Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Legislativní podklady důležité pro projektování a provádění elektroinstalace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.10.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Legislativní podklady důležité pro projektování a provádění elektroinstalace


Legislativní podklady důležité pro projektování a provádění elektroinstalace
Výkonový a honorářový řád - výkony a honoráře architektů, inženýrů a techniků, činných ve výstavbě - je metodickou pomůckou pro účastníky investičního procesu, která uvádí doporučený způsob, jak dospět ke smluvní ceně. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Česká komora architektů a Český svaz stavebních inženýrů tento dokument zpracovaly jako pracovní verzi již ...
Karel Dvořáček, ze dne: 11.10.2012

 


Výkonový a honorářový řád ČKAIT

Výkonový a honorářový řád byl vydán ČKAIT v roce 2005, po úpravě dle rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z něho musely být vypuštěny konkrétní údaje o honorování. Pro představu účastníků tohoto semináře jsou v tomto textu uvedeny položky složek honoráře z původního návrhu (v úrovni roku 2010).


Obecné zaměření Výkonového a honorářového řádu.

Výkonový a honorářový řád - výkony a honoráře architektů, inženýrů a techniků, činných ve výstavbě - je metodickou pomůckou pro účastníky investičního procesu, která uvádí doporučený způsob, jak dospět ke smluvní ceně. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Česká komora architektů a Český svaz stavebních inženýrů tento dokument zpracovaly jako pracovní verzi již v r. 1993, ve druhém, doplněném a přepracovaném vydání pak v r. 1996. Autorský kolektiv k jeho praktickému využití od té doby uspořádal řadu odborných seminářů a podal mnoho komentářů a vysvětlujících stanovisek. Řád byl
a dosud je metodicky využíván širokým spektrem projektové, investorské i dodavatelské sféry a stavebního managementu a byl při příležitosti mezinárodního stavebního veletrhu ForArch vyhodnocen jako nejúspěšnější metodická publikace v oboru. Protože od jeho posledního vydání v r. 1996 uplynulo již 6 let a objektivně - i v souvislosti s novými českými i evropskými legislativními předpisy a přípravou vstupu ČR do EU - vznikla potřeba zachytit současné trendy při výkonu povolání ve stavebnictví, zohlednit a zobecnit řadu nových skutečností, srovnat využití honorářové metodiky s evropskými zvyklostmi a vydat novelu Výkonového a honorářového řádu. Rovněž některá nedávná rozhodnutí Evropského soudního dvora ve věci národních honorářových řádů nezpochybňují právo vydávat je, neboť evropskému právu neodporují.

Autorský kolektiv tohoto vydání řádu se snažil zpracovat novelu tak, aby sloužila
k základní a rychlé orientaci, aby řád byl dostatečně variabilním podkladem ke stanovení honoráře, jehož skutečná výše je vždy věcí smluvního vztahu. Snaha zjednodušit a soustředit všeobecnou část do jedné kapitoly vedla k zúžení jeho rozsahu. Z hlediska nutnosti připravit novelu co nejdříve a dát ji k disposici uživatelům, byla v předstihu pro toto vydání připravena verze, zachycující základní stavební obory, tj. pozemní stavby, inženýrské stavby a technologické stavby s tím, že novela oborů dalších je rovněž připravována a bude vydána dílčím způsobem. Výkonový a honorářový řád postihuje profesionální výkony, které zpracovávají inženýři, architekti a technici při výkonu svého povolání, přičemž přímá vazba zhotovitele dokumentace na objednatele - stavebníka dává řadu možností pro výběr důvěryhodného partnera a odpovídající zázemí pro inženýra, architekta a technika k řádnému a nezávislému plnění zakázky. Uvádí výčet výkonů inženýra, architekta a technika v dostatečném členění a s možností jejich kontroly, doporučený obsah dokumentace vybraných výkonových fází a výkon autorského a technického dozoru. Autorizovaným osobám i širší stavební veřejnosti by měl tento Výkonový a honorářový řád sloužit minimálně stejně dobře jako předchozí vydání při vědomí další prověrky konkrétní stavební praxí.

Plné znění (v současnosti platného) je dosažitelné na webových stránkách: http://www.ckait.cz/co-je-ckait/rady-ckait/vykonovy-honorarovy.


POUŽITÉ PRÁVO A POŘADÍ DŮLEŽITOSTI

Právní vztahy mezi smluvními stranami (objednatelem a zhotovitelem) se řídí:

1.    právními předpisy České republiky (pozor na smlouvy uzavírané dle právních předpisů jiných států),

2.    uzavřenou standardní smlouvou,

3.    ustanoveními všeobecných obchodních podmínek pro stavby a dokumentaci staveb, na jejichž použití smluvní strany odkázaly,

4.    technickými normami, na nichž se smluvní strany dohodly jako na normách závazných a na jejichž použití odkázaly, (Poznámka: pokud nejsou k dispozici platné ČSN, je možno použít mezinárodních norem, cizích norem; pokud nejsou ani tyto, pak dohody),

5.    tímto řádem, pokud se smluvní strany na jeho použití dohodly.


S výhradou závazných ustanovení českého práva je toto pořadí rozhodující také
pro případ, že by si jednotlivá ustanovení odporovala.

Vybrané pojmy užité dále

Honorář ve smyslu tohoto řádu je finanční ohodnocení výkonů zhotovitele (architekta, inženýra nebo technika), které vedly k předem určenému cíli nebo dílčímu cíli.


Výkony autorizovaných architektů, inženýrů a techniků ve smyslu tohoto řádu jsou činnosti, které musí být vykonány, aby bylo dosaženo určeného cíle.


Výkonová fáze ve smyslu tohoto řádu je sled výkonů, jejichž výsledkem je určitý dílčí cíl (např. návrh stavby, vypracování dokumentace k žádosti o vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení atp.).


Výstavba je proces realizace nových objektů a jakýchkoliv zásahů do stávajících objektů, např. obnova, nástavba, přístavba atp.


Stavba je souhrn dodávek stavebních materiálů, hmot, a dílů, popř. strojů, zařízení
a inventáře vč. souvisejících prací, sloužících k vytvoření díla na podkladě příslušné dokumentace.

Soubor staveb je vzájemně provozně a ekonomicky související soubor, jímž
se uskutečňuje rozsáhlá a dlouhodobá výstavba na souvislém území nebo ke společnému cíli.

Ucelená část stavby je zpravidla skupina stavebních objektů a provozních souborů, které jako celek mají plnit společnou technicko-ekonomickou funkci.


Objekt je ucelená, účelově vymezená samostatná část stavby, způsobilá bezpečného užívání a provozu, pro kterou lze stanovit výši započitatelných nákladů pro účely tohoto řádu a tudíž i výši honoráře samostatně. Rozeznáváme objekty pozemní, inženýrské
a technologické.

Kategorie objektů pro účely tohoto řádu slouží k rozlišení objektů podle nároků, které jsou kladeny na jejich navrhování a provedení.


Zařízením se rozumí dílčí, obvykle provozní nebo technologická část stavby nebo objektů.


Honorářové zóny slouží ke stanovení výše honorářů pro jednotlivé kategorie objektů.


Započitatelné náklady slouží pro účely tohoto řádu jako podklad pro stanovení honoráře. Stanovují se bud' odhadem, nebo podle rozpočtu. Podrobněji v příslušných kapitolách.


Návrh/studie stavby (STS) je předprojektová část dokumentace, jejímž smyslem
a účelem je vzájemné ujasnění si záměrů a stavebního programu mezi zhotovitelem [architektem/inženýrem/technikem] a klientem. Vypracovává se standardně ve variantách, nadstandardně v alternativách.

Dokumentace k územnímu řízení (DUR) je dokumentace připojovaná spolu
s příslušnými vyjádřeními k návrhu na vydání územního rozhodnutí, resp. rozhodnutí
o umístění stavby; tuto dokumentaci zpracovávají pouze osoby oprávněné (autorizované) dle zákona č. 50/1976 Sb. a zákona č. 360/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

je dokumentace, připojovaná spolu s dalšími podklady k žádosti o vydání stavebního povolení; tuto dokumentaci zpracovávají pouze osoby oprávněné (autorizované) dle zákona č. 50/1976 Sb. a zákona č. 360/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů pro 


Dokumentace pro provedení stavby-objektu (DPS) - slouží objednateli k definování požadavků na konečné provedení stavebního díla, které nebyly nebo nemohly být stanoveny v dokumentaci zpracované v předchozích fázích a které jsou závažné pro výslednou kvalitu stavebního díla, je propracováním dokumentace předchozích fází do té úrovně, aby odborně způsobilému dodavateli stavby bylo zřejmé, jaké jsou požadavky
na kvalitu a charakteristické vlastnosti stavby a instalovaných zařízení, může ve specifických případech sloužit i jako dokumentace pro vyhledání zhotovitele stavby (objektu), nenahrazuje realizační dokumentaci stavby.

Dokumentace pro výběr dodavatele (zhotovitele) stavby (DZS) je dokumentace zpracovaná na základě dokumentace pro provedení stavby, upravená do rozpočtové struktury pro účely posouzení skladby a výše cenové nabídky jednotlivých uchazečů
o dodávku stavby, ověření odborné způsobilosti uchazečů provést řádně a včas dodávku stavby a porovnání dalších smluvních podmínek, za kterých bude dodávka stavby provedena.

Realizační dokumentace stavby slouží zhotoviteli stavby, resp. její části, k její realizaci. Zabezpečuje ji zhotovitel stavby. Honorář za vypracování realizační a výrobní dokumentace se neurčuje podle tohoto řádu.


Autorský dozor (ATD) je činnost zhotovitele dokumentace (autora) nad souladem parametrů projektu s prováděnou stavbou, objektem nebo zařízením, popřípadě supervizí nad souladem realizační, výrobní nebo dílenské dokumentace vypracovávané dodavatelem stavby a s projektem. Autorský dozor je vykonáván na základě smlouvy mezi klientem (objednatelem) a zhotovitelem (autorem) osobou, která příslušnou dokumentaci autorsky zpracovala, popřípadě osobou autorem pověřenou. Na významných, technicky

a architektonicky složitých a rozsáhlých stavbách je obvykle autorský dozor trvalý,

na ostatních stavbách občasný.


Investorský technický dozor (ITD) je činnost fyzické nebo právnické osoby pověřené klientem (stavebníkem, investorem, objednatelem) nad souladem kvantitativních

a kvalitativních parametrů projektu s prováděnou stavbou, objektem nebo zařízením. Investorský technický dozor nesmí být vykonáván osobou v zaměstnaneckém nebo smluvním vztahu s osobou, která je odpovědná za vedení stavby. Oprávněná autorizovaná osoba pověřená výkonem investorského technického dozoru je rovněž pověřena sledovat soulad prováděné stavby s právními předpisy, vydanými správními rozhodnutími a dalšími podmínkami stanovenými smlouvou s klientem (objednatelem).


Oprávněná autorizovaná osoba je autorizovaný architekt, inženýr nebo technik dle §4
a §5 zákona č. 360/1992 Sb.
Poznámka: pro snazší orientaci jsou dále uváděná čísla odstavců.


1.5. POVINNOSTI A KOMPETENCE


1.6. VÝKONY



1.7. VÝKONOVÁ FÁZE


1.8. KATEGORIE STAVEB A OBJEKTŮ




1.9. HONORÁŘOVÁ ZÓNA


1.10. ZAPOČITATELNÉ NÁKLADY


1.11. ZÁKLADNÍ HONORÁŘ


1.12. ZVLÁŠTNÍ HONORÁŘ

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
 
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.