Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Zábavní zařízení a stánky v lunaparcích, zábavní parky a cirkusy


Document Actions
Zábavní zařízení a stánky v lunaparcích, zábavní parky a cirkusy
Komentář k ČSN 33 2000-7-740. Jaké jsou v těchto případech hlavní zásady ochrany před úrazem elektrickým proudem? Musí být obvod nouzového únikového osvětlení napájený z baterie chráněn pomocí proudového chrániče? Seznamte se s mnohými dalšími potřebnými detaily!
Karel Dvořáček, ze dne: 5.11.2007
reklama

Tato část ČSN 33 2000-7-740, která zavádí HD 60364-7-740:2006, určuje minimální požadavky pro usnadnění návrhu, provedení a provoz dočasně instalovaných mobilních či transportovatelných elektrických strojů a staveb vybavených elektrickým zařízením. Tyto stroje a stavby jsou určeny k dočasné, opakované instalaci v lunaparcích, zábavních parcích, cirkusech a na obdobných místech, přičemž musí být zachována bezpečnost. Stálá elektrická instalace nepodléhá požadavkům této normy.

Tato část neplatí na vlastí elektrické zařízení strojů (viz ČSN EN 60204-1).

ČSN 33 2000-7-740 zavádí tyto definice:

  • zábavní park, lunapark - plocha na níž je umístěna jedna či více staveb, stánků, krámků, kiosků či bud určených pro využití volného času;
  • kiosek, bouda - nestacionární buňky všeobecně určené k umístění zařízení pro zábavu nebo předvádění;
  • krámek, stánek - plocha nebo dočasná stavba určená pro předvádění, marketing, prodej, občerstvení, zábavu či estrádu;
  • zábavní zařízení - cesty, stánky, krámky, objekty z textilií či obdobných materiálů, pobočné stánky, pobočná předváděcí místa, stany, kiosky, boudy, tribuny určené pro zábavu publika;
  • dočasná elektrická instalace - elektrická instalace, jejíž zřízení a demontáž je přímo spojená s existencí staveb či konstrukcí.

Hlavní zásada ochrany před úrazem elektrickým proudem

Doplňková ochrana proudovým chráničem
Všechny koncové obvody pro:

  • napájení svítidel,
  • zásuvkové obvody do 32A a ...
  • všechny stolní přístroje připojené šňůrou nebo ohebným vodičem s napájecím proudem do 32A ...

... musí mít doplňkovou ochranu proudovým chráničem se jmenovitým vybavovacím reziduálním proudem do 30mA.
Doporučuje se doplňková ochrana pomocí tepelných ochran v místech s nebezpečím tepelného poškození vodičů.
Pokud je zřízen obvod (obvody) nouzového únikového osvětlení napájený z baterie, musí být i tento obvod chráněn pomocí proudového chrániče, tak jako ostatní světelné obvody.

Tyto požadavky neplatí pro:

  • obvody chráněné pomocí SELV nebo PELV, nebo ...
  • obvody chráněné elektrickým oddělením, nebo ...
  • světelné obvody umístěné mimo dosah ruky a pokud tyto obvody nenapájejí zásuvky určené pro domácnost a obdobné využití a zásuvky odpovídající ČSN EN 60309-1.

Doplňující pospojování
V místech, kde jsou umístěna zvířata se provede místní doplňující pospojování a toto se připojí k ochrannému vodiči elektrické instalace. K místnímu doplňujícímu pospojování se připojí všechny neizolované vodivé části a zároveň všechny cizí vodivé předměty, kterých se lze dotknout.

Elektrické spoje
K opravám a prodlužování vodičů se nesmějí používat spojky s výjimkou nutného připojování k obvodu. Pokud je nutno tuto spojku použít, musí použitá spojka odpovídat požadavkům odpovídající normy IEC, nebo toto spojení musí být uzavřeno v pouzdře se stupněm ochrany krytem minimálně IP4X nebo IPXXD.
Pokud by na připojovací svorky vedení mohlo působit mechanické namáhání, musí být toto vedení vybaveno nosným lanem s vhodným ukotvením.

Spínací a řídící přístroje
Odpojovací přístroje musí odpojovat všechny pracovní vodiče (fázové vodiče a nulový vodič).
Elektrická instalace každého stánku, kiosku, boudy, krámku, stánku a zařízení pro zábavu musí mít vlastní přístroj pro odpojování, spínání a chránící před nadproudy. Tyto přístroje musí být snadno přístupné.

Svítidla na střelnicích
Všechna svítidla na střelnici, včetně svítidel v okolí, která by mohla být zasažena projektilem, musí být chráněna proti tomuto případnému nebezpečí zasažení.

Reflektory
Pokud se k osvětlení používá přenosných reflektorů, musí se tyto umístit vždy mimo dosah. Připojovací kabely těchto reflektorů musí být ohebné a mít odpovídající ochranu před mechanickým poškozením.

Zásuvky a vidlice
K bezpečnému použití elektrických zařízení musí být instalován dostatečný počet zásuvek.
U kiosků, bud, krámků, stánků a pevných rozvodů se za přiměřený počet zásuvek považuje, připadá-li jedna zásuvka na 1m2 plochy, nebo na jeden metr délky stěny kiosku, boudy, krámku nebo stánku.
Zásuvky připojené ke světelným obvodům umístěné mimo dosah ruky musí být v nezáměnném provedení, nebo náležitě označeny.
Vidlice, zásuvky a spojky určené pro použití venku musí vyhovovat požadavkům:

  • ČSN EN 60309, nebo, pokud není požadována jejich zaměnitelnost,
  • ČSN EN 60309-1.

Pokud mají být použity zásuvky odpovídající národním předpisům musí mít srovnatelnou mechanickou ochranu krytem (srovnatelnou k požadavkům EN 60309-1) a jmenovitý proud do 16A.
Odpovídající mechanická ochrana krytem může být dána konstrukcí zásuvky či jejího případného ochranného pouzdra.
V České republice se spotřebiče s příkonem vyšším než 2,0kW připojují k zásuvkovým vývodům bez prodlužovacích šňůr a rozvodek. Rovněž se doporučuje pro uvedené spotřebiče zřizovat samostatné obvody.

Elektrická autíčka
Elektrická autíčka mohou být provozována pouze s napájením ze sítě AC, jejíž napětí nepřesahuje AC 50V, nebo ze sítě DC jejíž napětí nepřesahuje DC 120V. Napájecí systém pro elektrická autíčka musí být proudově ochraně oddělen od napájení transformátorem, který vyhovuje požadavkům EN 61558-2-4, nebo musí být tento systém napájen z motorgenerátoru.

Nízkonapěťová zdrojová zařízení
Všechny generátory musí být umístěny, nebo musí mít takovou ochranu, aby se preventivně zabránilo nebezpečí úrazu osob neúmyslným dotykem s horkými či jinak nebezpečnými částmi. Poukaz na možnost úrazu v tomto bodu, obsahuje požadavky na ochranu před úrazem a možnými nebezpečími od neelektrických vlivů.
Elektrická zařízení spojená s generátorem musí být bezpečně umístěna, je-li to nutné musí být na podložce odolávající vibracím.
Pokud je k napájení dočasné instalace užito generátoru a napájecí síť je v systému TN, TT nebo IT, je třeba zajistit, aby zemnící zařízení odpovídalo bodu 542.1 ČSN 33 2000-5-54 a v případě, že je užito zemničů, aby tyto vyhověly požadavkům bodu 542.2 ČSN 33 2000-5-54.
Nulový vodič vyvedený ze středu generátoru zapojeného do hvězdy musí být, s výjimkou systému sítě IT, připojen k neživým částem generátoru.

Revize
Revize elektrické instalace od jejího připojení k distribuční síti se provede po jejím dohotovení, a každé elektrické zařízení po jeho umístění.
Vnitřní elektrické zapojení vozíků toboganů, horských drah, elektrických autíček a obdobných prvků nejsou považovány za součást nutnou podrobovat revizi dle tohoto článku.
Ve zvláštních případech může být upraven počet revizí v závislosti na druh dočasné elektrické instalace.

Kdy přednáší Karel Dvořáček? Zjistíte zde!
Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933