Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem (Stykače v roce 1970) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.11.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem (Stykače v roce 1970)


#EH: Zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem (Stykače v roce 1970)
Vzpomeňme si na své začátky v ročnících střední školy, kdy na nás vyhrnuli magické zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem. Stiskem zeleného tlačítka stykač sepne, stiskem červeného vypne. Mnozí pamětníci vzpomenou, že v době, kdy se nám honily hlavou zcela jiné problémy, než tato "složitá automatizace" a nosily se po kapsách taháky zapojení konkrétních kontaktů. Kdybychom tehdy tušili, že to byla mizivá ochutnávka toho, co musíme nosit v hlavě dnes ...
František Tuček, ze dne: 7.11.2021



Listuji v knize z roku 1970 Technologie od Květoslav Kučery a Františka Soukupa a nacházím tu správnou pasáž ...

Zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem
Tento způsob ovládání stykače (a tím i zařízení stykačem zapínaného) na dálku je nejvíce používaný. Stykač je ovládán dvěma tlačítky: zapínacím a vypínacím. V tomto případě musí mít stykač pomocné pracovní kontakty, tj. takové, které jsou zapnuty spolu s hlavními kontakty. Cívka je zapo­jována do obvodu tlačítkem, k němuž jsou paralelně připojeny kontakty stykače 1, 2. Stlačením tlačítka projde cívkou stykače proud, stykač zapne svoje hlavní i pomocné kontakty, takže cívka dostává proud přes pomocné kontakty i tehdy, pustíme-li tlačítko.



Vypíná se stisknutím vypínacího tlačítka, které obvod cívky přeruší. Obě tlačítka bývají též v jednom krytu. Těchto dvojtlačítek může být více, takže můžeme stykač ovládat z libovolného počtu míst. Pak jsou všechna zapínací tlačítka zapojena paralelně a všechna vypínací v sérii.



Dvěma zapínacími tlačítky v sérii můžeme dosáhnout tzv. dvouručního spouštění stroje tehdy, kdy obsluhující osoba nesmí mít v okamžiku spouštěni ruce v nebezpečném prostoru, např. u lisu, strojních nůžek apod. Při vypnutí proudu v hlavním přívodu odpadne stykač a při opětovném zapnutí proudu, chceme-li spustit stroj, musíme stisknout zapínací tlačítko znovu. Tak zabráníme samovolnému rozběhu stroje, jestliže obsluha v dané chvíli zapomněla vypnout vypínač.
Kdo chce opravdu připomenout zmiňovanou učebnici, uvádím odkaz zde!


Jak často ještě drátujete ovládáni stykače dvojtlačítkem?


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.