Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zásuvkový spínač s fotobuňkou (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.07.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zásuvkový spínač s fotobuňkou


Zásuvkový spínač s fotobuňkou
Máte zásuvky s časovačem a ne zcela vás uspokojují jejich funkce? Nastavování je někdy zbytečně komplikované, zabírá to čas a málokoho to baví. Co zkusit spínač s fotobuňkou a funkcí soumraku? Jak to funguje? Mám před sebou kousek ze supermarketu a kouknu na něj blíž ...
Karel Herma, ze dne: 26.07.2012


Člověk si rád věci ulehčuje, zvlášť ty, které zabírají večerní volný odpočinkový čas. A proč také ne, že? Potřebujete-li večer spouštět nějaký elektrický spotřebič, ať už jde o kropič trávy, zahradní nebo orientační světla atd. a máte zájem ušetřit si čas i práci?
Pokud ano, věnujte trochu pozornosti následujícímu článku.

V současnosti jsou časovatelné zásuvky/spínače běžně užívané. Dnes si představíme něco obdobného, avšak zajímavějšího co se způsobu užití týče. Jedná se o spínač DT 300 s funkcí soumraku od německé firmy Uni-Elektra GmbH, který je u nás bezproblémově dostupný i v marketech.

 


A cože je to ta funkce soumraku?
Jde o to, že spínač umí zapínat připojený spotřebič automaticky v reakci na změnu stupně světlosti okolního prostředí. Děje se tak v závislosti na nastavení citlivosti fotobuňky (nalézá se v pravém horním rohu), otočným prvkem (vlevo nahoře). Po předem určené době šest různých dob zapínání/vypínání ručně, nebo to nechat na automatu.
Zajímavá je třetí funkce "random" jde v podstatě o generátor náhodných čísel a umožňuje náhodné zapnutí/vypnutí, což je vhodné například k rozsvěcení světel když nejste dlouhodobě doma jako odstrašující prostředek na zlodějíčky - zvlášť na chatách - se to šikne.

Co říci více?
Nečekejte žádné digitální vymoženosti či displeje. Práce s prvky nastavení spínače je čistě manuální, a blikat na vás bude jedině zelená LED dioda. Toto bych však viděl jako plus, protože jasná a přehledná jednoduchost je praktická a intuitivní. Myslím, že si své uplatnění tento produkt u mnohých nalezne.

 


Jednu radu závěrem ...
Po připojení do sítě je přístroj jen po dobu jedné(!) minuty v režimu nastavování. Takže nastavení citlivosti fotobuňky byste měli stihnout v tomto čase.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.