Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zásuvky v roce 1950 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.12.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zásuvky v roce 1950


Zásuvky v roce 1950
Každý jistě ví, jak vypadá zásuvka. Víte ale také, jak byly zásuvky popisovány v roce 1950? Do jakých kategorií byly zásuvky děleny a jak byla určena výška instalace? Je libo trochu nostalgie? Pak si nenechte ujít tento článek ...
Autorský článek, ze dne: 18.12.2008

Předpisy ESČ 1950, § 10 310, ČSN ESČ 107 - 194, ČSN ESČ 153 - 1950

Pro připojování pohyblivých vodičů od přenosných spotřebičů se v instalacích používá zásuvek. Každá zásuvka se skládá ze spodku s dutinkami a z vidlice s kolíčky. Spodek zásuvky se spojuje vždy s vedením a vidlice se spotřebičem. Názvem zásuvka se zpravidla označuje spodek zásuvky.


Zásuvky s ochranným kolíkem
a) zásuvka na omítku - b) zásuvka pod omítku a vidlice

V domovních zařízeních se nejvíce používá dvojpólových zásuvek na proud 10A při napětí 250V. Vyrábějí se v provedení pro upevnění na stěnu (zásuvka na omítku) anebo pro zapuštění do zdi (zásuvka pod omítku).

Podle druhu prostředí se vyrábějí:

Všechny tyto dvojpólové zásuvky mají ochranný kolík pro připojení ochranného vodiče. Je podmínkou, aby se při zasouvání vidlice do zásuvky utvořilo nejdříve spojení ochranného obvodu (kolíku a dutinky) a teprve potom aby nastalo spojení proudových kolíků a dutinek. Při vyjímání vidlice se musí ochranný obvod rozpojit poslední.

U zásuvek namontovaných k obvyklému používání se musí vyloučit nahodilý dotyk živých částí spodku nebo vidlice nebo ochranných kontaktů na vidlici, a to při zasouvání vidlice. Proto se zásuvky i vidlice vyrábějí vesměs z isolantu. Dutinky v zásuvce zakrývá víko s otvory, takže se jich nelze nahodile dotknout. Styčné dutinky musí být dostatečně pružné a ochranný kolík ve spodku se musí zajistit před otáčením.

Vidlice má takový tvar, že ji lze pohodlně uchopit a zasouvat nebo vysouvat ze zásuvky, aniž se přitom tahá za pohyblivý přívod. Vidlice má svým vhodným tvarem napomáhat tomu, aby se po hmatu zasouvala ve správné poloze do spodku. Je-li k tomu na vidlici plastická značka, má to být výstupek nebo hrbolek na tom místě, kde při uchopení vidlice ve správné poloze přilehne palec pravé ruky.

Zásuvky i vidlice, stejně jako spínače, musí mít dostatečnou isolační pevnost, která se zkouší střídavým napětím 2000V; isolační odpor se měří při stejnosměrném napětí 500V a je předepsán aspoň 2MΩ.

Zásuvky se umisťují na stěny přiměřeně vysoko se zřetelem k praktickému připojení spotřebičů, jako stolních lamp, žehliček, kuchyňských přístrojů a pod. Zásadou při umístění zásuvek je, aby šňůry vedoucí k spotřebičům nijak nepřekážely a byly umístěny co možná nenápadně. Spodek zásuvky se montuje s ochranným kolíkem nahoře a má-li zařízení střední nebo nulový vodič, připojí se na pravou dutinku (při pohledu zpředu) a fázový vodič vlevo.


Správná poloha instalované zásuvky a připojení vodičů

Jsou-li zásuvky z nutných důvodů umístěny 25cm a níže nad podlahou, musí mít na spodku připevněné víčko. Je-li střed zásuvky níže než 10cm, nebo je-li zásuvka dokonce v podlaze, musí být zapuštěna. Zapuštěné zásuvky jsou uloženy v krabici, v níž jsou pevně uchyceny.

V prostorách vlhkých a mokrých se vyžaduje nepromokavé připojení vodičů k zásuvce, která musí mít provedení pro venek, t. j. zcela uzavřené a utěsněné pouzdro.

Na následujícím obrázku je vidět provedení domovních zásevek do vlhka, chráněných sklopným víčkem před vnikáním vlhkostí a par do kontaktů.


Domovní zásuvky do vlhka
a) v pouzdře z lisovaného isolantu - b) v kovovém pouzdře

Ke spojování pohyblivých přívodů (k prodloužení šňůr) se používá spojovacích zásuvek, které jsou uloženy v uzavřeném isolačním pouzdře. Vidlice k nim je normální.

Někdy je nutné připojit na jednu zásuvku několik spotřebičů současně; je-li tomu tak, zasune se do normální instalační zásuvky rozbočovací zásuvka dvojsměrná nebo trojsměrná.


Zvláštní zásuvky pro domovní el. zařízení
a) spojovací zásuvka - b) rozbočovací zásuvka trojsměrná

V domovním rozvodu se používá pro připojování větších trojfázových spotřebičů domovních zásuvek s plochými kolíky, dimensovanými na proud 15A při napětí 380V.

Pro suché místnosti se vyrábějí zásuvky s plochými kolíky v provedení podle následujícího obrázku.

Tato zásuvka má tři kontakty pro tři fáze,m jeden pro nulový vodič a jeden pro zemní (ochranný) vodič. Kryt zásuvky je z lisovaného isolnatu a ke keramickému vnitřku s kontakty a svorkami je připevněn dvěma šrouby. V krytu jsou vylamovací otvory stejně jako u obdobného provedení stiskacího spínače.

V provední do vlhka je keramický vnitřek zásuvky upevněn v silném pouzdře z lisovaného isolantu. Kryt pouzdra, který má sklopné víčko, je připevněn ke spodku pouzdra šrouby a utěsněn napuštěnou tkanicí. Vstupní hrdla jsou upravena obdobně jako u spínače do vlhka.

Oběma druhům zásuvek odpovídají vhodně upravené vidlice z lisovaného isolantu s volně vloženými plochými kolíky.

Při napětí vyšším než 250V proti zemi se používá blokovaných zásuvek, u nichž lze vidlici zasunout nebo vysunout jen tehdy, nemá-li zásuvka napětí. Tyto zásuvky jsou kombinovány s vypínačem. Blokovaných zásuvek se používá také v nebezpečných místnostech (plyny, páry).

Abychom se vystříhali zvláštních nákladných provedení zásuvek, není-li to zvláště naléhavé, nedáváme je do nebezpečných místností, nýbrž montujeme je vně těchto prostor.

Pro připojení větších zemědělských motorů venku se používá venkovních zásuvek na proud 25A, někdy i na proud 60A.


Venkovní zemědělská zásuvka s vidlicí

Z ochranných důvodů před nebezpečným dotykem se musí používat u přenosných spotřebičů trojpramenných šňůr, a to jeden vodič fázový, druhý nulový a třetí ochranný, jde-li o jednofázová zařízení. U trojfázových přenosných spotřebičů, připojených na zásuvku, musí se proto použít čtyřvodičových šňůr (tři fáze a ochranný vodič) anebo pětivodičových šňůr (tři fáze, nulový a ochranný vodič).

Ochranný vodič se spojuje s kostrou nebo s kovovým krytem spotřebiče, přičemž se v zásuvce spojuje s ochranným kolíkem.

Macháček, Cyril. Domovní elektrické instalace. Praha, 1958.

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.