Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zásuvky a spínače v blízkosti vody (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.11.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zásuvky a spínače v blízkosti vody


Zásuvky a spínače v blízkosti vody
Jak vysoko mohou být umístěny zásuvky a spínače vně umývacího prostoru? ... nádrž, která není určená k užívání lidmi a která nesmí být přístupná (dosažitelná osobám) bez užití žebříku nebo obdobného nástroje. Umísťování zásuvek a spínačů u umyvadel, mycích dřezů a výlevek dle platné ČSN 33 2000-7-701
Karel Dvořáček, ze dne: 27.11.2008

Zásuvky a spínače mohou být umístěny pouze vně umývacího prostoru; jsou-li aspoň ve výši 1,2m nad podlahou, mohou být umístěny těsně u hranice umývacího prostoru. Jsou-li umístěny níže, musí být vzdáleny svým nejbližším okrajem aspoň 0,2m od hranice umývacího prostoru.
Poznámka: Prostor pod mycím dřezem, zapuštěným do pracovní desky s těsněním zabraňujícím stékání vody při normálním používání dřezu do prostoru pod samotný dřez, se považuje z hlediska

Zde je důležitá změna oproti dříve platné normě ČSN 33 2000-7-702:1996:
Definice nádrže fontány - nádrž, která není určená k užívání lidmi a která nesmí být přístupná (dosažitelná osobám) bez užití žebříku nebo obdobného nástroje.
Pozor: Pro nádrže fontán, které mohou být užívány lidmi se užijí specifikace a požadavky pro plavecké bazény.
Toto má zásadní vliv na budování osvětlení uloženého v nádrži fontány. Pouze u dříve vybudovaných lze při opravě ponechat původní osvětlení s napájením 230V, při splnění dalších, v původní normě (ČSN 33 2000-7-702:1996) uvedených podmínek (například obvod je vybaven proudovým chráničem se jmenovitým vybavovacím, residuálním proudem do 30mA). Toto znamená, že původní provedení osvětlení fontán mohu pouze opravovat.

Více přednášek aktuálně sledujte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.