Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Základní rozdělení slaboproudu


Document Actions
Základní rozdělení slaboproudu
Tento příspěvek je určen projektantům silnoproudých instalací, kteří buď chtějí být seznámeni se současným stavem slaboproudu nebo slaboproudé instalace dokonce navrhují a projektují s tím, že silnoproud je jejich doména. Cílem je nastínit současnou problematiku projektování slaboproudých systémů ve výstavbě. Záměrně jsou zvýrazněná slova problematika a ve výstavbě. Ve výstavbě proto, že nás zajímají systémy a zařízení, které doprovázejí výstavbu (tj. ne konkrétní technologie) a problematika proto, že aspektů, které zasahují a ovlivňují současné projektování v tomto ...
Přednášející, ze dne: 8.01.2014
reklama


... oboru, je poměrně hodně a stále narůstají a mění se. Za poslední roky bylo možné sledovat změny jak na straně právních předpisů ovlivňujících investiční výstavbu, tak na straně vlastní techniky, která v případě slaboproudu patří mezi nejdynamičtěji se rozvíjející obory. Mezi nejzásadnější patří bezesporu penetrace oboru informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) snad do všech slaboproudých odvětví, které donedávna tvořily samostatné obory s vlastními (proprietárními) komunikačními prostředky a s ICT technologiemi toho prakticky moc společného neměly. Ke spolupráci docházelo standardně pouze na úrovni systémových periferií. Nastal tedy zajímavý efekt konfrontací dvou světů – světa ICT a světa ostatních slaboproudých systémů.

Základní rozdělení slaboproudu
Pryč jsou doby, kdy se slaboproudým systémům a rozvodům říkalo sdělovací technika. Pryč jsou doby dálnopisu, rozhlasu po drátě a podobných. Dnešní svět slaboproudu je úplně jiný i než před 15-20 lety. Pokusme se tedy rozdělit dnešní slaboproud do nějakého schématu, které by co nejvíce vypovídalo o rozdělení jednotlivých systémů dle právních předpisů, norem a technologického využití. Příklad takového rozdělení je uveden na obr. 1.



Obr. 1 Základní dělení dnešního světa slaboproudých systémů


V základu lze slaboproudé systémy rozdělit na dvě kategorie, resp. obory.
  • Do první kategorie řadíme systémy zajišťující přenášení informací a zprostředkování komunikace. Pro takové systémy použijeme souhrnný název Elektronické komunikace.
  • Druhou kategorii pak tvoří systémy Bezpečnostní, určené pro zajištění fyzické ochrany osob, majetku a zvířat.

Elektronické komunikace – dnes často označovány také jako čtvrtý pilíř budovy vedle vody, plynu a elektriky – dělíme na Informační a komunikační technologie neboli ICT (Information and Communication Technologies) a na Vysílací a komunikační technologie neboli BCT (Broadcast and Communication Technologies). Pod zkratkou ICT se v praxi skrývají známé systémy pro přenos dat, hlasu a videa. Pod zkratkou BCT pak systémy pro přenos rozhlasového a TV vysílání (např. STA nebo CATV).

Bezpečnostní systémy se dělí na dvě skupiny.
  • První skupinu tvoří systémy s požadavkem na funkčnost při požáru. Takové systémy jsou často označovány jako Fire nebo dle naší legislativy jako PBZ (Požárně bezpečnostní zařízení). Mezi PBZ patří známé systémy jako Elektrická požární signalizace (EPS), Evakuační rozhlas (Ero) atd ...
  • Druhou skupinu tvoří systémy označované jako Security, kam patří všechny ostatní bezpečnostní systémy. Z těch nejběžnějších jmenujme Poplachový zabezpečovací a tísňový systém (PZTS, dříve EZS), Kamerový systém (CCTV), Systém kontroly vstupu (ACS) atd.. Security spolu s Elektronickými komunikacemi (ICT, BCT) tvoří skupinu systémů, od kterých není požadována funkce při požáru a pro které je možné použít logické označení nePBZ. 


Ing. Tomáš Mikula
projektant datových rozvodů, autorizovaný inženýr

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku ve Zdrojích.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933