Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Z Valné hromady plzeňského cechu ECPR v roce 2023 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.02.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Z Valné hromady plzeňského cechu ECPR v roce 2023


Z Valné hromady plzeňského cechu ECPR v roce 2023
V Plzni se elektrikáři přezkušují podle nařízení vlády 194/21Sb. bez zásadních změn a nějakých problémů. V cechu probíhají plánovaná školení a semináře pro potřeby elektrotechnických živnostníků i zaměstnanců. Radek Roušar odpovídal na otázky o zákulisí zákona 250/21Sb. Zájem o konvenční způsob předávání a sdílení informací v odborné komunitě nečekaně vzrůstá. Poskytuje odborná cechovní komunita něco víc než sociální sítě? Tradičně jsme nahlédli redakčním objektivem pod slupku tohoto sdružení ...
Tým portálu Elektrika, Miroslav Minařík, ze dne: 15.02.2023



Cechovní elektrotechnické činnosti sledujeme více než čtvrt století. Jde o aktivity zájemců o stejnou činnost. Vzájemným sdílením informací a zkušeností se členové za kratší dobu, s menšími náklady dozvídají více než osamocený poutník, bloumající po všemocném internetu. Tak lze parafrázovat vyjádření mnoha nadšených členů různých cechů v českých zemích.



Ani letos jsme nezapomněli na plzeňskou Valnou hromadu tamního elektrotechnického cechu. Zvlášť kdyzž se letos pyšní kulatými narozeninami. Třicet let aktivní činnosti v takovém seskupení je opravdu ku "smeknutí klobouku". Alexandr Horský, cechmistr popsal stručně aktivity cechu za poslední roční období. Radek Roušar (ESČ Praha) byl tradičním hostem a krátce objasnil některé sporné otázky zákona 250/2021Sb.

Nás zajímala praktická změna vyhlášky 50/78Sb. na nařízení vlády 194/22Sb. Podle slov členu rady cechu proběhlo první školení a přezkoušení čtyřicítky lidí podle nového předpisu bez nějakých zásadních změn. Činnost cechu se neodmyslitelně váže na místní učiliště, kde členové cechu provádí konzultace, školení, přezkoušení, nebo jsou účastni jako přísedící. Nás zajímalo, co je v dnešní době pro mladé elektrotechniky skutečně motivující? Co je baví?



Bohumír Sobotka prozradil více o pořádaných rekvalifikačních kurzech. Jaroslav Černý představil velice oblíbenou soutěž robotiky. Učiliště jsou místa, kde se praktické zkušenosti mohou uplatnit asi nejvíce.



Proč máme rádi fyzická sdružení?
Internetových skupin dnes existuje mnoho, ovšem skupina přátel, která se nepotkává se vlastně nezná. Sám jsem členem v několika sdruženích a komunitách. Pokud mám něco potvrdit jako skutečně platné, pak rčení "sejde z očí, sejde z mysli". Ono "z očí" je však myšlen osobní kontakt.

Fandíme elektrikářské Plzni!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTROTECHNICKÝ CECH PLZEŇSKÉHO REGIONU - Vejprnická ul. č. 56, Plzeň - 377 221 339 - horsky.a@seznam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.