Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Základní výběr prvků elektroinstalace pro objekty rodinných domů vybudovaných zcela nebo zčásti ze dřeva (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.10.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Základní výběr prvků elektroinstalace pro objekty rodinných domů vybudovaných zcela nebo zčásti ze dřeva


Jaký tepelný výkon na normálně hořlavém podkladu bez ochranných opatření je již nebezpečný z hlediska vzniku požáru? Co říká článek 422.3.9 normy ČSN 33 2000-4-42 ed.2 o ochraně před vznikem požáru u běžných sítí TN a TT? Na jaké obvody se požadavek tohoto článku vztahuje? A v jaké zemi je tento požadavek uzákoněn? To se dozvíte v tomto článku.
Karel Dvořáček, ze dne: 22.10.2014



Pro výběr přístrojů majících za úkol chránit před iniciací požáru v normálně hořlavých látkách používaných běžně pro celkovou nebo částečnou výstavbu objektů rodinných domů nebo jejich částí, respektive pro vnitřní úpravy objektu, je nutno vycházet z obecného předpokladu, že tepelný výkon rovný nebo vyšší než 70W na normálně hořlavém podkladu, bez dalších ochranných opatření, může být z hlediska iniciace požáru nebezpečný.

Z tohoto též vyplývá požadavek definovaný v článku 422.3.9 ČSN 33 2000-4-42 ed.2 na ochranu před vznikem požáru u běžných sítí TN (TN-C, TN-S, TN-C-S) i TT použitím proudových chráničů se jmenovitým reziduálním vybavovacím proudem IΔn ≤ 300mA. Tento požadavek se v uvedeném článku vztahuje na koncové obvody. U rodinných domů je vhodné použít tento chránič v hlavním domovním vedení, respektive jej v bytové rozvodnici předřadit před rozdělením na jednotlivé obvody rodinného domu a případně i jeho zázemí (i když je prostorově oddělené). V některých evropských zemích (například v Rakousku) je tento požadavek uzákoněn.

Instalace proudových chráničů chránících i před iniciací požáru
Pro větší náhled klikněte!


Více informací k tomuto tématu naleznete v knize Elektrické instalace v dřevostavbách a v provozech pro zpracování dřeva.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.