Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zásadní novinky ABB na AMPERu 2022 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.05.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zásadní novinky ABB na AMPERu 2022


Zásadní novinky ABB na AMPERu 2022
O novinkách této společnosti se dozvíte také na Elektrice. Tradičně jsme navštívili expozici ABB na brněnském AMPERu s kamerou. Co vše se v našich dalších chystaných reportážích dozvíte, stručně shrnuje Vladimír Janypka a o funkčních detailech hovořil Tomáš Drahoňovský ... kromě Bluetooth IN je zde i funkce Bluetooth OUT. Kromě přehrávání muziky, například telefonu, nebo tabletu, je možné se připojit i k bluetoothovému reproduktoru a přehrávat si hudbu z rádia do externího reproduktoru. A dál lze konfigurovat svorky. Dříve sloužily pouze ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.05.2022





... přepis mluveného slova reportáže ...

Vladimír Janypka
  • Pozval bych na novou řadu vypínačů Busch Axcent, která využívá některé neběžné materiály jako beton, karton, nebo břidlice. Pak na prohlídku nového kolaborativního robota GOFA, kterého tady vystavujeme. Zmíním našeho adepta na Zlatý AMPER, přepínač zdrojů. Ten má využití v diverzifikované energetice, také k výrobkům přímo z Brna, tz. rozvaděčů nízkého napětí do 3.200A a samozřejmě na vlajkovou loď elektromobility, což je 350kW nabíjecí stanice Terra HP DC.



Tomáš Drahoňovský
  • KNX
    Jde o dva nové typy ovladačů pro systémové instalace KNX. Jedná se o ovladače Roomtouch. Jde o kapacitní dotykový displej o velikosti 5 palců, který umožňuje nastavení velkého množství funkcí. Je možné ho orientovat svisle i vodorovně. Umožňuje ovládat libovolné prvky KNX instalace.
  • TENTON
    Jde o tlačítkový multifunkční ovladač, který může být v konfiguraci od 6 tlačítek až po 12. S možností termostatu, měření vlhkosti, měření teploty. Samotný ovladač jsme uvedli dříve, nicméně pro letošní rok jsme si nachystali tři nové barvy a to matnou bílou, matnou černou a hliníkovou stříbrnou.
  • Digitální rádio DAB
    Nové digitální rádio s DAB tunerem. Je to náhrada za naše předchozí rádia, která měla pouze FM tuner. Nově máme přístroj s možností FM tuneru, DBA tuneru a stejně jako to bylo v minulosti, tak jedna varianta je s Bluetooth a jedna bez Bluetooth. Kromě standardních funkcí na které jste byli zvyklí, je zde i několik nových funkcí. Možnost, že kromě Bluetooth IN je zde i funkce Bluetooth OUT. Kromě přehrávání muziky, například telefonu nebo tabletu, je možné se připojit i k bluetoothovému reproduktoru a přehrávat si hudbu z rádia do externího reproduktoru. A dál lze konfigurovat svorky. Dříve sloužily pouze jako AUX IN a nyní je možné softwarově konfigurovat i jako AUX OUT. Tím nyní lze připojit externí zesilovač a tím pádem zapojit do systému více reproduktorů než pouze dva, což se bez externího zesilovače není možné.
  • AXCENT
    Další velkou novinkou kterou budeme představovat nebo představujeme je designová řada Axcent. Jde o řadu zásuvek a vypínačů, které se vyznačují rámečky z autentických materiálů, ze skutečných materiálů. Najdete pět typu materiálu a 15 barevných provedení. Jde o beton, břidlice, sklo, lisovaný papír.
  • free@home
    Novinkou je firmware pro systémový modul systémové instalace ABB free@home. Jde o verzi 3:01 a tato verze firmwaru umožňuje lepší možnosti nastavení, jak pro systémového integrátora při samotném spouštění instalace, tak pro koncové uživatele. Ten si může sám nastavovat více parametrů a více funkcí své domácí instalace bez toho, aniž by si musel objednávat odborníka, aby mu to přenastavil.
  • Comfortline
    Další jsou nové rozvodnice řady Comfortline. Jsou určené pro aplikace kde potřebujete hodně místa. Pokud nestačí 72 modulů, které jsou běžně dostupné u jiných typů rozvodnic, tak Comfortline je možné konfigurovat až do velikosti 288 modulů. Tím splňují podmínky i pro velké a rozsáhlé instalace, kde je potřeba do rozvaděče nainstalovat opravdu hodně.
  • Jističe S200C
    Jističe S200C mají dvě varianty. Buď to jsou dva jednofázové jističe v jednom modulu nebo to je třífázový jistič, který se vejde do dvou modulů. Oba druhy najdou své využití v případech, kdy už není v rozvodnici místo a je třeba přidat nějaký okruh. V tu chvíli je taková vlastnost u jističe k nezaplacení.
  • Inside
    letošní rok uvádíme i nový systém pro měření a sledování toku energie elektroinstalaci v elektrické síti, v budově, nebo v areálu. Jde o systém Inside, který umožňuje velmi efektivně sledovat, kam teče elektrická energie. Systém může měřit v jednotlivých podružných rozvaděčích nebo v hlavním rozvaděči. V celém objektu nebo areálu zjišťuje, kam nám odtéká nejvíce energie, kam naopak teče tak jak má a tím můžeme zjistit, kde jsou případné úniky a kde se dá ušetřit.



Technickou dokumentaci ABB v redakční knihovně naleznete zde nebo zde!
Archív vydaných videoreportáží ABB hledejte zde nebo zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o. - Sokolovská 84-86, Praha 8 - 222 832 111 - info@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.