Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Z čeho se skládá a jak zapojíme AFDD. Na kafíčku s OEZ #3 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.08.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Z čeho se skládá a jak zapojíme AFDD. Na kafíčku s OEZ #3


Z čeho se skládá a jak zapojíme AFDD. Na kafíčku s OEZ #3
V tomto díle Ondra popisuje z čeho se ochrana AFDD skládá. Ukazuje klasický standard přeplněných zásuvkových obvodů. Herec Ondra navádí osobu neznalou, jak pracovat na elektrickém zařízení a dopouští se odborné nekorektnosti, kdy říká: "jako, že je stále pod proudem ...". Ale stejně všichni víme, že AFDD není pro laickou montáž. Tedy ještě jednou. Kam se AFDD hodí? Obvody pro AFDD typické. Sestava AFDD s jističem. Sestava AFDD s proudovým chráničem s nadproudovou ochranou. Ukázka složení obloukových ochran AFDD. Zásadní znalostní informace o AFDD ...
Komerční sdělení, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.08.2019



Tedy ještě jednou. Kam se AFDD hodí?
Pro místnosti, ve kterých jsou běžně provozovány výkonnější elektrické spotřebiče (domácí pekárny, elektrické trouby, pračky, ...) bez stálého dozoru obsluhy, např. kuchyně a pro místnosti, ve kterých obsluha spí a kde provozuje výkonnější spotřebiče (přenosné topidlo, přenosná klimatizace, …), např. ložnice, dětské pokoje.



Po již používaných proudových chráničích jsou obloukové ochrany AFDD (Arc Fault Detection Device) dalším prvkem v elektroinstalaci, který může významně snížit počet úmrtí a škod způsobených požárem od elektroinstalace.

Pro AFDD typické:

Obloukové ochrany AFDD značky OEZ spolehlivá detekce proudů vytvořených poruchovým obloukem od cca 1,5A bezpečné odpojení obvodu s poruchou, aby nedošlo ke vzniku požáru.


Sestava AFDD s jističem (levnější varianta)
  • 1ks ARC + LTN 1+N
    pro zásuvkový obvod domácí pekárny v kuchyni před oběma AFDD je zapojen v rozvaděči 4pólový chránič LFE pro všechny zásuvkové obvody kuchyně

Sestava AFDD s proudovým chráničem s nadproudovou ochranou (dražší varianta)

Obloukové ochrany AFDD se sestavují ze spouště obloukové ochrany ARC a jističe LTE 1+N / LTN 1+N nebo proudového chrániče s nadproudovou ochranou OLE / OLI.


Ukázka složení obloukových ochran AFDD




Spouště obloukové ochrany ARC
Zásadní znalostní informace o AFDD: OEZ vyrábí obloukové ochrany AFDD, které jsou koncipovány jako stavebnice. V případě řešení OEZ si tedy uživatel obloukovou ochranu sestavuje. Obloukovou ochranu sestavíte z

Sestavením dojde k mechanickému a elektrickému spojení obou částí.



Spojením spouště obloukové ochrany s jističem nebo proudovým chráničem s nadproudovou ochranou vzniká funkční jednotka – oblouková ochrana AFDD.

Dostupné katalogy OEZ k prohledávání v redakční knihovně jsou zde!



SLEDUJTE DALŠÍ DÍL,
bude o
umístění přepěťových ochran v rodinném domě!



Více u nás vydaných dílů Kafíčko s OEZ naleznete zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o. - Šedivská 339, Letohrad - +420 465 672 111 - oez@oez.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.