Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Základní vlastnosti zdrojů UPS


Document Actions
Základní vlastnosti zdrojů UPS
Co jsou to UPS, je známo. Známe však jejich parametry a vlastnosti? Mohou se řadit paralelně? Co to je bypass (bajpas)? Co to je tzv. Eko-mód? Jak pokročila technologie a v čem převyšují současné UPS ty před deseti lety?
Komerční sdělení, ze dne: 22.01.2010
reklama

Základní vlastnosti zdrojů UPS

  Off-line Line-interactive On-line
Výkon (kVA) 0,25 - 2 0,3 - 500 0,5 - 500
Prodleva při výpadku (ms) 5 0 - 5 0
Cena nízká střední vysoká
Stabilita výstupního napětí nízká střední vysoká
Zkreslení výst. napětí vysoké střední nízké
Možnost řízení frekvence ne ne ano
Možnost řízení napětí ne ne ano
Provozní účinnost vysoká velká nízká
Přenos kolísání vstupního napětí na výstup velký střední velmi malý

Moderní zdroje UPS, které využívají měniče na bázi IGBT prvků, dosahují dnes technických parametrů, o kterých se mohlo před 10 lety jen zdát.

Popišme nyní některé parametry a vlastnosti záložních zdrojů UPS

  • Účiník na vstupu je dnes standardně 0,99. Při použití klasického usměrňovače se pohybuje mezi 0,82 a 0,9.
  • Zkreslení vstupního proudu zdroje se dnes pohybuje mezi 2 a 3%. Příznivá hodnota těchto dvou parametrů odstraňuje velké problémy, které měli dřívější uživatelé zdrojů UPS se zpětným vlivem zdrojů na síť.
    Díky nízkoztrátovým měničům zdroje UPS dosahují i vyšší účinnosti (z původních hodnot 88-91% je dnešní účinnost až 94%). Nižší ztrátové teplo se příznivě projeví i v nižším dimenzování klimatizační jednotky, což má za následek další snížení vlastní spotřeby energocentra. U zdrojů velkých výkonů (nad 100kVA) se setkáme s moderním chlazením výkonových prvků pomocí tepelných trubic. Někteří výrobci používají i vodní chlazení s výměníkem voda-vzduch.
    Moderní měniče na bázi IGBT prvků mají vyšší provozní spolehlivost, současně jsou ale citlivější na přepětí v napájecí síti.
    Důležitým parametrem, který je u moderních zdrojů měřítkem jejich kvality, je provozní rozsah vstupního napětí, tzv. vstupní okno. Zejména možnost provozu střídače při poklesu hodnoty vstupního napětí o 20 a více procent snižuje počet pracovních cyklů baterií a tím zvyšuje jejich životnost.
  • Paralelní řazení zdrojů UPS, obvyklé u středních a velkých výkonů, se nepoužívá jen pro navýšení výkonu, ale především pro paralelně redundantní uspořádání. Toto spojení umožňuje zvýšit provozní spolehlivost (cca o jeden řád) a také je možné programově jednotlivé zdroje vypínat (např. v době snížené spotřeby, při údržbě apod.).
    Standardně jsou zdroje UPS vybaveny bypassem, většinou se samostatně jištěným vstupem. Tento obvod umožňuje napájení zátěže přímo ze sítě při poruše nebo přetížení střídače ve zdroji UPS.
    Kolem roku 2000 se objevily zdroje UPS s možností provozu v tzv. Eko-módu. Z technického hlediska nejde o nic jiného, než o trvalý provoz v bypassu. Zákazníci ale poměrně rychle prohlédli, že inzerovaná účinnost 99% je „zaplacena“ krátkou prodlevou při přepnutí na střídač během výpadku.
    Důležitým parametrem zdrojů UPS je jejich přetížitelnost. Na obrázku je typická závislost přetížitelnosti zdroje na době provozu se zvýšeným výkonem.


Typická závislost přetížitelnosti záložního zdroje UPS

Ing. Karel Kuchta

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933