Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Zákony a vyhlášky vztahující se k navrhování, zkoušení a k údržbě elektrických rozvodů


Document Actions
Zákony a vyhlášky vztahující se k navrhování, zkoušení a k údržbě elektrických rozvodů
Kdo to jsou pracovníci pro provádění revizí elektrických zařízení? Kdo je povinen před předáním zařízení odběrateli zajistit v rozsahu a za podmínek stanovených předpisy kontrolu zařízení? Kdo při uvádění do provozu a při provozování vyhrazených technických zařízení zajistí bezpečnostní opatření a provedení prohlídek, revizí a zkoušek?
Josef Vozobule, ze dne: 10.11.2008
reklama

Zákony a vyhlášky vztahující se k navrhování, zkoušení a k údržbě elektrických rozvodů.

Zákonné předpisy v praxi revizního technika jsou velice důležité, ale pro podstatnou většinu revizních techniků absolutní tabu. Tuto skutečnost jednoznačně ukazují testy používané při zkouškách a následných přezkoušeních revizních techniků a případné prezentace lektory na aktivech.
Názor je z pohovorů s jednotlivými revizními techniky jednoznačný „nikdo zákony nerespektuje, tak proč bych měl já“.
Při tvoření revizí jsou spíše používány normy, ale i v této oblasti se dostáváme do úzkých. Podíl na této skutečnosti má vysoká cena norem a rychlý přechod do oblasti evropské a případně mimoevropské normalizace. Když si představíme situaci, že každá zájmová skupina si do norem prosazuje své vysvětlení překladu z anglického jazyka a né vždy je výsledkem norma totožná s evropským zněním.
Přesto ale nebudeme brečet nad rozlitou kaší a podíváme se alespoň krátce na nejdůležitější právní produkty, s kterými se revizní technik musí poprat.

a) Zajišťování revizí na vyhrazených elektrických zařízeních stále předepisuje zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce v platném znění. Tento zákon také předepisuje, že organizace a podnikající fyzické osoby zajistí při uvádění do provozu a při provozování vyhrazených technických zařízení bezpečnostní opatření a provedení prohlídek, revizí a zkoušek ve stanovených případech. Na tento zákon navazují zatím stařičké, ale stále platné vyhlášky č. 20/1979 Sb. a č. 50/1978 Sb. v platných zněních. Použijeme ale pouze velice zkrácené výtahy ze zákonů a vyhlášek v platném znění potřebné pro revizního technika.

1) zákon 174/1968 Sb. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce v platném znění

§6c (1) Organizace a podnikající fyzické osoby

  1. zajistí při uvádění do provozu a při provozování vyhrazených technických zařízení bezpečnostní opatření a provedení prohlídek, revizí a zkoušek ve stanovených případech; při výrobě vyhrazených tlakových zařízení, nevztahuje-li se na ně platné nařízení vlády vydané k provedení zvláštního zákona,

  2. mohou montovat, opravovat, provádět revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení, plnit nádoby plyny a vyrábět vyhrazená tlaková zařízení, nevztahuje-li se na ně platné nařízení vlády vydané k provedení zvláštního zákona, jen pokud jsou odborně způsobilé a jsou držiteli oprávnění podle §6a odst. 1 písm. c),

  3. zajistí, aby ve stanovených případech zkoušky, revize, opravy, montáž nebo obsluhu vyhrazených technických zařízení vykonávaly jen fyzické osoby, které jsou odborně způsobilé, a ve stanovených případech jsou též držiteli osvědčení.

§6c (2) Předpoklady odborné způsobilosti organizací a podnikajících fyzických osob jsou potřebné technické vybavení a odborná způsobilost jejich pracovníků.

§6c (3) Předpoklady odborné způsobilosti fyzických osob podle odstavce 1 písm. c) jsou

  1. dosažení věku 18 let,

  2. zdravotní způsobilost podle zvláštních předpisů,

  3. předepsaná kvalifikace,

  4. doba praxe v oboru,

  5. osvědčení podle §6a odst. 1 písm. d), provádějí-li revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení, opravy, montáž vyhrazených plynových zařízení 1. třídy nebo obsluhu vyhrazených tlakových zařízení – kotlů.

§6c (4) Osvědčení k činnostem na vyhrazených technických zařízeních vydané organizací státního odborného dozoru má platnost pět let ode dne vydání.

2) VYHLÁŠKA ČÚBP a ČBÚ č. 20/1979 Sb. kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti v platném znění.

§4 (1) Dodavatelská organizace je povinna před předáním zařízení odběrateli zajistit v rozsahu a za podmínek stanovených předpisy kontrolu zařízení (revize, zkoušky apod.) a pořídit o tom doklady (zprávy o revizích, protokoly o zkouškách, osvědčení o jakosti a kompletnosti apod.) a odevzdat je spolu se zařízením odběrateli.

§4 (2) Organizace, která vykonává montáž zařízení
a) na výrobu, přeměnu a rozvod elektrické energie
1. v elektrárnách se jmenovitým výkonem větším než 5MW,
2. ve spínacích stanicích vysokého, velmi vysokého a zvlášť vysokého napětí,
3. v transformovnách se jmenovitým výkonem jednotlivých transformátorů větším než 1MW;
b) na přeměnu, rozvod a odběr elektrické energie
1. s celkovým jmenovitým výkonem větším než 0,3MW,
2. instalovaného v prostředí s nebezpečím výbuchu nebo v prostorách z hlediska úrazu elektrickým proudem zvlášť nebezpečných,[4]
3. v objektech určených ke shromažďování více než 250 osob,

je povinna oznámit nejméně 15 dnů předem příslušnému orgánu dozoru, v jehož obvodu působnosti byly montážní práce vykonány, ukončení montáže jako celku.

§4 (3) Skládá-li se zařízení z více částí, které lze samostatně provozovat, může organizace oznámit ukončení montáže takových částí jednotlivě.

§4 (4) Organizace provozující zařízení (dále jen "provozovatel") jsou povinny zajistit v rámci preventivní údržby vykonání předepsaných kontrol zařízení (revize, zkoušky, prohlídky apod.) se zřetelem k podmínkám, za nichž je zařízení provozováno.

Pro účely revizí se objekty dělí na

  1. A - objekty bez nebezpečí výbuchu,

  2. B - objekty s nebezpečím výbuchu,

  3. zrušeno

§4 (5) Záznamy a doklady, které je provozovatel povinen pořizovat o provozu, revizích, zjištěných závadách, opravách a rekonstrukcích zařízení, musí uschovat, pokud není stanoveno jinak, do doby odstranění závad, nejméně však do příští revize či kontroly stejného rozsahu.

§4 (6) Výchozí a pravidelné revize smějí vykonávat jen revizní technici. Požadavky na jejich odbornou způsobilost stanoví zvláštní předpis.

§4 (7) Zařízení uvedená v odstavci 2 písm. b) bod č. 2. a 3. může montážní organizace odevzdat odběrateli jen se souhlasem orgánu dozoru. Tato povinnost se považuje za splněnou u výrobků, které jsou výrobky stanovenými k posuzování shody podle zvláštního zákona[3a] a nařízení vlády[3b] a o kterých bylo vydáno prohlášení o shodě.

3) Vyhláška ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice v platném znění.

§9 (1) Pracovníci pro provádění revizí elektrických zařízení (dále jen "revizní technici") jsou pracovníci znalí s vyšší kvalifikací, kteří mají ukončené odborné vzdělání uvedené v přílohách 1 a 2, praxi uvedenou v příloze 1 a na žádost organizace složili zkoušku před některým z příslušných orgánů dozoru.

§9 (2) Pro provádění zkoušek a přezkoušení revizních techniků platí zvláštní předpisy vydané příslušnými orgány dozoru.

b) Tato skupina předpisů nám jednoznačně předepisuje, jak se má k uvádění zařízení do provozu chovat zřizovatel, ale následně i provozovatel. Tyto předpisy budou samozřejmě ovlivňovat předpisy z řady zákonů a vyhlášek navázaných na zákoník práce.

Jedná se o:

  • zákon č. 262/2006 Sb. zákoník práce, kde ne rozebrána prevence rizik (§102) a stanovení předpisů pro bezpečnost a ochranu zdraví (§349).

  • zákon č. 251/2005 Sb. o inspekci práce, který zavádí podmínky dozoru a sankce

  • zákon č. 309/2006 Sb. kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy

  • nařízení vlády č. 591/2006 Sb. o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích

  • nařízení vlády č. 494/2001 Sb. kterým se stanoví způsob evidence, hlášení a zasílání záznamu o úrazu

  • nařízení vlády č. 495/2001 Sb. kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků

  • nařízení vlády č. 378/2001 Sb. kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí

  • nařízení vlády č. 406/2004 Sb. o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu

  • nařízení vlády č. 11/2002 Sb. kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů

  • nařízení vlády č. 101/2005 Sb. o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí – dokument velice vhodný pro obecnou praxi revizního technika

c) Když pomineme oblast podnikání, tak se nám nabízí další skupina zákonů a to je oblast výrobková. V této oblasti dochází u revizních techniků k situacím, že z titulu neznalosti předpisů jsou pro provedení revize vyžadovány doklady, které poslední znění zákonů a nařízení vlády již neznají. Jedná se hlavně o doklady o jakosti a kompletnosti výrobků, ujištění o prohlášení o shodě a další.

Zde se jedná o:

  • zákon č. 22//1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky spojený s řadou prováděcích nařízení vlády (17/2003 Sb., 21/2003 Sb., 23/2003 Sb., 24/2003 Sb., 179/1997 Sb., 616/2006 Sb. atd.)

  • zákon č. č. 102/2001 Sb. (úplné znění 348/2004 Sb.) o obecné bezpečnosti výrobků

  • zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

  • zákon č. 59/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku

ale lze sem při troše dobré vůle zařadit i zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii

d) V poslední řadě bychom neměli opomenout ještě oblast stavebnictví, kde je velice důležitá oblast projektování.

Jedná se o:

  • zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

  • vyhlášku č. 137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu

  • vyhlášku č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb v platném znění

Samozřejmě bychom se mohli dále zabývat ještě dalšími předpisy, které upravují legislativně podmínky bezpečnosti a provozu elektrických zařízení, a jsou důležité pro praxi revizního techniky, ale to necháme až na další příspěvek.

Ing. Josef Vozobule

Mé živé plánované přednášky naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933