Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vidlice a zásuvky v JAR (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.12.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vidlice a zásuvky v JAR


afri1.jpg
Chystáte se do Jihoafrické republiky? Máte tušení jaké se tam používají zásuvky a vidlice? Samozřejmě, že jsou jiné, než potřebujeme my, podívejte se......
ze dne: 9.12.2003

Výjimka potvrzuje pravidlo, pročež opět otevřu téma zástrček a zásuvek ve světě. V zemích bývalého britského impéria se obvykle používají zásuvky a zástrčky stejné jako ve Velké Británii. Nikoli však v Jihoafrické Republice. Tam používají něco, co jsem ještě neviděl.

 

Systém je třívodičový, zásuvka (rozkošně nazývaná she*-plug) má tři zdířky a zástrčka (he*-plug) má tři kolíky. Kolík ochranného vodiče je delší a tlustší (8mm). Pracovní vodiče mají kolíky kratší a o průměru 6mm.

Orientace vodičů v zásuvce je opačná než u nás - fáze vpravo. Ochranná zdířka je ale nahoře. Zástrčka na obrázcích o sobě tvrdila, že je na 16A, přestože by jistě přenesla více aniž by došlo k požárnímu ohrožení.

Na závěr podotknu, že redukce na tento typ není běžně k mání a pokud byste se chystali na cestu do JAR, bude lepší si půjčit šňůru k notebooku od místních.

* Poznámka redakce:
Pro anglicky nehovořící, he = on , she = ona (3. osoba jednotného čísla)

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.