Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Základní požadavky na elektroinstalace v novostavbách a v rekonstruovaných koupelnách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.10.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Základní požadavky na elektroinstalace v novostavbách a v rekonstruovaných koupelnách


Základní požadavky na elektroinstalace v novostavbách a v rekonstruovaných koupelnách
Při jakémkoliv zásahu do elektroinstalace, a zvláště to platí pro elektrické rozvody v koupelně, si musíme jednoznačně ujasnit, zda půjde o opravu či rekonstrukci. Pokud se provádí pouze oprava, postupuje se podle ČSN platných v době zřizování původní elektroinstalace (tedy pro elektrické rozvody v koupelně například dle dříve platných ČSN 332000-7-701:1997, ČSN 332135 část 1 nebo starší ČSN 375215). V případě rekonstrukce je třeba již dodržovat předpisy platné v době této rekonstrukce, tedy v současnosti je nutné postupovat v souladu s požadavky ČSN 332000-7-701 ed. 2. Velmi častá otázka ...
Autorský článek, ze dne: 17.10.2022


Při jakémkoliv zásahu do elektroinstalace, a zvláště to platí pro elektrické rozvody v koupelně, si musíme jednoznačně ujasnit, zda půjde o opravu či rekonstrukci. Pokud se provádí pouze oprava, postupuje se podle ČSN platných v době zřizování původní elektroinstalace (tedy pro elektrické rozvody v koupelně například dle dříve platných ČSN
332000-7-701:1997, ČSN 332135 část 1 nebo starší ČSN 375215).



V případě rekonstrukce je třeba již dodržovat předpisy platné v době této rekonstrukce, tedy v současnosti je nutné postupovat v souladu s požadavky ČSN 332000-7-701 ed. 2. Velmi častá otázka v tomto případě je, co lze ještě považovat za opravu a co je nutno již brát jako rekonstrukci. Pro rozlišení těchto pojmů je dobře znát alespoň základní znaky obou:



Z hlediska užitnosti a bezpečnosti rozvodů by se mělo vždy vycházet z toho, zda elektrické rozvody pro koupelnu mají již obvody chráněné proudovým chráničem s vybavovacím reziduálním proudem 30mA (ne pouze jističem), jsou provedeny vodiči s jádry z mědi a jednofázové obvody jsou provedeny trojžilovým vodičem. Z tohoto plyne, že původní rozvody by měly být určeny k dožití, a pokud se nejedná o osamocenou opravu těchto rozvodů, měla by se z hlediska bezpečnosti osob před úrazem elektrickým proudem preferovat rekonstrukce těchto obvodů.
Karel Dvořáček

Tip na knihu daného tématu ...





Nestává se vám, že někdo zaměňuje
rekonstrukci za opravu?
O tom diskutujeme v níže otevřené diskusi ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.