půdy jsou dobře vodivé, nebo kde je nedostatek prostoru pro uložení jiných zemničů, se doporučuje užít zemničů z jednotlivých tyčí nebo zemniče hloubkové.

Poznámka: Tím, že se použijí hloubkové zemniče (sondy) se logicky značnou měrou sníží kolísání odporu zemniče v závislosti na ročním období, protože sonda prochází jednotlivými vrstvami půdy třeba až 1m a pokud sondu „zakopeme“ do výkopu, který je hluboký 1m, pak konec sondy je v hloubce 2m a zde již je změna půdy z hlediska vysychání méně zřejmá než v hloubce do 1m.

Text je ukázkou tohoto sborníku.

 

Jak určujete vodivost
zeminy u uzemnění vy?
Podělte se s námi v níže otevřené diskusi!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.