Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Legislativní podklady důležité pro projektování a provádění elektroinstalace


Document Actions
Legislativní podklady důležité pro projektování a provádění elektroinstalace
Výkonový a honorářový řád - výkony a honoráře architektů, inženýrů a techniků, činných ve výstavbě - je metodickou pomůckou pro účastníky investičního procesu, která uvádí doporučený způsob, jak dospět ke smluvní ceně. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Česká komora architektů a Český svaz stavebních inženýrů tento dokument zpracovaly jako pracovní verzi již ...
Karel Dvořáček, ze dne: 11.10.2012
reklama
 

  • Zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků činných ve výstavbě, a jeho souvislosti.
  • Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.
  • Vyhláška 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby a její dopad na navrhování a provádění elektrických rozvodů.
  • Vyhláška 398/2009 Sb. o technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb a její dopad na navrhování a provádění elektrických rozvodů.
  • K této problematice platí podrobný popis vydaný ve sborníku č. 40. V přednášce budou doplněny informace o změnách a úskalích využití.
  • Obchodní zákoník; občanský zákoník; živnostenský zákon.
  • Hlavní zásady z těchto zákonů jsou obsaženy ve výkonovém řádu.
  • České technické normy a technické požadavky, závaznost norem.
  • Výkonový řád ČKAIT. Výkonové fáze projektu, standardy obsahu a formy dokumentace dle fází, výkon technického dozoru a doporučení pro stanovení honoráře.   

Výkonový a honorářový řád ČKAIT

Výkonový a honorářový řád byl vydán ČKAIT v roce 2005, po úpravě dle rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z něho musely být vypuštěny konkrétní údaje o honorování. Pro představu účastníků tohoto semináře jsou v tomto textu uvedeny položky složek honoráře z původního návrhu (v úrovni roku 2010).


Obecné zaměření Výkonového a honorářového řádu.

Výkonový a honorářový řád - výkony a honoráře architektů, inženýrů a techniků, činných ve výstavbě - je metodickou pomůckou pro účastníky investičního procesu, která uvádí doporučený způsob, jak dospět ke smluvní ceně. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Česká komora architektů a Český svaz stavebních inženýrů tento dokument zpracovaly jako pracovní verzi již v r. 1993, ve druhém, doplněném a přepracovaném vydání pak v r. 1996. Autorský kolektiv k jeho praktickému využití od té doby uspořádal řadu odborných seminářů a podal mnoho komentářů a vysvětlujících stanovisek. Řád byl
a dosud je metodicky využíván širokým spektrem projektové, investorské i dodavatelské sféry a stavebního managementu a byl při příležitosti mezinárodního stavebního veletrhu ForArch vyhodnocen jako nejúspěšnější metodická publikace v oboru. Protože od jeho posledního vydání v r. 1996 uplynulo již 6 let a objektivně - i v souvislosti s novými českými i evropskými legislativními předpisy a přípravou vstupu ČR do EU - vznikla potřeba zachytit současné trendy při výkonu povolání ve stavebnictví, zohlednit a zobecnit řadu nových skutečností, srovnat využití honorářové metodiky s evropskými zvyklostmi a vydat novelu Výkonového a honorářového řádu. Rovněž některá nedávná rozhodnutí Evropského soudního dvora ve věci národních honorářových řádů nezpochybňují právo vydávat je, neboť evropskému právu neodporují.

Autorský kolektiv tohoto vydání řádu se snažil zpracovat novelu tak, aby sloužila
k základní a rychlé orientaci, aby řád byl dostatečně variabilním podkladem ke stanovení honoráře, jehož skutečná výše je vždy věcí smluvního vztahu. Snaha zjednodušit a soustředit všeobecnou část do jedné kapitoly vedla k zúžení jeho rozsahu. Z hlediska nutnosti připravit novelu co nejdříve a dát ji k disposici uživatelům, byla v předstihu pro toto vydání připravena verze, zachycující základní stavební obory, tj. pozemní stavby, inženýrské stavby a technologické stavby s tím, že novela oborů dalších je rovněž připravována a bude vydána dílčím způsobem. Výkonový a honorářový řád postihuje profesionální výkony, které zpracovávají inženýři, architekti a technici při výkonu svého povolání, přičemž přímá vazba zhotovitele dokumentace na objednatele - stavebníka dává řadu možností pro výběr důvěryhodného partnera a odpovídající zázemí pro inženýra, architekta a technika k řádnému a nezávislému plnění zakázky. Uvádí výčet výkonů inženýra, architekta a technika v dostatečném členění a s možností jejich kontroly, doporučený obsah dokumentace vybraných výkonových fází a výkon autorského a technického dozoru. Autorizovaným osobám i širší stavební veřejnosti by měl tento Výkonový a honorářový řád sloužit minimálně stejně dobře jako předchozí vydání při vědomí další prověrky konkrétní stavební praxí.

Plné znění (v současnosti platného) je dosažitelné na webových stránkách: http://www.ckait.cz/co-je-ckait/rady-ckait/vykonovy-honorarovy.


POUŽITÉ PRÁVO A POŘADÍ DŮLEŽITOSTI

Právní vztahy mezi smluvními stranami (objednatelem a zhotovitelem) se řídí:

1.    právními předpisy České republiky (pozor na smlouvy uzavírané dle právních předpisů jiných států),

2.    uzavřenou standardní smlouvou,

3.    ustanoveními všeobecných obchodních podmínek pro stavby a dokumentaci staveb, na jejichž použití smluvní strany odkázaly,

4.    technickými normami, na nichž se smluvní strany dohodly jako na normách závazných a na jejichž použití odkázaly, (Poznámka: pokud nejsou k dispozici platné ČSN, je možno použít mezinárodních norem, cizích norem; pokud nejsou ani tyto, pak dohody),

5.    tímto řádem, pokud se smluvní strany na jeho použití dohodly.


S výhradou závazných ustanovení českého práva je toto pořadí rozhodující také
pro případ, že by si jednotlivá ustanovení odporovala.

Vybrané pojmy užité dále

Honorář ve smyslu tohoto řádu je finanční ohodnocení výkonů zhotovitele (architekta, inženýra nebo technika), které vedly k předem určenému cíli nebo dílčímu cíli.


Výkony autorizovaných architektů, inženýrů a techniků ve smyslu tohoto řádu jsou činnosti, které musí být vykonány, aby bylo dosaženo určeného cíle.


Výkonová fáze ve smyslu tohoto řádu je sled výkonů, jejichž výsledkem je určitý dílčí cíl (např. návrh stavby, vypracování dokumentace k žádosti o vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení atp.).


Výstavba je proces realizace nových objektů a jakýchkoliv zásahů do stávajících objektů, např. obnova, nástavba, přístavba atp.


Stavba je souhrn dodávek stavebních materiálů, hmot, a dílů, popř. strojů, zařízení
a inventáře vč. souvisejících prací, sloužících k vytvoření díla na podkladě příslušné dokumentace.

Soubor staveb je vzájemně provozně a ekonomicky související soubor, jímž
se uskutečňuje rozsáhlá a dlouhodobá výstavba na souvislém území nebo ke společnému cíli.

Ucelená část stavby je zpravidla skupina stavebních objektů a provozních souborů, které jako celek mají plnit společnou technicko-ekonomickou funkci.


Objekt je ucelená, účelově vymezená samostatná část stavby, způsobilá bezpečného užívání a provozu, pro kterou lze stanovit výši započitatelných nákladů pro účely tohoto řádu a tudíž i výši honoráře samostatně. Rozeznáváme objekty pozemní, inženýrské
a technologické.

Kategorie objektů pro účely tohoto řádu slouží k rozlišení objektů podle nároků, které jsou kladeny na jejich navrhování a provedení.


Zařízením se rozumí dílčí, obvykle provozní nebo technologická část stavby nebo objektů.


Honorářové zóny slouží ke stanovení výše honorářů pro jednotlivé kategorie objektů.


Započitatelné náklady slouží pro účely tohoto řádu jako podklad pro stanovení honoráře. Stanovují se bud' odhadem, nebo podle rozpočtu. Podrobněji v příslušných kapitolách.


Návrh/studie stavby (STS) je předprojektová část dokumentace, jejímž smyslem
a účelem je vzájemné ujasnění si záměrů a stavebního programu mezi zhotovitelem [architektem/inženýrem/technikem] a klientem. Vypracovává se standardně ve variantách, nadstandardně v alternativách.

Dokumentace k územnímu řízení (DUR) je dokumentace připojovaná spolu
s příslušnými vyjádřeními k návrhu na vydání územního rozhodnutí, resp. rozhodnutí
o umístění stavby; tuto dokumentaci zpracovávají pouze osoby oprávněné (autorizované) dle zákona č. 50/1976 Sb. a zákona č. 360/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

je dokumentace, připojovaná spolu s dalšími podklady k žádosti o vydání stavebního povolení; tuto dokumentaci zpracovávají pouze osoby oprávněné (autorizované) dle zákona č. 50/1976 Sb. a zákona č. 360/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů pro 

  • samostatnou stavbu,
  • soubor staveb včetně zařízení staveniště,
  • jednotlivé stavby souboru, pokud budou po dokončení schopné samostatného užívání, podmiňující přeložky inženýrských sítí a stavby zařízení staveniště.

Dokumentace pro provedení stavby-objektu (DPS) - slouží objednateli k definování požadavků na konečné provedení stavebního díla, které nebyly nebo nemohly být stanoveny v dokumentaci zpracované v předchozích fázích a které jsou závažné pro výslednou kvalitu stavebního díla, je propracováním dokumentace předchozích fází do té úrovně, aby odborně způsobilému dodavateli stavby bylo zřejmé, jaké jsou požadavky
na kvalitu a charakteristické vlastnosti stavby a instalovaných zařízení, může ve specifických případech sloužit i jako dokumentace pro vyhledání zhotovitele stavby (objektu), nenahrazuje realizační dokumentaci stavby.

Dokumentace pro výběr dodavatele (zhotovitele) stavby (DZS) je dokumentace zpracovaná na základě dokumentace pro provedení stavby, upravená do rozpočtové struktury pro účely posouzení skladby a výše cenové nabídky jednotlivých uchazečů
o dodávku stavby, ověření odborné způsobilosti uchazečů provést řádně a včas dodávku stavby a porovnání dalších smluvních podmínek, za kterých bude dodávka stavby provedena.

Realizační dokumentace stavby slouží zhotoviteli stavby, resp. její části, k její realizaci. Zabezpečuje ji zhotovitel stavby. Honorář za vypracování realizační a výrobní dokumentace se neurčuje podle tohoto řádu.


Autorský dozor (ATD) je činnost zhotovitele dokumentace (autora) nad souladem parametrů projektu s prováděnou stavbou, objektem nebo zařízením, popřípadě supervizí nad souladem realizační, výrobní nebo dílenské dokumentace vypracovávané dodavatelem stavby a s projektem. Autorský dozor je vykonáván na základě smlouvy mezi klientem (objednatelem) a zhotovitelem (autorem) osobou, která příslušnou dokumentaci autorsky zpracovala, popřípadě osobou autorem pověřenou. Na významných, technicky

a architektonicky složitých a rozsáhlých stavbách je obvykle autorský dozor trvalý,

na ostatních stavbách občasný.


Investorský technický dozor (ITD) je činnost fyzické nebo právnické osoby pověřené klientem (stavebníkem, investorem, objednatelem) nad souladem kvantitativních

a kvalitativních parametrů projektu s prováděnou stavbou, objektem nebo zařízením. Investorský technický dozor nesmí být vykonáván osobou v zaměstnaneckém nebo smluvním vztahu s osobou, která je odpovědná za vedení stavby. Oprávněná autorizovaná osoba pověřená výkonem investorského technického dozoru je rovněž pověřena sledovat soulad prováděné stavby s právními předpisy, vydanými správními rozhodnutími a dalšími podmínkami stanovenými smlouvou s klientem (objednatelem).


Oprávněná autorizovaná osoba je autorizovaný architekt, inženýr nebo technik dle §4
a §5 zákona č. 360/1992 Sb.
Poznámka: pro snazší orientaci jsou dále uváděná čísla odstavců.


1.5. POVINNOSTI A KOMPETENCE

  • 1.5.1. Zhotovitel dokumentace (dále jen zhotovitel) vykonává svou činnost ve prospěch objednatele a jedná při tom odpovědně vůči životnímu prostředí a veřejným zájmům.
    Je nezávislý, pokud jde o volbu firem, systémů a dodavatelů, pokud si jejich výběr nevyhradí objednatel ve smlouvě.
  • 1.5.2. Výběr zhotovitele se má řídit jeho způsobilostí k realizaci zakázky. Zhotovitel poskytuje ve smyslu tohoto řádu poradenské, expertní a projektové služby, služby autorského a technického dozoru, vypracovává posudky a zajišťuje vedení zakázky.
  • 1.5.3. Zhotovitel hájí zájmy objednatele podle svého nejlepšího vědomí a svědomí s využitím všeobecně uznávaného standardu vědomostí svého oboru.
  • 1.5.4. Zhotovitel nepřijímá od třetích osob, např. podniků a dodavatelů, žádné osobní výhody. Poznatky, získané při provádění zakázky považuje za důvěrné a nepoužije jich v neprospěch objednatele.
  • 1.5.5. Obsah a rozsah kompetencí zhotovitele se řídí uzavřenou smlouvou. V případě pochyb si zhotovitel vyžádá instrukce objednatele pro veškerá právní opatření i pro nařízení, která mají důležitost pro termíny, kvalitu nebo náklady.
  • 1.5.6. Zhotovitel je povinen upozornit objednatele na důsledky jeho pokynů, zejména pokud jde o termíny, kvalitu a náklady a odrazovat jej od neúčelných nařízení či požadavků.
  • 1.5.7. Zhotovitel je oprávněn a ve smyslu zákona č. 360/1992 Sb. povinen přizvat si za účelem splnění svých smluvních povinností vhodné třetí osoby a specialisty. Za jejich činnost je odpovědný.
  • 1.5.8. Třetím osobám objednatel zpravidla neuděluje přímé pokyny. V opačném případě je třeba, aby písemně a neprodleně informoval zhotovitele. Zejména je povinen jej písemně informovat o případných platbách třetím osobám, pokud tyto platby souvisí s plněním zakázky.
  • 1.5.9. V případě vadného plnění zakázky či porušení jiné povinnosti ze závazkového vztahu je zhotovitel povinen kromě zaplacení smluvní pokuty a uspokojení nároků vyplývajících z reklamace objednatele nahradit objednateli způsobenou škodu. Podmínky, způsob a rozsah náhrady upravuje zákon.
  • 1.5.10. Za výkony přizvaných samostatných třetích osob, které jsou v přímém smluvním vztahu s objednatelem, zhotovitel neodpovídá.

1.6. VÝKONY

  • 1.6.1. Jednotlivé výkony jsou začleněny do výkonových fází, přičemž se dělí na výkony základní a výkony zvláštní. V části 3 tohoto řádu jsou uvedeny podrobné popisy výkonových fází a jejich členění na výkony základní a zvláštní. Výkony jsou v tomto řádu popsány pro celé stavby, respektive jejich části - objekty. Ve smlouvě o dílo je třeba stanovit, v jakých případech bude třeba rozhodnutí objednatele. Členění v kap. 2.2., odst. 2.2.3 ukazuje chronologicky obvyklý průběh stavby.
  • 1.6.2. Pokud jde o studie, konzultace, posudky, koordinaci, kontrolní a dozorčí úkony, je třeba popsat výkony co nejpodrobněji předem a dohodnout se na nich s objednatelem.
  • 1.6.3. Aby zhotovitel mohl svůj výkon vykonat účelně a cíleně, je nutné, aby úkol byl definován a aby k němu byly k disposici podklady. Je věcí zhotovitele, aby případné nejasnosti korigoval s objednatelem.
  • 1.6.4. Základní výkony jsou pro jednotlivé výkonové fáze stanoveny tímto řádem.
  • 1.6.5. Zvláštní výkony mohou být k základním výkonům přiřazeny nebo mohou základní výkony nahradit, jestliže to úkol vyžaduje, pokud si to objednatel přeje, nebo jsou-li kladeny zvláštní požadavky na zabezpečení žádaného výsledku, např. dokumentace podle zvláštních předpisů.


1.7. VÝKONOVÁ FÁZE

  • 1.7.1. Tento výkonový a honorářový řád rozeznává celkem 9 výkonových fází. Podíl z celkového základního honoráře příslušný k jednotlivým fázím je vyjádřen v procentech v kap. 2.2.

1.8. KATEGORIE STAVEB A OBJEKTŮ

  • 1.8.1. Stavby nebo objekty dle tohoto řádu se člení do pěti kategorií, a to podle nároků, které jsou kladeny na jejich navrhování a provedení.
  • 1.8.2. Začlenění reprezentantů staveb nebo objektů do kategorií je uvedeno v oddílech "Honorářové zóny" v jednotlivých kapitolách tohoto řádu. Speciální požadavky se hodnotí podpůrně pomocí bodů. Pokud je při užití bodového hodnocení u konkrétní stavby zařazení vycházející z popisu charakteru stavby rozdílné od zařazení podle součtu bodů, je rozhodující zařazení podle bodů.



1.9. HONORÁŘOVÁ ZÓNA

  • 1.9.1. Řád rozeznává honorářové zóny I. - V., odpovídající pěti kategoriím staveb, resp. objektů. Jsou uvedeny v jednotlivých kapitolách v tabelárním uspořádání. Rozpětí každé honorářové zóny, stanovené její dolní a horní mezí, umožňuje jemnější rozlišení honoráře. Horní a dolní mez následujících zón jsou totožné.
  • 1.9.2. Pro přesnější rozlišení honoráře v rámci příslušné honorářové zóny lze použít systému bodování dle kritérií, uvedených v kap. 1.8., odst. 1.8.2.

1.10. ZAPOČITATELNÉ NÁKLADY

  • 1.10.1. Jsou to:
  • 1.10.1.1. náklady celé stavby (sestavené z nákladů samostatných objektů) pro stanovení honoráře za stavbu,
  • 1.10.1.2. náklady objektu nebo dílčí části stavby pro stanovení honoráře za tento objekt nebo dílčí část stavby (jsou-li řešeny samostatně),
  • 1.10.1.3. náklady samostatné profesní dodávky pro stanovení honoráře za příslušnou profesní část objektu podle požadavků objednatele (jsou-li objekty a zařízení řešeny samostatně).

1.11. ZÁKLADNÍ HONORÁŘ

  • 1.11.1. Základní celkový honorář, tj. honorář za provedení všech základních výkonů se stanoví podle započitatelných nákladů kap. 1.10. nebo podle hodinových sazeb (kap. 1.14.).
  • 1.11.2. Výše celkového základního honoráře podle započitatelných nákladů se stanoví procentem ze započitatelných nákladů stavby, objektu nebo profesní dodávky a podle honorářové zóny, ke které stavba nebo objekt náleží (viz tabulky uvedené v kapitolách "Celkový základní honorář" v jednotlivých částech tohoto řádu).

1.12. ZVLÁŠTNÍ HONORÁŘ

  • 1.12.1. Zvláštní honorář se poskytuje za zvláštní výkony. Stanovuje se individuálně s doporučeným využitím hodinových sazeb dle kap. 1.14.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
 
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933