Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ŽAMBERK: Zde bydlel Prokop Diviš! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.09.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ŽAMBERK: Zde bydlel Prokop Diviš!


ŽAMBERK: Zde bydlel Prokop Diviš!
Prokopa Diviše si spojujeme s Příměticemi, ovšem on je žamberský rodák. A také v Žamberku Helvíkovicích je malé muzeum jeho rodiště, kde naleznete shromážděné informace o jeho osobě a činech. Koukněte krátce kde tento velikán vyrůstal ...
Miroslav Minařík, ze dne: 8.09.2008

Jeden krásný podvečer, díky přátelům a naší vlastní připravenosti jsme měli možnost navštívit malé muzeum rodného domu Prokopa Diviše v Helvíkovicích (součást Žamberku). Pro nejednoho elektrotechnika je toto jméno nesmazatelně spojeno s hromosvodem. Ten byl opodál historického stavení samozřejmě vypodobněn současnou replikou.

I přes to, že naše přítomnost toho dne nebyla přímo zamýšlena, průvodkyně bydlící o několik metrů od muzea nám své služby nabídla i po zavírací době.

Vstoupili jsme do malého stavení, které bylo vybaveno dobovými prvky a samozřejmě i modernějšími z následujících let. Byli jsme do podrobna seznámeni s událostmi během života (1698-1765) kněze, filozofa a vynálezce Prokopa Divíška (původním jménem).

Nahlédli jsme do matričního listu, prozkoumali jsme model Divišova jímače, byli jsme seznámeni s jeho vynálezy (elektrum, výkonné vodní čerpadlo, machina energetika, Deni d´or, ). Ty v některých případech opravdu na svou dobu překvapovaly. A tak i přesto, že známe historii tohoto velikána z různých zdrojů, tato návštěva doplnila dalšími střípky naši vědomostní mozaiku oboru elektrotechnika.

Zde bydlel Prokop Diviš!

Fotogalerii dalších obrázků naleznete zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.