Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Závěrem k požární bezpečnosti


Document Actions
Závěrem k požární bezpečnosti
V které normě jsou obsažena důležitá ustanovení? Co musí prostupy rozvodů vykazovat kromě toho, že mají zamezovat šíření požáru? K jakým změnám ve stupňů hořlavosti došlo v souvislosti se zrušením ČSN 73 0823 a ČSN 73 0862?
Zbyněk Urban, ze dne: 1.10.2008
reklama


Podstatná ustanovení jsou obsažena v ČSN 73 0810, čl. 4.8, kde - požární odolnost stavebních konstrukcí je souhrnně vyjádřená schopnost konstrukcí odolávat účinkům požáru. Kabelové a instalační rozvody ve všech částech stavby procházejí kontinuálně a nelze je v požárně dělících konstrukcích přerušovat. To znamená, že jejich prostupy přes tyto konstrukce vždy znamenají porušení parametru E, tedy celistvosti příslušné stavební konstrukce, a proto je tato problematika důsledně ošetřena ve většině projektových norem.

ČSN 73 0810 uvádí v čl. 6.2.1., že - prostupy rozvodů a instalací, technických a technologických potrubních rozvodů, kabelových a jiných elektrických rozvodů apod. požárně dělicími konstrukcemi musí být utěsněny tak, aby se zamezilo šíření požáru po těchto rozvodech a musí vykazovat požární odolnost podle čl. 4.2 a 4.3, EI(t), tedy ve stanoveném čase t splňovat podmínku celistvosti E a mezního stavu izolační schopnosti I.

Další z požadavků je uveden v ČSN 73 0802, (2001), v článku 8.6.1.:
Prostupy rozvodů a instalací (např. vodovodů, plynovodů), technologických zařízení a elektrických rozvodů (kabelů, vodičů) požárně dělicími konstrukcemi musí být utěsněny. Hmoty použité pro utěsnění smějí mít stupeň hořlavosti nejvýše C1 (podle ČSN 73 0862 – nyní dle Přílohy NA z ČSN EN 13501-1 reakce na oheň třídy B); těsnicí konstrukce musí vykazovat požární odolnost shodnou s požární odolností konstrukce, kterou rozvody prostupují, nepožaduje se však vyšší požární odolnost než 60 minut (dle ČSN EN 1363-1).

Zde ještě upozornění, že od 31.12.2007 jsou zrušeny ČSN 73 0823 a ČSN 73 0862, které nahradila ČSN EN 13501-1. Tím došlo ke změně stupňů hořlavosti A – C3 na třídy reakce na oheň A1 – F. Převodní tabulka je v Příloze NA ČSN EN 13501-1.
Řešení problematiky těsnění, ucpávek a prostupů kabelových rozvodů a instalací je značně náročné a je upraveno v řadě technických norem. V mnoha případech definice nejsou v požárních normách uvedeny. Při praktickém řešení tak dochází k chybám v projektu. Při samotné realizaci prostupů elektrických vedení se stává největším problémem v orientace v technických normách zařazených mimo norem třídy 33 – 38 používaných v elektrotechnice. Po určitou dobu přetrvával v laické veřejnosti chybný názor, že se prostupy nemusí těsnit. Odpověď je možno nalézt v normách ČSN 73 0802 čl. 8.6.1 a ČSN 73 0810 čl. 6.2.1, ve kterých je požadavek na utěsnění i na požární odolnost. Tolik na doplnění významu správného řešení elektrických instalací v dělících konstrukcích a příčkách.

Moje LIVE přednášky hledejte zde ...

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933