Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zapouzdřená rozvodna v Moravanech dodá elektrickou energii pro jižní Brněnsko (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.10.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zapouzdřená rozvodna v Moravanech dodá elektrickou energii pro jižní Brněnsko


Zapouzdřená rozvodna v Moravanech dodá elektrickou energii pro jižní Brněnsko
13. září 2011 zahájila v Moravanech u Brna provoz nová transformační stanice o napětí 110/22kV, která významně posílí a stabilizuje rozvod elektrické energie v jižní části moravské metropole a jejím okolí. Součástí stanice je zapouzdřená rozvodna elektrické energie, která zvyšuje provozní spolehlivost a bezpečnost a snižuje zastavěnou plochu a prostor, zhruba pětinásobně. Více zde ...
Stanislav Cieslar, ze dne: 20.10.2011


13. září 2011 zahájila v Moravanech u Brna provoz nová transformační stanice o napětí 110/22kV, která významně posílí a stabilizuje rozvod elektrické energie v jižní části moravské metropole a jejím okolí. Součástí stanice je zapouzdřená rozvodna elektrické energie, která zvyšuje provozní spolehlivost a bezpečnost a snižuje zastavěnou plochu a prostor, zhruba pětinásobně oproti tomu, kdyby se transformovna stavěla. Investorem stavby v hodnotě přesahující částku 100 milionů korun byl E.ON Distribuce a.s. Technologie pro transformační stanici a zapouzdřenou rozvodnu dodala společnost Siemens.

Požadavky na rostoucí okamžitou i celkovou spotřebu elektrické energie z důvodu nárůstu hustoty zalidnění ve velkých městech a jejich okolí lze pouze dočasně řešit navyšováním výkonu stávajících transformačních uzlů nebo výstavbou nových transformačních a rozvodných stanic. Časem je vždy nutno přistoupit k výstavbě nových transformoven. To je případ i zcela nové transformovny 110/22kV postavené a uvedené do provozu v Moravanech u Brna.

Tato stanice zvýší stabilitu a spolehlivost dodávky elektrické energie jednotlivým odběratelům na jihu Brna a umožní další rozvoj celé této oblasti nejen z hlediska elektroenergetické bilance. Technickou zajímavostí celého komplexu je zapouzdřená rozvodná stanice. "S ohledem na okolní prostředí, omezený prostor a problémy s výkupy pozemků jsme zvolili řešení zapouzdřené rozvodny," řekl Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice a dodal: "Zkušenosti s tímto řešením potvrzují, že zapouzdřená rozvodna je kromě řádové úspory místa nejen velice bezpečná, ale také vyžaduje minimální nároky na údržbu."

Siemens má v tomto oboru dlouhodobé a bohaté zkušenosti. První rozvodnu na světě s izolačním i zhášecím médiem SF6instaloval již v roce 1968 v tehdejším Západním Berlíně. V Brně jde již o třetí zapouzdřenou rozvodnu 110kV dodanou společností Siemens (po předcházejících dodávkách v lokalitách Brno - Příkop a Brno - Červený mlýn). Nová transformovna 110/22kV v Moravanech byla poprvé v České republice a v obdobném rozsahu realizována formou kompletní dodávky "na klíč".

Dodávky společnosti Siemens:

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.