Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Za výbuchy v pokusných štolách ve Štramberku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.11.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Za výbuchy v pokusných štolách ve Štramberku


Za výbuchy v pokusných štolách ve Štramberku
Řízené odpaly dřevěného prachu, černouhelného prachu, práškové barvy a hliníku. To všechno mohli v sobotu 6. června 2015 vidět návštěvníci pokusných štol VVUÚ ve Štramberku. Prohlédnout si také mohli štoly, kde se běžně testují například skla odolná proti výbuchu či trezorové dveře. V minulosti zažil tento areál i ničivý výbuch při zkoušce sádrové hráze, při kterém byla kompletně vytřískána všechna okna v areálu.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.11.2015


V sobotu 6. června jsme se vypravili s kamerou za řízenými výbuchy do pokusných štol ve Štramberku.



Krátce o VVUÚ
Akciová společnost VVUÚ (dříve Vědeckovýzkumný uhelný ústav) byla založena před 50 lety s posláním řešit především problematiku bezpečnosti a technologií používaných v hlubinných dolech. V současné době je VVUÚ podniká v oborech stavebnictví, geotechnika, zkušebnictví, certifikace výrobků, posuzování shody, certifikace systémů managementu jakosti, engineering, analýza rizik výbuchu, inspekční činnost, strojírenská výroba a obchodní činnost.

Pokusné štoly ve Štramberku
V České republice se jedná o unikátní pracoviště pro řešení výzkumnické, zkušebnické a zakázkové činnosti v oblasti protivýbuchové a protipožární prevence - skládá se ze tří pokusných štol vyražených ve vápencovém masivu. Štoly jsou vybaveny měřicími místy pro zaznamenávání výbuchového tlaku, vyzařování plamene, rychlosti čela plamene a případně i teploty.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.