Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Zabezpečení fotovoltaických elektráren


Document Actions
Zabezpečení fotovoltaických elektráren
Proč je potřebné zabezpečit fotovoltaické elektrárny, kým je vyžadováno a jaké jsou požadavky na úroveň zabezpečení? Víte které způsoby zabezpečení jsou v dnešní době dostupné? Na koho se obrátit ohledně bezpečnostního posouzení objektu a projektové dokumentace a jaká jsou kritéria?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.08.2010
reklama

Na úvod k zabezpečení fotovoltaických elektráren je možné zmínit některé požadavky pojišťoven.
K nim v první řadě patří ohraničení a oplocení celého areálu fotovoltaické elektrárny, některé pojišťovny uvádějí i přímo požadavek na výšku oplocení – např. minimálně 180cm. Co se týká umístění vlastního oplocení, je možné se setkat s podmínkou umístění oplocení minimálně ve vzdálenosti 20m od hranice solárních panelů. Dalším požadavkem je vybavení uzamykatelnými vraty – uzamykání má být zajištěno pomocí bezpečnostního zámku, některé pojišťovny dokonce uvádění i konkrétní požadavek na tento zámek, např. Generali pojišťovna a.s. uvádí, že zámek má splňovat minimálně požadavky ČSN P ENV 1627 v bezpečnostní třídě 3. Podobný požadavek se objevuje i u uzamykacího systému dveří do objektů umístěných uvnitř areálu elektrárny (trafostanice, měnírna apod.), které musí být pevné konstrukce opatřené bezpečnostním zámkem splňujícím požadavky ČSN P ENV 1627 v bezpečnostní třídě 3.

Dále některé pojišťovny přímo ve svých pojistných podmínkám vyžadují vybavení kamerovým systémem, který by zajistil monitoring celého oplocení, přičemž některé pojišťovny jsou konkrétní i v požadované době archivace pořízených záznamů z kamer, uvádí se např. 5 dnů (viz. Česká pojišťovna).

Jako třetí standardní podmínku pojišťoven je nutné zmínit doplnění oplocení o systém elektronické zabezpečovací signalizace (EZS), který by zajistil kompletní perimetrickou ochranu a detekci vniknutí v jakémkoli místě. Častou podmínkou je vyvedení signálu
ze systému elektronické zabezpečovací signalizace (EZS) na místo trvalé obsluhy nebo přímo na pult centrální ochrany (PCO). Zde některé pojišťovny uvádějí možnost výběru v napojení systému EZS buďto na PCO policie nebo na PCO soukromé bezpečnostní agentury. A některé pojišťovny jdou ještě dále a doplňují požadavek napojení na PCO ještě o požadavek dojezdové doby na signál narušení do 15 minut (viz. Česká pojišťovna) nebo dokonce s dojezdem do 10 minut (viz. Generali pojišťovna). Některé pojišťovny
ve svých pojistných podmínkách dále blíže specifikují i podmínky fungování a návrhu systému EZS, který má např. splňovat tyto podmínky:

  • Rozmístění a kombinace čidel musí být provedeny tak, aby spolehlivě registrovaly pachatele, který jakýmkoliv způsobem vnikl do zabezpečeného prostoru nebo ho narušil.
  • V případě napadení zabezpečeného prostoru nebo samotného systému EZS musí být prokazatelným způsobem vyvolán poplach.
  • Údržba a revize EZS musí být prováděny podle příslušné ČSN a právních předpisů s touto ČSN.

V zařízení technické ochrany vyžadují všechny pojišťovny instalaci ochrany proti přepětí.

K zajištění oplocení je vhodné použití bezpečnostního oplocení. Doplnění o vrcholovou ochranu např. v podobě žiletkového drátu není nezbytně nutnou podmínkou, nicméně alespoň částečná ochrana v podobě zakončení oplocení pomocí vrcholových svislých drátů s přesahem minimálně 3cm se doporučuje. Důvodů použití bezpečnostního oplocení je několik:

  • Vyšší míra bezpečnosti, mnohem obtížnější způsoby překonání.
  • Vyšší stabilita oplocení.
  • Možnost použití dalších bezpečnostních prvků přímo na oplocení – např. vibrační detekční systémy, apod.
  • Vysoký preventivní účinek odrazující potenciální pachatele.

K detekci narušení vnějšího perimetru a tedy vniknutí na pozemek fotovoltaické elektrárny se používá systém elektronické zabezpečovací signalizace (EZS). Takový systém může být řešen různými způsoby s různou mírou bezpečnosti, praktické odolnosti, míry eliminace planých poplachů a samozřejmě i pořizovací ceny. Z pohledu řešení systému EZS se nabízí celá řada možností s různými komponenty:

NÁZEV ZÁKLADNÍ POPIS VÝHODY NEVÝHODY
Venkovní infra detektory pohybu Existuje celá řada – liší se detekčním polem (vějířové, záclona), dosahem (do 5m/10m/15m/apod.), náchylností na plané poplachy, kvalitou provedení apod. Existují i v bezdrátovém provedení. Snadná instalace, obvykle nižní cena na prvek. V případě instalace bezdrátových detektorů odpadá nutnost instalace kabeláže. Vysoký výběr. Možnost použití jako vrcholové detekce nad oplocení – přelezení plotu. Většinou kratší dosahy než infra závory, detektory s vějířovou charakteristikou jsou nejvíce náchylné na plané poplachy, nutnost použití velkého množství detektorů. Systém vyžaduje prostor bez pohybu za oplocením.
Infra závory Existuje celá řada – liší se počtem paprsků (jednopaprskové, dvoupaprskové, čtyř, apod.), provedením (lištové, integrované
do sloupů oplocení nebo samostatné), dosahem (do 5m/20m/50m/100m/200m apod.), náchylností na plané poplachy, kvalitou provedení apod.
Pokrytí krátkých i dlouhých úseků v případě přímé viditelnosti bez překážek, nejčastější řešení ochrany perimetru v poměru výkon/cena. Možnost použití jako vrcholové detekce nad oplocení – přelezení plotu nebo za oplocením. Různá charakteristika a náchylnost k planým poplachům, obecně vícepaprskové systémy jsou schopné vyšší eliminace planých poplachů. Systém vyžaduje prostor bez pohybu za oplocením.
Mikrovlnné detektory a bariéry Používají se zejména pro objekty vyšších rizik, mají obvykle dlouhý dosah v řádech stovek metrů, instalují se podobně jako infra závory. Pokrytí dlouhého úseku. Vyšší pořizovací cena, menší portfolio produktů na trhu. Systém vyžaduje prostor bez pohybu za oplocením.
Duální detektory Detektor kombinující klasický venkovní infra detektor a mikrovlnný detektor Vyšší schopnost eliminace planých poplachů díky duálnímu způsobu vyhodnocení. Většinou kratší dosahy do 15m, vyšší pořizovací cena oproti klasickým infra detektorům
Perimetrický plotový systém Detekční systém použitelný pro střežení různých druhů kovového oplocení. Jedná se o aktivní systém ochrany používající řídící jednotky a detekční kabel, který se instaluje přímo na oplocení. Jednotlivé detekční zóny jsou definovány softwarově; jejich počet a délka tak mohou být přizpůsobeny topologii objektu a dalším požadavkům. Detekční kabel funguje také jako médium pro rozvod napájení a komunikačních signálů v rámci systému. Systém je schopen přesně (tolerance 3m) lokalizovat místo poplachu. Systém detektuje napadení v době napadení plotového systému nikoliv v době jeho překonání. V případě použití na kvalitním oplocení – vyšší míra eliminace planých poplachů. Vyšší pořizovací cena, v případě přerušení detekčního kabelu – nutnost opravy vedení.
Perimetrický zemní systém Jedná se o aktivní detekční systém ochrany používající detekční moduly se zemním detekčním kabelem s délkou 100 a 200m. Do země se ukládá zhruba do hloubky 23cm. Okolo detekčního kabelu je vytvářeno prostorové elektromagnetického pole, jehož parametry se při pohybu narušitele mění - tento jev je využíván k detekci. Jednotlivé detekční zóny jsou definovány softwarově; jejich počet a délka mohou být přizpůsobeny topologii objektu. Systém je schopen přesně (tolerance 3m) lokalizovat místo poplachu. Systém je instalován neviditelně pro pachatele – pod zemí, nedochází k jeho narušení – např. zničení nebo přestřižení kabelu. Systém detekuje až po překonání vnějšího oplocení – vztah k době zásahu, vyšší pořizovací náklady, omezení v podobě délky vnějšího perimetru – obvykle pro střežení obvodu objektů s délkou do 3,2km nebo nutnost použití více nezávislých systémů. Systém vyžaduje pro svoji detekci pásmo bez pohybu za oplocením.

Systém zabezpečení lze vhodně doplnit o systém osvětlení, který může reagovat na pohyb cizích osob v blízkosti oplocení a tím může rozsvítit světlo, které může mít vysoký preventivní účinek na pachatele a současně může pomoci instalovanému kamerovému systému v identifikaci napadení – zajištění lepšího obrazu z kamer – zejména v noci.

Pro zajištění základní ochrany objektů uvnitř areálu lze využít magnetické kontakty, které signalizují otevření dveří nebo oken. Pro zjištění vnitřního prostoru je vhodné použití vnitřních detektorů pohybu.

Informaci o vniknutí nebo narušení objektu lze vyvést akusticky na venkovní sirénu umístěnou uvnitř areálu. V tomto případě hovoříme o autonomní signalizaci, která má za úkol především pachatele vyrušit a upozornit jej na fakt, že narušení bylo detektováno a budou přijata další bezpečnostní opatření.

Pro zajištění včasného zásahu je nutné signál o narušení přenést na vzdálené dohledové pracoviště – pult centrální ochrany (PCO), které je schopné zajistit včasný a adekvátní zásah. Dálkové střežení objektu je nutné realizovat včetně výjezdu zásahové skupiny k napadenému objektu. Při výběru vhodného PCO k zajištění dálkového střežení je důležité vybrat si PCO s certifikací dle Aplikační směrnice České asociace pojišťoven ČAP P103 pro PCO, jelikož se tak může předejít nepříjemnostem při nesplnění podmínek pojišťovny pro střežení objektu a je zde i možnost získání slevy na pojistném dle konkrétních podmínek pojišťovny.

Oproti řešení dálkového střežení na PCO policie nabízejí PCO soukromých bezpečnostních agentur a zejména pak moderní Multifunkční dohledová centra další služby ke střeženým objektům, k nimž patří např.:

  • nepřetržitý bezpečnostní monitoring objektů (systémy zabezpečovací signalizace),
  • nepřetržitý monitoring systémů elektronické požární signalizace,
  • nepřetržitý servisní dohled nad napojenými systémy (integrované servisní centrum),
  • zefektivnění servisních činností - pomocí dálkového dohledu ústředen EZS,
  • výjezd a bezpečnostní zásah stálé výjezdové skupiny v celé ČR,
  • zajištění fyzické ostrahy objektu do příjezdu odpovědné osoby,
  • přenos technických a provozních zpráv (výpadky el. proudu, apod.),
  • dálková kontrola překročení dalších technických stavů (překročení teploty, zaplavení, apod.) se zajištěním adekvátní reakce,
  • dálková kontrola uzamčení objektu v danou hodinu,
  • služby spojené s požární ochranou a prevencí,
  • klíčová služba k objektům (uschování klíčů od objektu),
  • provádění průjezdních kontrol objektu stálou výjezdovou skupinou (prevence),
  • poskytnutí pravidelného či jednorázového výpisu událostí,
  • zpracování komplexní zprávy v případě narušení objektu pro účely policie a pojišťovny,
  • komplexnost bezpečnostních, servisních a provozních služeb,
  • jednotná odezva v případě krizové situace,
  • hot line technická pomoc 24 hod. denně,
  • stanovení a kontrolování kvalitativních parametrů pro zásahové skupiny v celé ČR,
  • vedení a aktualizace pomocných evidencí včetně centrální evidence požadavků klienta,
  • archivace informací o objektu a bezpečnostním systému (poplachy, výpadky, poruchy, apod.) včetně jejich ochrany,
  • možnost integrace i dalších technologií jako např. EPS, ACS, WAN, LAN sítě...,
  • splnění podmínek certifikace zařízení v rámci EU za podmínek normy ČSN ISO/IEC 27001 "Postupy pro řízení informační bezpečnosti",
  • spolupráce s bezpečnostními složkami státu (policie, HZS, záchranná služba),
  • a další.

V případě instalace kamerového systému lze pro ochranu vnějšího perimetru použít pevné venkovní kamery nebo i otočné (doom) kamery. Kamerový systém slouží zejména k doplňkové detekci napadení (základem je systém EZS), preventivnímu odrazení potenciálních pachatelů od vstupu na pozemek (riziko záznamu a identifikace), vyhodnocení planých a reálných poplachů, zaznamenání způsobu překonání vnějšího perimetru, záznamu chování pachatelů na místě (použití určitých nástrojů, použití vozidla, vyhodnocení následných škod), případně i k identifikaci pachatelů.

V případě instalace certifikované techniky certifikovanou firmou, a napojení na certifikovaný pult centrální ochrany dle podmínek České asociace pojišťoven, lze získat určité nikoliv nevýznamné slevy na pojistném, vždy dle konkrétní pojišťovny.

Před vlastní instalací bezpečnostního systému fotovoltaické elektrárny doporučuji provést bezpečnostní posouzení objektu, které by mělo být prvním dokumentem, ze kterého se bude následně vycházet při návrhu konkrétního řešení bezpečnostního systému. Tento dokument stanoví zejména:

  • místa určená ke střežení,
  • podmínky fungování bezpečnostního systému,
  • vhodnost použití určité technologie vzhledem ke konkrétním podmínkám,
  • stupeň zabezpečení dle ČSN a podmínek pojišťovny,
  • typ ochrany u systému EZS a minimální rozsah střežení,
  • klasifikaci prostředí,
  • další případné vlivy na druh, typ a rozsah navržené technologie zabezpečení,
  • zvláštní požadavky objednatele nebo pojišťovny apod.

Na bezpečnostní posouzení objektu by měl navázat projektant při zapracování konkrétního projektu bezpečnostních systémů. Zpracovaný projekt by měl být v souladu s bezpečnostním posouzením objektu. Součástí projektové dokumentace by standardně mělo být bezpečnostní posouzení objektu, technická zpráva, kompletní výkresová dokumentace včetně zakreslení jednotlivých prvků, tras, trubkování a výpis materiálu.

Zpracování bezpečnostního posouzení objektu a projektové dokumentace doporučuji svěřit odborné firmě, která disponuje příslušnými odborníky v oblasti bezpečnostního posouzení, návrhu a projekci bezpečnostních systémů a technologií. Taková firma by měla splňovat alespoň základní kritéria, k nimž patří odbornost a kvalita personálu opřená o důležité atributy kvality, kterými jsou:

  • Certifikát ČSN EN ISO 9001:2001 na systém jakosti.
  • Certifikát ČSN EN ISO 14001:2005 na systém enviromentálního managementu.
  • Certifikát ČSN ISO IEC 27001:2005 na systém managementu bezpečnosti informací.
  • Certifikát ISO OHSAS 18001:1999 na systém managementu BOZP.
  • Registrace firmy Alkom pro navrhování, montáž a údržbu elektrických zabezpečovacích systémů dle aplikační směrnice České Asociace Pojišťoven.
  • Registrace firmy Alkom pro poskytování služeb pultu centrální ochrany dle aplikační směrnice České Asociace Pojišťoven.
  • Certifikát Inspekčního orgánu č. 4014 osvědčující shodu provedení projekce, montáže a servisu s normami ČSN.
  • Certifikát Inspekčního orgánu č. 4014 osvědčující shodu provedení Multifunkčního dohledového centra – pultu centrální ochrany s normami ČSN.

Mgr. Zdeněk Štěpánek

Kompletní znění přednášky naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933