Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Záložní ochrana jisticích prvků


Document Actions
Záložní ochrana jisticích prvků
Zkrat na nn straně těsně u transformátoru je omezen jen jeho vnitřní impedancí, na rozdíl od zkratu na konci vedení, kdy v cestě stojí i impedance vedení a zkratové proudy jsou menší. Při zkratu v blízkosti transformátoru se proto může stát, že daný zkratový výkon je tak velký, že jistič může explodovat. Jakým opatřením tomu zabráníme?
Komerční sdělení, ze dne: 5.02.2010
reklama


V případě, že vypínací schopnost jisticího přístroje je menší, než předpokládaný zkratový proud, je nutné do instalace předřadit omezující přístroj, který je schopen rychle narůstající zkratový proud účinně omezit. Pokud řešíme jen tzv. záložní ochranu, aby při poruše nedošlo k poškození přiřazeného přístroje, postačí splnit podmínku uvedenou v katalogu výrobce. Například pro miniaturní instalační jističe s vypínací schopností 10kA se pro předpokládané zkratové proudy převyšující vypínací schopnost jističe předepisují záložní ochrany pojistkou gG/gL s In=100A. Zdálo by se, že tato situace je poměrně známá a jasná, ale praxe potvrzuje skutečnost, že se záložní ochrana často velice podceňuje a nebo je to dokonce neznámý pojem.

Pokud projektant nebo provozovatel vedle záložní ochrany ještě cíleně sleduje i hledisko selektivity, nabízí se další údaje uvedené v katalogu výrobce. Formou tabulky se udávají možnosti, kdy je řazení pojistka-jistič plně selektivní, případně do jak velké hodnoty předpokládaného zkratového proudu tato kombinace splňuje podmínky selektivity.


Příklad podmínek zkratové selektivity kombinace pojistka-jistič

Omezení zkratového proudu spočívá v tom, že vypínání dojde dříve, než první půlvlna předpokládaného zkratového proudu dosáhne svého maxima. To je znázorněno na obrázku, kde je uveden časový průběh předpokládaného zkratového proudu ik a časový průběh omezeného proudu io. Předpokládaný zkratový proud se však nepopisuje průběhem své okamžité hodnoty, ale efektivní hodnotou, a to v ustáleném stavu. Ta se označuje Ik (efektivní hodnota v ustáleném stavu). Maximální hodnota zkratového proudu je

Ikm = Ik ×√2

(v grafické závislosti maximální hodnoty omezeného proudu Io na předpokládaném zkratovém proudu Ik se také označuje jako Ip).
Příklad takovéto závislosti v případě, že omezujícím prvkem je pojistka, o jmenovitém proudu 63A, resp. 100A, je znázorněn na dalším obrázku. Vidíme, že zkratový proud, jehož efektivní hodnota je 10kA (tzn., že jeho maximální hodnota je asi 14kA) je pojistkou 63A omezen na 4kA a pojistkou 100A na 7kA. Tyto tzv. omezovací charakteristiky jsou dodávány výrobci přístrojů.


Průběh omezení předpokládaného zkratového proudu ik

Tradičními prvky, které omezují velké zkratové proudy, jsou pojistky. U jističů se tato schopnost dříve vůbec nepředpokládala a počítalo se pouze s tím, že i při zkratovém proudu nejprve projde několik period zkratového proudu a teprve potom jistič vypne. Nyní však už všechny instalační jističe (MCB) mají omezovací schopnost a vypínají zkratový proud dříve, než jeho první půlvlna dosáhne vrcholu. Vývoj se nezastavil ani u výkonových jističů a v současné době jsou běžně k dispozici i výkonové jističe s jistými omezovacími vlastnostmi, které je možné velice výhodně skloubit s vlastnostmi malých jističů a takto dosáhnout kaskádního zapojení, kdy předřazený výkonový jistič vypíná natolik rychle, že provede redukci zkratového proudu na hodnotu, kterou je instalační jistič schopen spolehlivě vypnout. Tato vlastnost však musí být ověřena zkouškami.


Příklad omezovací charakteristiky instalačních přístrojů

Ing. František Štěpán
Moeller Elektrotechnika s.r.o.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933