Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.01.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení (3.)


Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení (3.)
Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení. Snahou tohoto příspěvku je seznámení široké elektrotechnické veřejnosti s úplným zněním této důležité normy tak, aby při kladení kabelů a podzemních sítí nevznikaly chyby, a práce byla předána bez vad, reklamací a v předepsané kvalitě.
František Kosmák, ze dne: 17.01.2007

  1. ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání sítí technického vybavení
  2. Používání Mezinárodního elektrotechnického slovníku v praxi
  3. Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení

... pokračování

3. Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení – ČSN EN 1037 (83 3220)
Tato norma je identická s EN 1037. Je to norma typu B1 podle ČSN EN 414. Je navázána na Evropskou direktivu 89/392/EHS o strojním zařízení, která je v ČR implantována v Nařízení vlády č. 24/2003 (dříve NV č. 170/1997 Sb.), kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení.
Norma určuje zásadní bezpečnostní požadavky zaměřené na zamezení neočekávaného spuštění stroje bezpečným zásahem osob v nebezpečném prostoru při:

Automatické spuštění strojního zařízení do normálního provozu není bráno jako neúmyslné spuštění, ale může být považováno za neočekávané z pohledu obsluhy. V takovém případě lze zamezit úrazům použitím bezpečnostních ochranných opatření podle ČSN EN 60204-1 čl. 5.4, který stanovuje:
Musí být použity vypínací přístroje zabraňující neočekávanému spuštění (např. tam, kde údržba může být ohrožena spuštěním stroje). Tuto funkci mohou splňovat přístroje popsané v 5.3.2. K tomuto účelu mohou být použity odpojovače, odnímatelné pojistkové vložky nebo odnímatelné spojky, avšak pouze v tom případě, že jsou umístěny uvnitř uzavřeného prostoru pro obsluhu elektrického zařízení (viz 3.17).
Takové přístroje musí být přiměřené a vyhovující uvažovanému použití, musí být vhodně umístěny a musí být zřetelně identifikovatelné (např. trvanlivým označením v případě potřeby).
Musí být provedena vhodná opatření, aby se zabránilo chybnému a/nebo nahodilému použití těchto přístrojů pro vypínání nebo jejich použití z nepozornosti (viz též 5.6).
Jestliže se použije jiných prostředků než hlavní vypínač podle 5.3.2, (např. při použití stykače vypínaného řídícím obvodem), smějí být takové prostředky pro vypnutí použity jen v případech, kdy

Bezpečnostní postup při odpojení a uvolnění energie spočívá zejména v těchto činnostech:

Jiná opatření k zamezení neočekávaného (neúmyslného) spuštění:

Zařízení k odpojování přívodu energie
Vypínací zařízení musí zabezpečit spolehlivé odpojení (rozpojení, oddělení), musí mít spolehlivou vazbu mezi ručním ovládačem a vypínacími prvky a musí být vybaveno jasným a jednoznačným označením polohy vypínacího zařízení, které odpovídá příslušné poloze jeho ručního ovládače. Hlavní vypínač elektrické energie musí být použit: pro každý napájecí zdroj stroje, pro napájecí zdroj připojený k napájecí soustavě motoru nebo skupiny motorů tvořené přípojnicovými rozvody, sestavami sběracích kroužků nebo ohebnými kabely uloženými na bubnu nebo zavěšenými. Dále pro každý vestavěný zdroj.
Kde je použito dvou nebo více hlavních vypínačů, je nutné zajistit vzájemné ochranné blokování v případě, může-li dojít k nebezpečnému stavu nebo poškození stroje nebo výrobku.
Jako hlavní vypínač se musí použít jeden z těchto typů:

Hlavní vypínač musí mít jednu polohu VYPNUTO (ODPOJENO) a jednu polohu ZAPNTO jasně označené „O“ a „I“. Jističe s mezipolohou mezi „O“ a „I“ (spouštěcí poloha) vyhovují tomuto požadavku.

Další zařízení k odpojování tvoří zařízení pro uvolnění nebo zadržení (zachycení) nahromaděné energie tak, aby nevznikaly rizikové situace, a nezbytné postupy k uvolnění nebo zadržení energie musí být popsány v návodu k obsluze stroje nebo uvedeny jeho výstrahy na stroji.

Jiná opatření určená k zamezení neočekávaného spuštění – (jiná než odpojení a uvolnění energie), zejména:

Náhodné zapnutí ovládače nemá u stroje vést k jeho spuštění, pokud by to u stroje/ve stroji bylo vyvoláno prvkem stroje, který se nachází nad rovinou, na které má být doporučeno zajištění ovládače po vypnutí (roviny A, B nebo C), nebo jestliže toho má být dosaženo mechanickým odpojením (rovina D) nebo zabezpečením pohybujících se částí (roviny E).

Roviny doporučených vypnutí:

  1. signalizace, zobrazení, varování, ruční ovládání, ovládací zařízení
  2. vkládání dat vstup a výstup a jejich logické nebo analogové zpracování a bezpečnostní ochranná zařízení
  3. silové ovládací prvky – stykače, ventily, regulátory pohonů atd., ochranné kryty
  4. pohony stroje – motory, válce
  5. prostředky k odpojení (např. spojky), brzdy, části pro přenos síly pracovní části.

Uvedené požadavky jsou návazně zapracovány do dalších norem, zejm. ČSN EN 60204-1/2000 elektrická zařízení strojů, ČSN EN 954-1 (83 3205) Bezpečnostní části řídících systémů, ČSN EN 61310-1 (33 3205) – Bezpečnost strojních zařízení – požadavky na vizuální, akustické a taktilní signály, ČSN EN 61310-2 (33 2205) – Bezpečnost strojních zařízení – Požadavky na značení, ČSN EN 61310-3 – Bezpečnost strojních zařízení - Požadavky na umístění a funkci ovládačů a ČSN EN ISO 12100-2 – Bezpečnost strojních zařízení – technické zásady.

Požadavky uvedené v ČSN EN 1037 (83 3220) k zamezení neočekávaného spuštění jsou konstrukční, avšak lze podle nich postupovat při vypracování místních provozních a bezpečnostních předpisů zaměstnavatelem u strojů podle Nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, zejm. § 4, tj. v případech, kdy není průvodní dokumentace strojů a výrobce strojů není znám.

Závěrem připomínám vazbu projednávané normy ČSN EN 1037 na celý soubor norem pod třídícím znakem 33 01.., 33 22.., 83 30.., 83 32.., 83 35.. pro strojní zařízení, jejich průběžnou aktualizaci a nutnost jejich využívání při plnění zákonné povinnosti v oblasti prevence rizik úrazu při provozu strojních zařízení.

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.