Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Základní ochranná opatření proti LEMP (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.03.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Základní ochranná opatření proti LEMP


 Základní ochranná opatření proti LEMP
Tato kapitola byla v podstatě již rozebírána v předcházející kapitole, kde bylo vysvětleno, že soustava pospojování minimalizuje rozdíly potenciálů a může snížit magnetické pole. V předcházející kapitole však nebyla zmíněna velmi důležitá problematika a to je pospojování na rozhraních zón LPS, které musí být provedeno pro všechny kovové části a inženýrské sítě (kovová potrubí, napájecí vedení apod.). Pospojování musí ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 7.03.2013



1. Uzemnění a pospojování.
Tato kapitola byla v podstatě již rozebírána v předcházející kapitole, kde bylo vysvětleno, že soustava pospojování minimalizuje rozdíly potenciálů a může snížit magnetické pole. V předcházející kapitole však nebyla zmíněna velmi důležitá problematika a to je pospojování na rozhraních zón LPS, které musí být provedeno pro všechny kovové části a inženýrské sítě (kovová potrubí, napájecí vedení apod.). Pospojování musí být provedeno přes přípojnice pospojování.


2. Magnetické stínění a trasy vedení

Prostorové stínění může být provedeno mřížové nebo souvislé stínění nebo náhodné součásti stavby.
Stínění vnitřních systémů může být omezeno na kabeláž a zařízení chráněného systému, a pro tyto účely se používají kovová stínění kabelů, uzavřené kabelové kanály a kovové kryty zařízení.

Vedení tras vnitřních vedení musí minimalizovat induktivní smyčky.

Stínění vnějších vedení vstupujících do stavby zahrnuje stínění kabelů, uzavřených kabelových kanálů a betonových kabelových kanálů se vzájemné pospojují s armováním.



Na rozhraní LPZ0A a LPZ 1 musí  materiály a rozměry magnetických stínění vyhovovat požadavkům na jímače a svody (viz ČSN EN 62305-3 tab. 3 a tab. 6).

3. Koordinovaná SPD ochrana

Při použití ochranných opatření proti LEMP, s více než jednou LPZ (LPZ1, LPZ2 atd.) musí být přepěťové ochrany SPD(s) umístěny na vstupu vedení do každé zóny.

Při použití ochranných opatření proti LEMP, kdy je použita pouze LPZ1 , musí být přepěťová ochrana SPD umístěna minimálně na vstupu vedení do LPZ.

Vizuální kontrola kontrolních terčíků přepěťových ochrana SPD (např. barvy zelená, žlutá, červená). Touto kontrolou se dá snadno jejich zjistit aktuální stav.
 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.