Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

xC FAQ#9 Jak bude fungovat xComfort, pokud do domu udeří blesk?


Document Actions
xC FAQ#9 Jak bude fungovat xComfort, pokud do domu udeří blesk?
Představa úderu blesku do jakéhokoliv elektronického zařízení je obvykle hodně "temná". Pokud jde o systém, který řídí celou budovu a je napojen na desítky dalších zařízení, pak při pohledu na pořizovací cenu mohou přijít na nejednoho investora mrákoty. Samozřejmě člověk znalý ochrany před bleskem a přepětím učiní vše proto, aby minimalizoval možné destrukční následky. Ovšem i tak nás zajímalo, co se stane se systémem xComfort. O takové možnosti se většinou žádní distributoři nezmiňují, raději hovoří třeba o krásných světelných scénách než o zničení technologií ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.11.2020




Přepis mluveného slova reportáže ...

Co se stane se systémem, pokud do domu udeří blesk? Nepřestane třeba topit kotel, nezmrzneme? Jde o decentralizovaný systém, do jakých částí má blesk udeřit, do hlavního napájení, nebo do jednotky.
Jaromír Pávek, xComfort EATON
To je taky dobrý dotaz, i když zákeřný. Pokud někdo bydlí pod kostelem jako já, pak je otázkou, jestli ho blesk zasáhne. Přece jen nebudu doporučovat dělat instalace bez přepěťových ochran, v každém případě jakákoliv systémovka by měla mít ochrany, vůbec nespekulujme nad tím, že bychom měli nějakou část ušetřit. Pokud jsou správné přepěťové ochrany, myslím tím stupně 1, 2, po staru třídy B, C až koncový stupeň, třída D. Pak je systém na ochranu chráněn proti bleskovým proudům i drobným přepětím.

Pokud připustíme to, že nebudou instalovány až ty nejjemnější ochrany třídy B, C tak se může stát, že dojde ke zničení zařízení. Takže pokud si představím prvek, který mi spíná osvětlení někde v zahradě, je tam aktor instalovaný někde v patě do venkovního svítidla. Při poškození mi nebude fungovat jen toto jediné světlo. Ze 100 instalovaných koncových prvků dojde k poškození 2-3 aktorů, které třeba na zahradě v ceně 3x 1500,-Kč vyměníme. Pokud by zásah dostala centrální jednotka, jak ji známe třeba ze systémové sběrnicové instalace, v tom případě u sběrnicového systému nebude fungovat, pokud tam nebudou řešeny redundance zálohy, nebude fungovat vůbec nic. Tím, že náš systém xComfort má decentralizované řízení, chytrost je nejen v chytré jednotce, ale hlavně v koncových zařízeních, jsou tedy ty spínací aktory roletové, v případě poruchy, naše chytré jednotky nebudou fungovat jen některé funkce, které poskytuje právě tato jednotka.

Nebude fungovat vzdálený přístup. Uživatel si nebude moct z práce zvýšit teplotu. To nejde, protože jednotka nebude komunikovat. Bezpečnostní funkce topení přejde do nouzových režimů, takže všechny koncové prvky budou fungovat v přímé imitaci. Když to zobecníme, bez problému při příchodu do domu, když zmáčkneme centrální tlačítko, tak mi vyjedou rolety a prvky, co mají být pod napětím, třeba rychlovarná konvice, deska budou sepnuty. Proti sběrnici to naše řešení bude funkční na 70-80%, nepojedou jen některé funkce. 
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud míříte do Brna na veletrh, měli byste vědět proč se 30. jubilejní ročník AMPERu nekoná v pavilonu "P"? Jaký sortiment představí EATON na letošním ročníku AMPERu? Jaké technologie a systémy EATON prezentuje ve výstavní části zaměřené na elektromobily? Jaké jsou hlavní části expozice EATON a na co se každá z nich zaměřuje? A pro fajnšměkry chytrých instalací, co umožňuje modul třetí strany CB02 Kometa a jak přispívá k inteligentnímu řízení domácnosti? Více zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933