Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Základní české technické harmonizované normy zabývající se problematikou rozvaděčů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.09.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Základní české technické harmonizované normy zabývající se problematikou rozvaděčů


Základní české technické harmonizované normy zabývající se problematikou rozvaděčů
Chcete vyrobit rozvaděč? Víte které normy souvisí s touto činností? V čem je každá norma specifická? Co v případě výroby rozvaděče musí obsahovat prohlášení o shodě? Seznamte se se základními informacemi v tomto krátkém článku ...
Autorský článek, ze dne: 2.09.2011

Za základní české technické harmonizované normy zabývající se problematikou rozvaděčů lze považovat tyto normy:

Každá z norem je specifická a zabývá se určitou skupinou rozvaděčů a jejich využití. Přednáška je zaměřena na praktické uplatnění těchto norem, především na:

  1. montáž a výroba z hlediska legislativy a praxe,
  2. obsah zkoušek,
  3. používané přístroje,
  4. prohlášení o shodě + štítek.

V praxi se setkáváme hlavně s problémy aplikace výše uvedených norem do praxe a zejména z neznalostí legislativy, ze které všechny další normativní požadavky vycházejí.

Jelikož je rozvaděč považován za výrobek je nutné, aby výrobci dodržovali ustanovení zákona č. 22/1997 Sb. "O technických požadavcích na výrobky", kde jsou uvedeny požadavky na výrobky uváděné na trh. V závislosti na tento zákon musí výrobce při výrobě dodržovat požadavky NV č. 17/2003 Sb. "Kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí". Pro účely tohoto nařízení se za elektrické zařízení nízkého napětí považuje jakékoliv zařízení určené pro použití v rozsahu jmenovitých napětí od 50V do 1000V pro střídavý proud a jmenovitých napětí od 75V do 1500V pro stejnosměrný proud. Elektrické zařízení může být uvedeno na trh pouze tehdy, splňuje-li technické požadavky uvedené v příloze č. 2 k tomuto nařízení vlády. Jak je zřejmé z NV č.17/2003 Sb. platí pouze pro zařízení (rozvaděče) nn, nikoliv pro zařízení nad 1kV. Bohužel v praxi se setkáváme i s případy, že rozvaděče na 1kV, jsou výrobci označovány značkou CE. Označení CE, lze umístit pouze na výrobek, který splňuje požadavky, všech technických předpisů (nařízení vlády), ale pro zařízení s napětím nad 1kV, žádné takový technický předpis neexistuje.

Výrobci vědí, že na výrobek musí dle zákona č. 22/1997 Sb. vydat "ES prohlášení o shodě", ale již neví, která nařízení vlády, zabývající se danou "kategorií" výrobku mají v tomto "Prohlášení o shodě" uvádět. V praxi se setkáváme často s tím, že prohlášení o shodě pro nový výrobek obsahuje nařízení vlády, která již třeba 10 let neplatí.

ES prohlášení o shodě musí obsahovat:

Je velmi důležité důrazně připomenout, že výše uvedené požadavky se vztahují i pro výrobce, kteří si zakoupí prázdnou (plastovou) skříň, kterou osadí elektrickými a elektronickými prvky (jističi, pojistkami, svorkami, transformátory apod.)

Jiří Sluka, Vladimír Macháček

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.