Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

xComfort: Řídíme továrnu, řídíme svůj dům ...


Document Actions
xComfort: Řídíme továrnu, řídíme svůj dům ...
Už vás napadlo srovnat řízení továrny s řízením svého domu? Z historie víme, že některé technologie vyvinuté pro armádu nebo průmysl dnes v soukromé sféře běžně používáme. Jak je stejné, jak je podobné řídit stroje a průmyslový objekt s porovnáním s budovou pro bydlení? Kde se to liší? Na toto téma jsme krátce mluvili na Strojírenském veletrhu, kde je řízení strojů a velkých celků dnes tématem číslo jedna. Pokud skloníme hlavu a zamyslíme se nad ekonomikou energií ve svém soukromí, pak přijdeme na nikdy neřešené rezervy ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.10.2022


Na 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu, kde se po mnoha letech obrací zásadní téma z ozubených kol do řízení technologií, řízení továren. Kdo se touto problematikou zabývá, pokládá si otázku, zda musíme řídit jen továrnu, nelze řídit i vlastní dům? Je to stejný princip? Je to složitější, těžší, dražší, levnější? O této myšlence jsme hovořili s Jaromírem Pávkem ze společností EATON, který pracuje jako produktový specialista systémové instalace xComfort.


--- přepis mluveného slova ---

... je to skutečně velká analogie. Známe asi technologie, které bychom chtěli doma mít. Určitě všichni máme doma nějaké vytápění, ale ne každý ho řídí a nedosahuje úspor, jak by si přál. V průmyslu, tam to je jasné. Tam se nasadí nějaké PLC, vyhodnotíme data, vstupy a máme jednoznačný výsledek.

Nutno podotknout, že doma nechceme řídit průmyslový vstřikolis nebo nějaký ohraňovák, chtěli bychom řídit ty technologie, které skutečně doma máme ...

... topení, klimatizace, zastínění ... nové domy mají ovládání venkovních žaluzií. Můžeme si dopřát řízení, regulaci vnitřního zastínění, pochopitelně řízení vzduchotechniky. To je dnes také součástí každého domu. A nezbytná je samozřejmě součinnost mezi těmito moduly tak, abych dosáhl jednoznačně komfortu a cílených úspor.

Podívejme se jak je to v průmyslu. Typická funkce ... pokud ovládáme nějaký spotřebič, tak je zásadní zpětná vazba. Pokud spotřebič pustím, tak mám zpětně informaci o tom, že spotřebiče dělá svou funkci, že je pod napětím, že pracuje nebo je vypnutý a nepracuje ...
.. tohle je hodně podobné. Pokud se třeba zaměřím na spínání bojleru, který mohu řídit, tak měřím jeho spotřebu, znám informaci o aktuálním příkonu. Mohu se podívat na vyhodnocení spotřeb za den, měsíc, týden, rok a porovnat si jednoznačně úsporu. Případně nějakou teplotu snížit pro řízení toho bojleru a dopřát si v létě nižší teplotu proti zimě.

Dnes stále hovoříme o rezervovaném příkonu pro celý dům a pro konkrétní jednotku. Jak lze příkon řídit? Máme x spotřebičů. Za dávných dob jsme to řešili pomocí odlehčovacím (přednostního) relé, které když zjistilo, že máme vyšší odběr tak mechanicky zablokovalo jiné spotřebiče. Jak to řešíme pomocí xComfortu?

Napadá mě několik jednoduchých věcí a to je instalace měřičů spotřeby, kterou nechci překročit. Na hlavní přívod se instalují bezdrátové prvky, které vyhodnocují spotřebu a přijímací relátka, mohou to být akční členy, aktory, ty se pak instalují na třeba elektrické těleso ve fázi L1, L2, L3 a minimálně takto jednoduše ve třech krocích mohu eliminovat příkon. Určitě je to za pár korun proti průmyslovějšímu řešení.

Hovoříme o rodinném domu a rodinný dům není výrobní hala, není průmyslový rozvaděč. Chtěli bychom funkce, které vidíme u nás v podniku a chtěli bychom je v kuchyni doma. Ale v jiném kulturní formě, takové té běžné, nejlépe tak, aby doma nikdo nepoznal, že dům je řízený ...

Přesně tak. Není to o tom, že budu mít nebo musím mít pro ovládání chytrého domu nějaký tablet nebo nějaký vysloveně dotykový panel, který musím ovládat. Chytrý dům poznáte tak, že žádný takový panel třeba ani nemá, nemusí ho mít. Všechno je nastaveno pro součinnost uživatele tak, když přijde domů, aby měl teplo. A aby teplo měl tehdy, kdy jej skutečně potřebuje a netopilo se zbytečně, když doma nikdo není.

Zcela minimálně se hovoří o dlouhodobé udržitelnosti. Pokud chceme mít jistotu, že dům bude topit nebo topit nebude, tak bychom měli řídit nějakým komplexním systémem, který má dlouhodobou udržitelnost. A také a pokud hlava rodiny, co by provozovatel, bude chybět v domácnosti, když se se systémem něco stane, že se najde někdo jiný, který to opraví nebo vymění. Mluvme o bezdrátovém systému xComfort. Slovo bezdrátový v uživatelích evokuje jakousi nejistotu ...
V našem případě bezdrátový, znamená bezdrátová komunikace mezi jednotlivými prvky. To je pochopitelné. Bezdrátový neznamená vždycky baterie, protože každý výrobek může být napájen třeba i ze sítě. Máme dva typy řešení. Pro novostavbu navrhneme řešení tak, aby vypínač byl klasický vypínač bez baterií. Termostat může mít externí napájení ze zdroje, tak se nemusíme bavit o tom bezdrátovém bateriovém napájeném systému. Samozřejmě pokud chci aplikovat systém do menšího bytu, do menší budovy, v tom případě mohu využít bezdrátovost termostatu a dopřát si ho třeba jen nalepit na někde na kachlíky v koupelně. To je velká výhoda.

V každém případě doporučujeme využít jeden systém na všechno. Je to z toho důvodu, že v zimě například, když nejsem doma, zapomenu dole zatažené rolety, tak se mi automaticky vytáhnout pustí sluníčko do bytu a trošku prohřejí ten interiér a ne vždycky musím topit systémem na nějakou požadovanou teplotu.

Kromě baterií ještě jeden aspekt vzbuzuje nedůvěru. Je to použitá frekvence. Nebude to něčím zarušené nebude to naopak něco rušit nebude škodit zdraví?  Abych to zjednodušil, položím otázku jinak. Lze nasadit xComfort i v průmyslu, kde se na frekvence přece dbá podstatně víc než v soukromé sféře? Lze xComfort použít i v průmyslu? Je to akceptovatelné všemi přísnými normami, vydrží, není rušený a neruší okolí?

Pracujeme na standardizované frekvenci, která je homologovaná pro použití pro automatizaci budov. Určitě i v průmyslu si dokážu představit aplikace, například pro řízení nějakého vytápění, nějaké zajištění bezpečnostních funkcí, zjištění jestli máme někde zavřené dveře, otevřené okno. Určitě takový systém se lehce implementuje pouhým nalepením. Komunikuje s bezdrátovou jednotkou, která vyhodnocuje jednotlivé stavy, stejně jako nějaký průmyslový počítač pro nějakou technologii. Výhodou je samozřejmě i kolik takový systém stojí. Určitě bude výrazně levnější než průmyslový automat, který má 1000 senzorů. V rodinném domě ne vždy potřebujeme tak přesně a rychlé vyhodnocení.

Jaký rozsah systému xComfort musím mít na začátku své stavby? Mám dům ve stavu, kdy potřebuji řídit pouze něco. Další bych chtěl přidat až za nějakou dobu.

Vystačím si v základu s nějakou řídicí jednotkou, kterou si pořídím, abych měl vzdálený přístup odkudkoli v rámci internetu. Potom buduji podle své potřeby. Obvykle doplnění nějakého regulátoru, hlavice na radiátor, modulu pro řízení klimatizace, vzduchotechniky. A tak jak přicházejí další potřeby cokoliv řídit, nakupuji další potřebné prvky xComfort a systém rozšiřuji ... postupně připojíme na systém saunu, tepelné čerpadlo.
Systém xComfort se používá hlavně na řízení technologií obdobně jako to je v běžném průmyslu, kde řeším spolupráci stroj, budova, uživatel.





PRACUJETE V OBORU?
Objednejte si bezplatné školení a technickou podporu
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud míříte do Brna na veletrh, měli byste vědět proč se 30. jubilejní ročník AMPERu nekoná v pavilonu "P"? Jaký sortiment představí EATON na letošním ročníku AMPERu? Jaké technologie a systémy EATON prezentuje ve výstavní části zaměřené na elektromobily? Jaké jsou hlavní části expozice EATON a na co se každá z nich zaměřuje? A pro fajnšměkry chytrých instalací, co umožňuje modul třetí strany CB02 Kometa a jak přispívá k inteligentnímu řízení domácnosti? Více zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933