Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zásuvkové obvody a zařízení pro bezpečnostní účely ve zdravotnických prostorech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.01.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zásuvkové obvody a zařízení pro bezpečnostní účely ve zdravotnických prostorech


Jak mají být uspořádány zásuvkové vývody na všech místech pro pacienty? Jaká je klasifikace důležitých obvodů pro zdravotnické prostory? A jaké všeobecné požadavky platí pro bezpečnostní zdroje pro zdravotnické prostory skupiny 1 a 2? Odpovědi na otázky a další informace k tématu naleznete v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 23.01.2015


Zásuvkové obvody:
Zásuvkové obvody zdravotnické IT sítě ve zdravotnických prostorech skupiny 2

Na každém místě pro pacienty, například u čela lůžka, musí být zásuvkové vývody uspořádány následovně:
Jsou-li ve stejném zdravotnickém prostoru obvody napájeny z jiných sítí (TN-S, nebo TT), pak zásuvky napájené zdravotnickou sítí IT nesmí být spínatelné a musí buď:

Zásuvky chráněné proudovými chrániči (RCDs)
Pro každý zásuvkový obvod chráněný proudovým chráničem (RCD) se jmenovitým vypínacím residuálním proudem nepřesahujícím 30mA musí být věnována pozornost maximálnímu počtu zásuvek chráněných RCD.

Zařízení pro bezpečnostní účely:
Zdroje
Velmi důležité jsou informace uvedeny v příloze A, kde se uvádí „Klasifikace důležitých obvodů pro zdravotnické prostory (DO)“.

Všeobecné požadavky na bezpečnostní zdroje pro zdravotnické prostory skupiny 1 a 2
Pro zdravotnické prostory musí být instalován bezpečnostní zdroj elektrické energie, který při závadě základního napájení, po určený časový interval a v předem stanovené době přepnutí zajistí napájení pro zařízení po stanovenou dobu (do 0,5s včetně, do 15s včetně, nad 15s).

Při poklesu napětí v centrálním hlavním rozvaděči v jedné nebo více fázích o více než 10% jmenovité hodnoty musí automaticky převzít napájení bezpečnostní zdroj. Přepnutí napájení má být provedeno se zpožděním, aby se vyloučila nežádoucí automatické znovuzapojení jistících prvků (krátkodobé přerušení). Je nutné připomenout, že elektrický obvod zajišťující napájení hlavního rozvaděče budovy se považuje za bezpečnostní obvod.

Zásuvky připojené k bezpečnostním obvodům musí být snadno identifikovatelné.

Poznámka: Bohužel na rozdíl od ČSN 33 2140 (příloha 2), není v této normě stanoveno značení zásuvkových vývodů v místnostech pro lékařské účely, a proto doporučujeme zavedené značení i nadále používat, ale v provozní a technické dokumentaci musí být přesně vyznačeno, jaká barva je přesně určena pro jaký obvod.


Autoři: Ing. Jiří Sluka, inspektor EZ, ZZ TIČR, pobočka Ústí n. L.
Ing. Vladimír Macháček, inspektor ZZ, EZ TIČR, pobočka Ústí n. L.



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 72 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.